Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

ΕΡΩΤΗΣΗ του ΚΚΕ

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων 

Θέμα:  Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Χαλκίδας 

To EEEEK (Ειδικό Εργαστήριο Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης) Χαλκίδας  στεγάζεται 12 χρόνια σε κοντέινερς. Αυτά τα χρόνια συζητιέται η ανέγερση νέου κτιρίου σε χορτολιβαδική έκταση 30 στρεμμάτων που ανήκε στη Δ/ση Γεωργίας και είχε παραχωρηθεί από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση της Εύβοιας με την πρόβλεψη να κατασκευαστούν εκεί το Ειδικό Γυμνάσιο και Ειδικό Λύκειο τα οποία λειτουργούν σε νοικιασμένο κτίριο με ενοίκιο 70.000 ευρώ το ...
χρόνο. Αλλά οι προηγούμενες και νυν κυβερνήσεις και οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές κωλυσιεργούν, κωφεύουν, ρίχνουν το μπαλάκι ο ένας στον άλλο. Έτσι φτάσαμε σήμερα στο σημείο να μην έχει ακόμα ξεκαθαρίσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς, να μην έχει προχωρήσει το Τοπικό Ρυμοτομικό Σχέδιο, να είναι ασαφές αν υπάρχει η γεωλογική μελέτη.
Οι 14 «αίθουσες διδασκαλίας» κοντέινερς δεν επαρκούν. Σήμερα φοιτούν 66 παιδιά ενώ υπήρχε δυνατότητα μέχρι 45. 3 τμήματα μαθητών που χρήζουν διαφορετικής προσέγγισης και διδασκαλίας στεγάζονται σε 1 αίθουσα. Εκκρεμεί αίτημα έγκρισης για 2 τριμελή τμήματα που δε δόθηκε ούτε πέρυσι. 
Χωρίς μόνιμες εγκαταστάσεις δε γίνεται να αξιοποιηθεί ο υπάρχον εξοπλισμός του σχολείου και παραμένει στην αποθήκη με συνέπεια για παράδειγμα να μη λειτουργεί φυσιοθεραπευτήριο. Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει στο Νομό Εύβοιας κανένα Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας και τα έξοδα για θεραπείες (φυσιοθεραπείες, λογοθεραπείες, εργοθεραπείες) επιβαρύνουν τους γονείς πηγαίνοντας σε ιδιώτες ή δεν γίνονται καθόλου.
Δεν υπάρχει αίθουσα εκδηλώσεων. Οι 3 τουαλέτες δεν επαρκούν. Δεν υπάρχει στέγαστρο που να προστατεύει τα παιδιά από βροχή και ήλιο. Η αδιαφορία φτάνει μέχρι το σημείο να μην έχει τοποθετηθεί αλεξικέραυνο σε κοντέινερ το οποίο παραμένει εκεί χωρίς να μπορεί να λειτουργήσει.
Υπάρχουν ελλείψεις σε ειδικό επιστημονικό προσωπικό (ΕΕΠ) και ειδικό βοηθητικό προσωπικό. Ο αριθμός που δικαιολογείται για τοποθέτηση αναπληρωτών δεν επαρκεί πλέον με 66 παιδιά. Προσλήφθηκε μόνο 1 ψυχολόγος και 1 κοινωνική λειτουργός! 
Αυτά τα προβλήματα σε συνδυασμό με το πλαίσιο λειτουργίας κάνουν την κατάσταση εκρηκτική. Οι μαθητές του ΕΕΕΕΚ διδάσκονται μαθήματα Γενικής Παιδείας (όπως Γλώσσα, Μαθηματικά, Γυμναστική, Μουσική). Στο σχολείο και φέτος είναι εγγεγραμμένοι μαθητές που δεν μπορεί να τους βοηθήσει το πρόγραμμα σπουδών (κάποιοι δεν έχουν λόγο-ομιλία, άλλοι ούτε καν αυτοεξυπηρετούνται). Το σχολείο δεν εξυπηρετεί τις ανάγκες των μαθητών αυτών, αλλά ελλείψει άλλης σχολικής υποδομής τους εγγράφουν εκεί. Η ευθύνη πέφτει εξολοκλήρου στη διεύθυνση και στους εκπαιδευτικούς να φροντίσουν τα παιδιά αυτά, αλλά αντικειμενικά το περιβάλλον δεν τους βοηθάει. Δεν υπάρχει αίθουσα αποσυμφόρησης με αποτέλεσμα να ξεσπούν σε κρίσεις και είτε να αυτοτραυματίζονται είτε να τραυματίζουν τους εκπαιδευτικούς.

Ερωτάται η κ. Υπουργός:
- Τι μέτρα θα πάρει για να προχωρήσουν οι διαδικασίες και οι μελέτες καθώς και η εξασφάλιση χρηματοδότησης, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η ανέγερση του νέου κτιρίου για το ΕΕΕΕΚ.
- Τι ενέργειες θα γίνουν ώστε να αντιμετωπιστούν τα τρέχοντα προβλήματα της έλλειψης προσωπικού, έλλειψης αιθουσών και στέγασης της αυλής.
- Τι μέτρα θα πάρει για να υπάρξουν στον Νομό Εύβοιας κρατικές δομές που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες όλων των παιδιών με Ειδικές Ανάγκες.

Οι Βουλευτές

Μαρίνος Γιώργος
Δελής Γιάννης