Τρίτη 7 Απριλίου 2020

ΛΑΪΚΉ ΣΥΣΠΕΊΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ

7/4/2020
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Παρέμβαση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τα προβλήματα που προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση.

Εδώ και τέσσερεις μέρες οι κάτοικοι του Δήμου Κύμης Αλιβερίου δοκιμαζόμαστε ξανά από τα καιρικά φαινόμενα και την ανυπαρξία υποδομών στην περιοχή μας. 
Στις δύσκολες στιγμές που ζούμε λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας του κορωνοϊού ήρθαν να προστεθούν και οι καταστροφές.....
σε κεντρικό και οδικό επαρχιακό δίκτυο σε ολόκληρο σχεδόν το Δήμο Κύμης Αλιβερίου που δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο την όλη κατάσταση. 
Όλες αυτές τις μέρες οι εργαζόμενοι του Δήμου και της Περιφέρειας, μαζί με μισθωμένα μηχανήματα ιδιωτών, δίνουν συνεχή άνιση μάχη για να κρατήσουν όρθιο το οδικό δίκτυο, να αποκαταστήσουν τις συνεχείς βλάβες, να απεγκλωβίσουν συνανθρώπους μας και να σώσουν περιουσίες. Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστας Κέκης και Κώστας Καρτελιάς οφείλουμε να τους ευχαριστήσουμε για την προσφορά και την αυταπάρνησή τους!
Ως τώρα, Τρίτη μεσημέρι, καταγράφονται τα παρακάτω προβλήματα, ενώ υπάρχει πιθανότητα να υπάρχουν και άλλα ή να δημιουργηθούν καθώς τα φαινόμενα είναι σε εξέλιξη:
Μεγάλες καταστροφές στο οδικό δίκτυο και τις υποδομές, περιοχές αποκλεισμένες:
Ο δρόμος Στόμιο–Πλατάνα πάλι λόγο κατολισθήσεων σε όλο σχεδόν το μήκος του βγήκε εκτός λειτουργίας για άλλη μια φορά αναδεικνύοντας την σοβαρότητα της επικινδυνότητας του. 
Η περιοχή μετά το Νοσοκομείο Κύμης έχει διακοπή στην ύδρευση λόγω βλάβης. Ο αγροτικός δρόμος κάτω από την εκκλησία «Λιαουτσάνισα» έχει καθίζηση. 
Στην Παραλία Κύμης ο επαρχιακός δρόμος που την συνδέει με την Πλατάνα έχει συχνές κατολισθήσεις. Χαρακτηριστικό είναι πως προς τα ξενοδοχεία «Κοράλλι» και «Βαλεντί» έχει εγκλωβιστεί γερανοφόρο όχημα της ΔΕΗ στην προσπάθεια του να αποκαταστήσει την ηλεκτροδότηση με αποτέλεσμα να κόβει την διέλευση του. Ο δρόμος προς την παραλία «Σουτσίνι» έκλεισε, καθώς και ο δρόμος που οδηγεί σε αυτήν από τον «Μεσόκαμπο» υπέστη κατολίσθηση.
Ο δρόμος μέσω Οξύλιθου για Κύμη μετά την απαγόρευση της κυκλοφορίας του Στομίου, είναι επικίνδυνος γιατί παρουσιάζει συχνές κατολισθήσεις.
Στην Κονίστρα πιο κάτω από το βενζινάδικό του Χριστούλη ο δρόμος υπέστη καθίζηση και δεν είναι προσπελάσιμος προς την Κύμη.
Ο δρόμος στην Κορασίδα έχει υποστεί καθίζηση με αποτέλεσμα κάτοικοι να είναι εγκλωβισμένοι στα σπίτια τους. 
Τα χωριά Άνω και Κάτω Κουρούνι είναι αποκλεισμένα καθώς έχει πέσει ο δρόμος
Πολλά είναι τα προβλήματα με καθιζήσεις δρόμων σε Βίταλο, Μαλετιάνους και Ανδρονιάνους.
Στο κεντρικό οδικό δίκτυο από Κύμη προς Αυλωνάρι στο ύψος που βρίσκεται η γνωστή εταιρία εμφιαλώσεως μπύρας για 50 μετρά ο δρόμος για αρκετές ώρες ήταν πλημμυρισμένος και επικίνδυνος για την διέλευση των οχημάτων.
Στο Αυλωνάρι πλημμύρισε όλη η περιοχή γύρω από το Λύκειο στα Χάνια και στην περιοχή Παλαιοκάμαρα έκλεισε ο δρόμος λόγω υπερχείλισης του ποταμού. 
Στο δρόμο Πυργί-Όριο-Μουρτερή λόγω της πλημμύρας η διέλευση του γίνεται μετ’ εμποδίων γιατί υπάρχουν πέτρες και χώματα παντού. 
Στο Αλιβέρι ο δρόμος στον Κάμπο Αλιβερίου κόπηκε στην μέση, ο δρόμος προς Άγιο Λουκά έχει υποστεί καθιζήσεις.

Καταστροφές σε σπίτια και επιχειρήσεις:
Στο Νεοχώρι ο Νηλέας Ποταμός πλησίασε τον κεντρικό δρόμο βυθίζοντας στην απόγνωση κατοίκους και επιχειρηματίες που έπαθαν μεγάλες ζημίες.
Στη Μουρτερή μόνιμες και παραθεριστικές κατοικίες, όπως και κάποια καταστήματα, πλημμύρησαν για πολλοστή φορά.

Καταστροφές σε καλλιέργειες:
Σχεδόν σε όλο το μήκος του Νηλέα Ποταμού, από το Νεοχώρι ως τις εκβολές του στη Μουρτερή έχουν πλημυρίσει χωράφια με αποτέλσμα να καταστραφούν καλλιέργειες κηπευτικών, σιτηρών, τριφυλλιού όπως επίσης και αρκετά θερμοκήπια, σταβλικές εγκαταστάσεις και γεωργικά μηχανήματα.
Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν στους κάμπους Δύστου και Κριεζών.

Οι καταστροφές που καταγράφονται έως αυτή την ώρα επιβεβαιώνονται από την επικοινωνία των Δημοτικών Συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης με αρκετούς από τους Προέδρους των Τοπικών Συμβουλίων και κατοίκους των περιοχών που πλήττονται και από την επιτόπια παρουσία σε πολλές από τις περιοχές που πλήττονται. Μάλιστα, χθες Δευτέρα συναντηθήκαμε και ενημερώσαμε για την κατάσταση τον Περιφερειακό Σύμβουλο της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστα Μπασδέκη που επίσης βρίσκονταν σε περιοδεία στην περιοχή μας.
Με τραγικό τρόπο αναδεικνύεται για πολλοστή φορά η ανάγκη για αντιπλημμυρικά έργα στο σύνολο του Δήμου Κύμης Αλιβερίου. Η πολιτική να μην επιλέγονται συνειδητά τέτοιου είδους έργα λόγο κόστους και να γίνονται μπαλώματα, μας οδηγεί όλο και πιο συχνά σε καταστροφές σαν και αυτή.
Η ολιγωρία τις Περιφέρειας και του Δήμου φανερώνει το μέγεθος και την έκταση των προβλημάτων καθώς τα περισσότερα ρέματα που υπερχείλισαν δεν είχαν καθαριστεί το προηγούμενο διάστημα και θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ακόμα πιο τραγικά αποτελέσματα. Είναι μάλιστα πρόκληση η τοποθέτηση του Αντιπεριφερειάρχη Εύβοιας κ. Κελαϊδήτη πως είναι επιτυχία το ότι δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές! Η πραγματικότητα είναι πως από τύχη δε θρηνήσαμε θύματα καθώς παραλίγο να καταπλακωθεί από κατολίσθηση άνθρωπος στον Πύργο, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί πάρα πολλές κατολισθήσεις, για ώρες τα ρέματα ήταν υπερχειλισμένα!
Είναι επιτακτική ανάγκη η Περιφέρεια και ο Δήμος να διεκδικήσουν:
Να κηρυχθεί το σύνολο του Δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Να δρομολογηθούν άμεσα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά - αντιδιαβρωτικά έργα για την προστασία από πλημμύρες και κατολισθήσεις. Να καθαριστούν αμέσως μετά την υποχώρηση των υδάτων όλα τα ποτάμια και τα ρέματα.
Να καταγραφούν άμεσα όλες οι ζημιές και να αποζημιωθούν πλήρως στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις οι πληγέντες αγρότες, οι επιχειρηματίες που πλημύρισαν οι επιχειρήσεις τους και οι πολίτες που υπέστησαν ζημίες.
Με ευθύνη της Κυβέρνησης άμεσα να δοθεί έκτακτη επιχορήγηση, να εκπονηθούν μελέτες και να ξεκινήσουν έργα για τη δημιουργία σύγχρονου Επαρχιακού Οδικού Δικτύου που να υπηρετεί ανάγκες των κατοίκων και όχι να καταρρέει με την πρώτη βροχή, να αποκλείονται χωριά ακόμη και η πόλη της Κύμης κατ’ επέκταση και το νησί της Σκύρου.
Τέλος κρίνονται απαραίτητες οι ενέργειες της επανεκκίνηση του έργου του φράγματος στα Μανίκια. Είναι αποδειγμένο ότι η Εύβοια έχει πλούσιο υδροφόρο ορίζοντα, και είναι απαράδεκτο να πέφτουν τόσοι τόνοι νερού στην θάλασσα και το καλοκαίρι να ψάχνουμε για νερό. Φράγμα εκτός των άλλων μπορεί να συμβάλει και στον έλεγχο της ροής των ποταμών εξομαλύνοντάς μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων. 
Ακόμη και σε αυτές τις συνθήκες, όπου οι καταστροφές αλλά και η πανδημία του κορωνοϊού είναι σε εξέλιξη, αναδεικνύεται η ανάγκη η λαϊκή διεκδίκηση να παραμείνει ζωντανή καθώς δε μπορούμε να περιμένουμε από Κυβερνήσεις και διοικήσεις Περιφέρειας και Δήμου που μας έχουν φέρει ως και να απειλείται η ζωή μας, να μας λύσουν τα προβλήματα.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι
Κώστας Κέκης
Κώστας Καρτελιάς