Τετάρτη 13 Μαΐου 2020

« Βήματα που θα πρέπει να γίνουν για την Αναβάθμιση των Π.Κ. Κύμης και Π.Κ. Αλιβερίου ».

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ - ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ-ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ       
12 Μάιου 2020
Προς: Προεδρείο Δήμου Κύμης Αλιβερίου.
Κοιν/ση: Δημότες Κύμης Αλιβερίου.
Θέμα: « Βήματα που θα πρέπει να γίνουν για την Αναβάθμιση των Π.Κ. Κύμης και   Π.Κ. Αλιβερίου ». 

Κύριοι του Συμβουλίου
      Η Λαϊκή Συσπείρωση καταθέτει ολοκληρωμένη πρόταση για την αναβάθμιση της πυροπροστασίας του Δήμου μας.  Όπως είναι γνωστό σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 2612/1998  ( Φ.Ε.Κ. Α΄112/25-05-1998 ) και της παρ. 6 του άρθρου 94 του N.3852/2010 ( Φ.Ε.Κ. Α΄ 87/07-06-2010 ), η παραχώρηση ακίνητων για την στέγαση των 118 Πυροσβεστικών Κλιμακίων δηλαδή του 37% ..
του συνόλου των πυροσβεστικών δομών της χώρας η μίσθωσή τους, αποτελεί αρμοδιότητα των δημοτικών αρχών και όχι του κεντρικού κράτους.

     Σας παραθέτουμε προβλήματα όπως αυτά καταγράφθηκαν μέσα από διάλογο με τους υπαλλήλους των Π.Κ. και την κατ’ ιδίαν αντίληψη. Τα κυριότερα ξεκινώντας από το Π.Κ. Αλιβερίου και συνεχίζοντας στο Π.Κ. Κύμης είναι τα εξής:

·        Το Π.Κ. Αλιβερίου χρειάζεται άμεση μετεγκατάσταση σε κτιριακές δομές που να πληρούν τις προϋποθέσεις και να προγραμματιστεί ο σχεδιασμός για την κατασκευή σύγχρονων. Το συγκεκριμένο κλιμάκιο είναι σε εγκαταστάσεις
( κοντέινερ) εδώ και 8 χρόνια, με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία και ασφάλεια των υπαλλήλων, αφού χωρίς ερκοντίσιον δεν μπορούν να σταθούν με ότι καιρικές συνθήκες και να έχει.
·        Στο Π.Κ. Κύμης δεν υπάρχει κεντρική θέρμανση, υπάρχουν σόμπες πετρελαίου που με τους δυνατούς ανέμους οι κάπνες από τα χωνιά εισέρχονται στα δωμάτια και οι σόμπες σβήνουν,  υπάρχουν δυο κλιματιστικά χαλασμένα, τα οποία όχι μόνο δεν καλύπτουν επαρκώς τις ανάγκες για θέρμανση και ψύξη του χώρου αλλά υπολειτουργούν λόγω έλλειψη συντήρησης με αποτέλεσμα να γίνονται επισφαλή για την υγεία των υπαλλήλων.
·        Τα κουφώματα δεν παρέχουν μόνωση για τον λόγο ότι είναι παλαιού τύπου από ξύλο με μονούς υαλοπίνακες τριών χιλιοστών και σε πολλά σημεία διέρχονται νερά της βροχής και πατζούρια είναι σπασμένα και σαπισμένα.
·        Οι δυο τουαλέτες που έχει το κτίριο είναι σε αθλία κατάσταση η μια είναι διαλυμένη γιατί τα πλακάκια είχαν φουσκώσει από τη υγρασία και αναγκάστηκαν οι υπάλληλοι να την ξηλώσουν και το μπάνιο δεν λειτουργεί.
·        Η κουζίνα του κτιρίου έχει σαπίσει και ο κίνδυνος μόλυνσης είναι αυξημένος.
·        Η ηχομόνωση των κτιρίων είναι ανεπαρκής και δημιουργεί έντονο πρόβλημα στην λειτουργικότητα του Π.Κ. και  στις συνθήκες διαβίωσης του προσωπικού.
·         Οι στόλοι των Πυροσβεστικών οχημάτων είναι εκτεθειμένοι στα καιρικά φαινόμενα με ότι αυτό συνεπάγεται για την φθορά των οχημάτων, διότι δεν  υπάρχουν στέγαστρα.
     Σας ζητάμε να απαιτήσετε στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων σας και να ψηφίσετε την πρόταση μας ώστε να υλοποιηθούν όλες οι απαραίτητες επισκευαστικές εργασίες του κτιρίου στο Π.Κ. Κύμης και να υλοποιηθεί η μετεγκατάσταση του Π.Κ. Αλιβερίου, προκειμένου να διασφαλιστεί στο ακέραιο η διαβίωση, η υγεία και ασφάλεια των υπάλληλων και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία των Κλιμακίων ενόψει και του κορονοϊού Covid-19.
     Διεκδικώντας την λύση των προβλημάτων με κεντρική χρηματοδότηση και όχι αυξάνοντας τα δημοτικά τέλη, η περνώντας δάνειο από τις τράπεζες η μέσο Σ.Δ.Ι.Τ. Η κίνηση αυτή κρίνεται επιτακτική όσο ποτέ άλλοτε για την πυρασφάλεια του Δήμου μας και είναι το πρώτο βήμα.
   Το δεύτερο βήμα συμφώνα με τις εκτιμήσεις τις Λαϊκής Συσπείρωσης όσον αφορά τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια Κύμης και Αλιβερίου είναι η αναβάθμισης τους και η αναγκαιότητα να προωθηθούν σε Δ΄ Τάξεως και Γ΄ Τάξεως Σταθμούς αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανάγκες και των δυο κλιμακίων είναι αυξημένες, λόγο της μεγάλης γεωγραφικής θέσης που έχουν στο χώρο ευθύνη τους και την αύξηση του όγκου των συμβάντων που καλούνται να ανταπεξέρθουν. Η μη αναγνωρισμένη βιομηχανική περιοχή του Αλιβερίου και η μελλοντική αξιοποίηση του λιμανιού της Κύμης, η αύξηση του εναλλακτικού τουρισμού ( πεζοπορία αναρρίχηση ) η δημιουργία της παγκόσμιας πίστας αναρριχητών στα Μανίκια, δημιουργούν τις  προϋποθέσεις αυτήν της αναβάθμισης.
Για την καλυτέρευση των αναγκών της πυροπροστασίας αυτό θα επιτευχθεί, μόνο όταν απαιτηθεί και διεκδικηθεί
·        Η αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την πυρασφάλεια και την αναβάθμιση των Πυροσβεστικών Κλιμάκιων του δήμου μας.
·                Να γίνουν προσλήψεις σε πυροσβεστική και δασαρχείο, μόνιμου προσωπικού με σταθερές σχέσης εργασίας, για την πυρασφάλεια της περιοχής της Ανατολικής Στερεάς και Ευβοίας.  
·                Η παρέμβασή μας δεν θα πρέπει να είναι αποσπασματική από τις παρεμβάσεις που αφορούν την πρόληψη δασικών δρόμων, αντιπυρικών ζωνών, πυροσβεστικό δίκτυο ύδρευσης ( επισκευή των κρουνών τοποθέτηση καινούργιων), πυροφυλάκια, κιόσκια για τις καλοκαιρινές περιπολίες και τουαλέτες στους χώρους αυτούς πάντα με αγαστή συνεργασία με την Πυροσβεστικό Σώμα.
 Στην Εύβοια κάθε χρόνος που περνάει η κατάσταση, γίνετε ολοένα και ποιο τραγική, ο απολογισμός των καμένων δασικών εκτάσεων των τροχαίων ατυχήματα με την λήξη της αντιπυρικής περιόδου, είναι ολοένα και μεγαλύτερος.
Οι μειώσεις των κονδυλίων έχουν ξεκινήσει από το 1998 ακόμα, χρονιά κατά την οποία  η μεταφορά των αρμοδιοτήτων της Δασοπυρόσβεσης, που ήταν αποκλειστική ευθύνη του Δασαρχείου, πέρασε στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και βαπτίστηκε αναδιοργάνωση. Το αποτέλεσμα να διαχωριστεί η πρόληψη από την καταστολή, με την πρόληψη να είναι πλέον ευθύνη των Δήμων, δηλαδή ( ο καθαρισμός των αγροτικών δασικών δρόμων, η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών).
     Εκφρασμένη εκτίμηση μας αποτελεί άλλωστε ότι αυτή η πολιτική επιλογή της ανάθεσης από το 1998 αρμοδιοτήτων στους δήμους, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, έγινε στα πλαίσια της προεργασίας για την πλήρη ανάθεση αρμοδιοτήτων σε αυτούς, όπως προβλέπεται και από τον Νόμο 4029/2011, με ότι συνεπάγεται αυτό για την πυρασφάλεια των αστικών και όχι μόνο περιοχών της χώρας.  Γεγονός για το οποίο από το 1998 έχουμε εκφράσει την κάθετη αντίθεση μας και όπως αποδείχτηκε στην πράξη επί μία 20ετία, ευθύνεται για την συνολικότερη υποβάθμιση των υποδομών των Π.Κ. της χώρας, η οποία εντείνεται συνεχώς και λόγο του οικονομικού αδιεξόδου που αντιμετωπίζουν οι δημοτικές αρχές συνέπεια της μνημονιακής λιτότητας που έχει επιβληθεί.
   Σαν αποτέλεσμα της υποβάθμισης σε όλους τους τομείς έρχεται και η συγχώνευση που μεθοδεύεται προσεκτικά, με τον Ν. 4249/2014 που αφορά την αναδιοργάνωση του Π.Σ. που προτείνει το κλείσιμο Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Κλιμακίων με Υπουργική απόφαση.
 Έχουν μόλις δύο χρόνια περάσει από την  τελευταία προσπάθεια που έγινε το 2018 για αυτόν τον σκοπό στα κλιμάκια Κύμης και Αλιβερίου. Η νομοθεσία υπάρχει είναι λοιπόν κυβερνητική επιλογή εάν το όμορο Π.Κ. Κύμης οδηγηθεί σε μελλοντικό κλείσιμο εάν προτιμηθεί μόνο η αναβάθμιση του Π.Κ. Αλιβερίου και το αντίστροφο.
      Ο πρόσφατος Ν.4662/20 « Εθνικός Μηχανισμός Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων, Αναδιάρθρωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, Αναβάθμιση Εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας, Αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλες διατάξεις » περιλαμβάνει μεγαλύτερη εμπλοκή των Δήμων και των Περιφερειών της χώρας, σε θέματα οργάνωσης, συντονισμού και κάλυψης αναγκών σε υποδομές, των δημόσιων υπηρεσιών που εμπλέκονται άμεσα στην Πολιτική Προστασία. Το κράτος απαλλάσσεται και από τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις του και οι πολίτες επιβαρύνονται με νέα αύξηση φόρων και δημοτικών τελών.
ü Δίνεται η δυνατότητα στις Περιφέρειες να επιχορηγούν τις υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος και της Ελληνικής Αστυνομίας της περιοχής τους, για συντηρήσεις κτιρίων, εγκαταστάσεων, εξοπλισμού, προμήθεια υλικών και αναλωσίμων, καθώς και προμήθεια καυσίμων. Δίνεται προοδευτικά και η δυνατότητα στους Δήμους της χώρας, για να καλύπτουν ανάλογες έκτακτες ανάγκες του Π.Σ. και της ΕΛ.ΑΣ. Βασικές αρμοδιότητες του κράτους στην πυρόσβεση και την πυρασφάλεια, μεταφέρονται στη λεγόμενη «Τοπική Αυτοδιοίκηση». Για το λόγο αυτό προβλέπεται επίσης και η μελλοντική τοποθέτηση ανώτερων αξιωματικών του Π.Σ., σε θέσεις υπηρεσιών που υπάγονται σε Δήμους και Περιφέρειες.
ü Παγιοποιείται ο εποχικός χαρακτήρας των προσλήψεων στους Ο.Τ.Α. για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών σε τομείς πυρασφάλειας και δασοπροστασίας.
ü Μεγαλύτερη εμπλοκή των Εθελοντικών Ομάδων και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο.), με ανάλογη χρηματοδότηση, για να αναλάβουν κύριες και όχι επικουρικές δράσεις στην πρόληψη και αντιμετώπιση των καταστροφών και να υποκαταστήσουν κρατικές δομές και υπηρεσίες που έχουν μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό.  
   Αξιοσημείωτο είναι όταν καταργηθεί οποιασδήποτε πυροσβεστική υπηρεσία ή κλιμάκιο ταυτόχρονα μειώνεται και το αίσθηµα ασφάλειας των πολιτών των περιοχών αυτών, που θα στερηθούν το στοιχειώδες δικαίωµα της πυρασφάλειας καθώς και των άλλων παροχών που προσφέρει το Πυροσβεστικό Σώµα.  
     Με δεδομένο τον φετινό αντιπυρικό σχεδιασμό και την ίδρυση τον ( 85 )ογδόντα πέντε εποχούμενων Κλιμακίων σε όλη την Ελλάδα που πιστεύουμε ότι έγινε για καθαρά λόγους εντυπωσιασμού δεν θα εξυπηρετήσει την λειτουργία του Π.Σ. γιατί θα επιφέρει την διασπορά δυνάμεων από τα ήδη ελλειμματικά Κλιμάκια και την καταπόνηση του προσωπικού. Δείχνει την τάση που θα επικρατήσει και θα διαμορφωθεί για την πυρασφάλεια του Δήμου μας αλλά και της χώρας γενικότερα.
     Για την Εύβοια θα δημιουργηθούν ( 8 ) οκτώ εποχικών κλιμακίων και ο Δήμος μας δεν έχει συμπεριλήφθη σε αυτών των σχεδιασμό, σας ενημερώσαμε με την παρέμβαση μας στις  4/4/2020  Θέμα: «Κατανομή εποχικού προσωπικού μετά από την Προκήρυξη του Υπουργείου προστασίας του πολίτη ». Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κλιμάκια του Δήμου μας έρχονται στις πρώτες θέσεις σε συμβάντα.

Η Λαϊκή Συσπείρωσή θα συνεχίσει τον αγώνα µε στόχο:
·        Την επίτευξη της πραγματικής αναδιοργάνωσης - αναβάθμισης που έχει ανάγκη το Π.Σ. και την ίδρυση Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας, µε απαραίτητη προϋπόθεση την ενιαία αντιμετώπιση της πρόληψης, προστασίας, διαχείρισης των δασών, όπως και της καταστολής των δασικών πυρκαγιών, ώστε να µην πληρώσουν για πολλοστή φορά τις συνέπειες των αντιλαϊκών επιλογών, οι πολίτες του δήμου μας.
·        Την μονιμοποίηση όλων των εποχικών και πενταετών πυροσβεστών.
·        Την πλήρη απόρριψη της επιλογής για την κατάργηση των Πυροσβεστικών κλιμακίων και την ίδρυση μιας υπηρεσίας όπως έγινε και τα προηγούμενα χρόνια στο Δήμο μας. 
Κύριε Πρόεδρε, σας ζητάμε στο αμέσως επόμενο ανοιχτό Δημοτικό Συμβούλιο να τεθεί το θέμα αυτό προς συζήτηση για τη λήψη απόφασης υπέρ της άμεσης αναβάθμισης των  Π.Κ. Κύμης και Αλιβερίου σε Δ΄ Τάξεως και Γ΄ Τάξεως Σταθμούς αντίστοιχα.

Με εκτίμηση
Επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης
Κώστας Κέκης