Παρασκευή 15 Μαΐου 2020

ΔΟΑΠΠΕΧ - - Σταδιακή Επαναλειτουργία των Αθλητικών Εγκαταστάσεων


Στα  πλαίσια  της  σταδιακής επαναλειτουργίας των  αθλητικών  εγκαταστάσεων,  ειδικότερα  των  Δημοτικών  Σταδίων  και κατόπιν  της  ανακοίνωση  της  Υγειονομικής  Επιστημονικής  Επιτροπής  της  Γ.Γ.Α., προβλέπεται  από  18  Μαΐου  2020 να  διευρυνθεί  σταδιακά  η χρήση  και  σε  σωματεία  και  σε  υποψηφίους  για  ΣΕΦΑΑ και  στρατιωτικές σχολές .
Η  λειτουργία  του Δημοτικού  Σταδίου  θα  γίνει  με  τα  ειδικά  υγειονομικά  Πρωτόκολλα  που  εισάγουν  νέους  κανόνες  και  νέες  συνθήκες  άθλησης τις  οποίες, όλοι και  όλες  πρέπει  να  προσαρμοστούν  και  να εφαρμόσουν. Όπως  η  ελεγχόμενη  πρόσβαση, η περιορισμένη  χωρητικότητα, ο περιορισμένος  χρόνος  διαμονής, ή  μη χρήση αποδυτηρίων, η απολύμανση  πριν  από κάθε  χρήση των  αθλητικών  οργάνων, οι κανόνες  πλυσίματος  του αθλητικού  ρουχισμού κ.λ.π., για  την  αρτιότερη.....

και  οργανωμένη  επαναλειτουργία  του  Δημοτικού  Σταδίου σε  πρώτη  φάση .
Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι για  την  δυνητική   χρήση του σταδίου, να  υποβάλλουν  το  σχετικό  αίτημα  στο  Δ.Ο.Π.ΠΕ.Χ., στο email:   adoappex@ gmail.com   του Αθλητικού  τμήματος, που θα περιλαμβάνει:  Όνομα, ηλικία, άθλημα/αγώνισμα, Ονοματεπώνυμο  Προπονητή και εναλλακτικά  3 / 60 λεπτές   προτεινόμενες ώρες.
Συνεπώς  όλες  οι  οργανωμένες  αθλητικές  εγκαταστάσεις  παραμένουν  κλειστές   προς  χρήση  από  αθλητές  και πολίτες  και  η άθληση το βάδισμα, το τρέξιμο, η γυμναστική μπορεί να γίνεται στους ελεύθερους χώρους, χωρίς συνθήκες συνωστισμού. Γνωρίζοντας πολύ καλά τα οφέλη της άθλησης σε μια κοινωνία, είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να ανοίξουμε τις αθλητικές εγκαταστάσεις. Αυτό όμως θα γίνει σταδιακά και ελεγχόμενα ώστε να είμαστε σίγουροι για κάθε μας βήμα, με γνώμονα πάντα τις οδηγίες των ειδικών, θα βιώσουμε πάλι τις ζωογόνες αθλητικές μας στιγμές, με νέες όμως συνήθειες και νέες συνθήκες και πάνω απ’ όλα με ασφάλεια και εμπιστοσύνη.

*Επισυνάπτουμε εκ νέου προηγούμενο μας δελτίο τύπου, στο οποίο περιγράφονται οι τέσσερις (4) φάσεις για την επαναλειτουργία των αθλητικών εγκαταστάσεων τα μέτρα προστασίας και οι κανόνες λειτουργίας.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΤΑΔΙΑΚΗΣ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
 ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΘΛΗΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ

Η πανδημία COVID-19 στη χώρα μας έχει παρουσιάσει σημαντική ύφεση αλλά ο κίνδυνος εστιακής αναζωπύρωσης είναι πάντα υπαρκτός, όπως και η πιθανότητα εμφάνισης νέου επιδημικού κύματος. Η επιστροφή στη νέα κανονικότητα θα γίνει με μικρά βήματα, με γνώμονα την ασφάλεια του συνόλου και την προστασία της υγείας του ατόμου. Σύμφωνα με  εισήγηση της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού η  οποία ελέγχθηκε από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων COVID-19 του Υπουργείου Υγείας, παρέχονται  οδηγίες για την άσκηση σε οργανωμένες και φυλασσόμενες αθλητικές εγκαταστάσεις.
H Πρόεδρος του ΔΟΑΠΠΕΧ κ.Ελένη Αϊδίνη,  συμμετέχοντας και στην τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης 6 Μαϊου με το Υφυπουργείο Αθλητισμού όπου αντικείμενο   ήταν η  παροχή διευκρινήσεων περί της  σταδιακής επαναλειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων, κατέστη σαφές ότι βρισκόμαστε στο  1ο στάδιο της επαναλειτουργίας των αθλητικών εγκαταστάσεων όπου λειτουργούν 33 συνολικά εγκαταστάσεις σε όλη την επικράτεια για την προπόνηση συγκεκριμένων αθλητών της προολυμπιακής ομάδας, ατομική προπόνηση αθλητών της superleague  προπόνηση αθλητών αθλημάτων χαμηλής επικινδυνότητας όπως τένις , ιππασία, σκοποβολή, τοξοβολία.
Επισήμανση (υπογραμμισμένο): Δεν περιλαμβάνονται εγκαταστάσεις του Δήμου Χαλκιδέων που δεν καλύπτουν τους συγκεκριμένους αθλητές..
Αυτό που κατέστη σαφέστατα ασαφές, είναι ο χρονικός προσδιορισμός της έναρξης του 2ου σταδίου επαναλειτουργίας  των αθλητικών εγκαταστάσεων που θα αφορά αθλητές συλλόγων ατομικών αγωνισμάτων σε εξωτερικούς χώρους, υποψηφίους για ΣΕΦΑΑ & στρατιωτικές σχολές και έως τότε όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις παραμένουν κλειστές.
Επίσης ενημερώνουμε ότι σε ανοικτούς χώρους με ελεύθερη πρόσβαση,  οι  πολίτες  θα  μπορούν  να  ασκούνται  ατομικά,  ακολουθώντας  αυστηρά  τις ισχύουσες οδηγίες της Πολιτείας και τα μέτρα προστασίας έναντι του COVID-19, με ατομική ευθύνη.
Υπαίθρια όργανα γυμναστικής καθώς και μπασκέτες δεν θα πρέπει   προς το 

παρόν να χρησιμοποιούνται από του πολίτες.
Έως την έναρξη της Β Φάσης όλες οι Οργανωμένες αθλητικές εγκαταστάσεις παραμένουν εκτός λειτουργίας.
Παραθέτουμε  αναλυτικό  ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με τις φάσεις σταδιακής επανεκκίνησης του αθλητισμού, οδηγίες ασφαλούς άθλησης, μέτρα προστασίας στους αθλητικούς χώρους και διαδικασίας χρήσης των αθλητικών εγκαταστάσεων.

ΦΑΣΕΙΣ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗΣ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Η  επιστροφή  στον  οργανωμένο  ερασιτεχνικό  και  επαγγελματικό  αθλητισμό  θα  γίνει 

προοδευτικά σε τέσσερις (4) φάσεις, ξεκινώντας από τους αθλητές υψηλού επιπέδου, οι οποίοι μπορούν να προπονηθούν σε εξωτερικούς χώρους ή σε μεγάλες, καλά αεριζόμενες αίθουσες.
Βασική προϋπόθεση είναι η δυνατότητα διατήρησης απόστασης τουλάχιστον δύο (2) μέτρων κατά την άθληση και η χρήση ατομικού αθλητικού εξοπλισμού ή αθλητικών οργάνων τα οποία μπορούν να απολυμανθούν μετά από κάθε επαφή.
Η μετάβαση στην επόμενη φάση θα γίνεται μετά από εκτίμηση της πορείας της επιδημίας στο γενικό πληθυσμό και τη συμμόρφωση με τα μέτρα προστασίας και θα ανακοινώνεται από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού με νέα απόφαση.
Οι προγραμματιζόμενες φάσεις επιστροφής στην αθλητική δραστηριότητα είναι ενδεικτικά οι ακόλουθες:
Η  Φάση Α. ξεκίνησε στις 4/5/20 με τη την εφαρμογή των α) υπ΄ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ.27813 Κοινή Απόφαση «Επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας επιμέρους ιδιωτικών επιχειρήσεων και άλλων χώρων συνάθροισης κοινού, στο σύνολο της Επικράτειας, για το χρονικό διάστημα από 4.5.2020 έως και 10.5.2020, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (ΦΕΚ 1644/Β΄/0305-2020) και β)  Η υπ΄ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 27815 Κοινή Απόφαση «Κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19». (ΦΕΚ 1647/Β΄/03-05-2020).
Σύμφωνα με τα ανωτέρω η Φάση Α περιλαμβάνει αποκλειστικά και μόνο την άθληση των κατωτέρω:
  Αθλητές της προολυμπιακής ομάδας, μετά από εισήγηση της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΕΟΕ), σε ατομικά αθλήματα, χωρίς επαφές, οι οποίοι γυμνάζονται, κυρίως, σε ανοικτούς χώρους.
  Ποδοσφαιριστές συλλόγων Super League 1, ατομική προπόνηση σε ανοικτά γήπεδα, σε μικρές ομάδες, μόνο φυσική κατάσταση, ενδυνάμωση και ατομική τεχνική.
  Αθλήματα χαμηλής επικινδυνότητας (όπως αντισφαίριση, γκολφ, ιππασία, σκοποβολή, 

τοξοβολία, ποδηλασία δρόμου κ.ά.) σε εγκαταστάσεις που τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, για αθλητές δεκαπέντε (15) ετών και άνω.
  Μηχανοκίνητος αθλητισμός.


Στην Φάση Β περιλαμβάνονται :

Αθλητές της προολυμπιακής ομάδας (μετά από εισήγηση της ΕΟΕ) από τα αθλήματα κολυμβητηρίου και κλειστών χώρων (κολύμβηση, μαχητικά αθλήματα).
Αθλητές συλλόγων σε ατομικά αθλήματα εξωτερικού χώρου (15 ετών και άνω).
Αθλητές με Αναπηρία (ανάλογα βέβαια με το είδος αναπηρίας).
  Υποψήφιοι ΣΕΦΑΑ, Στρατιωτικών Σχολών κλπ..
  Αθλητές ομαδικών αθλημάτων, σε ατομικά προγράμματα, σε κλειστό χώρο (15 ετών και άνω).
Η  έναρξη εφαρμογής της Φάσης Β δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα , καθώς το Υφυπουργείο Αθλητισμού αναμένει την εισήγηση της Επιστημονικής επιτροπής.

Για την αρτιότερη προετοιμασία της Φάσης Β , καλούνται οι σύλλογοι και οι αθλητές που δυνητικά περιλαμβάνονται σε αυτή, να υποβάλλουν σχετικό αίτημα  στον ΔΟΑΠΠΕΧ, συνοδευόμενο με ιατρική βεβαίωση λήψης ιατρικού ιστορικού covid-19.

Φάση Γ.
Αθλητές συλλόγων από αθλήματα κολυμβητηρίου και κλειστών χώρων (κολύμβηση, μαχητικά αθλήματα, ομαδικά κλειστού χώρου).
Μικρότερες ηλικιακά κατηγορίες.
Διοργανώσεις χωρίς θεατές.

Φάση Δ.
  Σταθεροποίηση της κατάστασης με νέες συνήθειες και συνθήκες.

«ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΑΣΚΗΣΗΣ  , ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΣΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥΣ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Η Χρήση των Δημοτικών Αθλητικών Εγκαταστάσεων θα πραγματοποιείται σύμφωνα με τους ακόλουθους κανόνες και διαδικασίες, για την όσο το δυνατό μεγαλύτερη διασφάλιση της υγείας των αθλητών και των εργαζομένων στους αθλητικούς χώρους:  

ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ

1. Ο ιατρός του κάθε συλλόγου   πριν την έναρξη των προπονήσεων θα πρέπει να εξετάσει κλινικά όλους τους αθλητές και να πάρει λεπτομερές ιστορικό (ΦΥΛΛΟ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΗ/ΤΡΙΑΣ-ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ συνημμένο 1), με έμφαση στα κλινικά σημεία και συμπτώματα που σχετίζονται με πρόσφατη λοίμωξη από COVID-19 (τόσο για τον ίδιο όσο και για το οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον).
Τα ιατρικά αρχεία των αθλητών θα φυλάσσονται από τον ιατρό του συλλόγου, με τις προϋποθέσεις της ισχύουσας  νομοθεσίας  περί  προστασίας  δεδομένων  προσωπικού  χαρακτήρα.
Με αντίστοιχο τρόπο, ιατρικό ιστορικό σχετιζόμενο με τον COVID-19 θα συμπληρώνει και 
το τεχνικό προσωπικό που θα εισέρχεται στην εγκατάσταση (ΦΥΛΛΟ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ-ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΠΟΡΡΗΤΟ συνημμένο 2).


2. Οι   αθλητές   δεν   θα   προσέρχονται   σε   προπόνηση   αν   δεν   έχουν   ενημερώσει προηγουμένως  τον  προπονητή,  με  ηλεκτρονικό  μήνυμα  ή  κατάλληλη  εφαρμογή κινητού  τηλεφώνου,  ότι  είναι  απύρετοι  και  χωρίς  κανένα  σύμπτωμα  κόπωσης, δύσπνοιας   ή   βήχα,   μυαλγίας,   διάρροιας,   πονόλαιμου   ή   ανοσμίας (απώλειας όσφρησης).
Σε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα ο αθλητής παραμένει στο σπίτι και ενημερώνει τον ιατρό του σωματείου, ο οποίος θα ενημερώσει και τον ΕΟΔΥ για οδηγίες ενεργειών. Το ίδιο ισχύει και για οποιοδήποτε μέλος του προπονητικού/ τεχνικού επιτελείου.
Συνίσταται οι αθλητές να μετακινούνται από και προς την προπόνηση μεμονωμένα, με ιδιωτικά μέσα. Αν χρησιμοποιούν Μέσα Μαζικής Μεταφοράς πρέπει να ακολουθούν τις σχετικές οδηγίες του ΕΟΔΥ. Αν χρησιμοποιείται πούλμαν για τις μετακινήσεις θα πρέπει οι αθλητές να κάθονται ένας σε κάθε σειρά, στην άκρη και εναλλάξ στις σειρές, πάντα φορώντας μάσκα.

ΣΤΗΝ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ
1 Η προσέλευση/αποχώρηση προς/από τις αθλητικές εγκαταστάσεις θα γίνεται από μία μόνο είσοδο/έξοδο, η οποία θα ελέγχεται από το προσωπικό φύλαξης εγκαταστάσεων.
2. Ο φύλακας θα επιτρέπει την είσοδο μόνο στους αθλητές, προπονητές, ιατρούς και τεχνικό προσωπικό που έχει προβλεφθεί. Κανένας επισκέπτης δεν θα εισέρχεται χωρίς 
προηγούμενη άδεια από τη Διοίκηση της εγκατάστασης (δεν επιτρέπονται θεατές).

3. Κατά την είσοδο στην αθλητική εγκατάσταση θα καταγράφεται σε ειδικό κατάλογο εισερχομένων-  εξερχομένων το   ονοματεπώνυμο,   τα   στοιχεία επικοινωνίας, η ώρα εισόδου και εξόδου, η ύπαρξη τυχόν συμπτωμάτων και θα υπογράφεται  από  όλους τους  εισερχόμενους  στην  αθλητική  εγκατάσταση.  Δεν επιτρέπεται  η  είσοδος  σε  όσους  δηλώνουν  κάποιο  από  τα  συμπτώματα  που αναφέρεται ανωτέρω. Ο κατάλογος   θα   αρχειοθετείται,   καθημερινά  προκειμένου να διευκολυνθεί πιθανή αναγκαία ιχνηλάτηση. 

4. Οι  αθλητές  θα  κατευθύνονται  σε  ανοικτό,  κατά  προτίμηση  σκεπασμένο  χώρο (υπόστεγο), όπου μπορούν να αποθέτουν τα προσωπικά τους είδη σε καρέκλες/ καθίσματα που θα απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον δύο (2) μέτρα. Οι καρέκλες/ καθίσματα θα πρέπει να έχουν απολυμανθεί από το προσωπικό της αθλητικής εγκατάστασης, πριν την άφιξη των αθλητών.   σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

5. Η προπόνηση θα πραγματοποιείται σε ανοικτό χώρο ή σε μεγάλες, καλά αεριζόμενες αίθουσες, με τις ακόλουθες οδηγίες:

α.  Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ αθλητών σε στάση
β.  Απόσταση 5 μέτρων από προπορευόμενο βαδιστή
γ.  Απόσταση 10 μέτρων από προπορευόμενο δρομέα ταχύτητας
δ.  Απόσταση 20 μέτρων από προπορευόμενο ποδηλάτη
ε.  Αποφυγή άμεσης επαφής, αποφυγή αγγίγματος προσώπου
στ. Αυστηρή χρήση ατομικών ειδών υγιεινής
ζ. Χρήση ατομικών αθλητικών οργάνων (π.χ αλτήρες, λάστιχα, μπάλες)
η. Απολύμανση όλων των αθλητικών οργάνων με κατάλληλο διάλυμα πριν τη χρήση από τον επόμενο αθλητή σύμφωνα με τις οδηγίες ΕΟΔΥ
θ. Αθλητικά ποτά και νερό μόνο εμφιαλωμένα και αυστηρά ατομικά, όχι ψύκτες.
ι. Αυστηρά ατομικές πετσέτες προσώπου και σώματος
ια. Σε περίπτωση επαφής μεταξύ αθλουμένων, άμεση απολύμανση των χεριών με αλκοολούχο   διάλυμα 70%   και   μετά   έκπλυση   προσώπου   με   καθαρό εμφιαλωμένο νερό.

6. Ο μέγιστος αριθμός όλων των παρευρισκόμενων, ανά πάσα στιγμή, (αθλούμενοι και προσωπικό)   σε   έναν   οργανωμένο,   υπαίθριο   αγωνιστικό   χώρο   διαστάσεων 
ποδοσφαιρικού γηπέδου, δεν θα πρέπει να ξεπερνά, σε καμία περίπτωση, τα 60 άτομα.


7. Εκτός από τα συμπληρώματα διατροφής (διαλύματα υδατανθράκων ή /και πρωτεϊνικά καθώς και ενεργειακές συσκευασμένες μπάρες) που θα φέρνει ο ίδιος ο αθλητής ή η ομοσπονδία του, κανένα άλλο τρόφιμο δεν θα πρέπει να διατίθεται στο χώρο της αθλητικής εγκατάστασης.

8. Ο χρησιμοποιημένος αθλητικός ιματισμός θα μπαίνει σε ξεχωριστή πλαστική σακούλα, με προσοχή, για αποφυγή επαφής με το δέρμα και τα ρούχα. Πλύσιμο στο πλυντήριο, με κοινό οικιακό απορρυπαντικό, σε υψηλή θερμοκρασία (60οC - 90οC) και καλό στέγνωμα σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

9. Το  ιατρικό  και  προπονητικό  επιτελείο  θα  φορά  μάσκα,  ειδικά  σε  κλειστούς  ή πολυσύχναστους χώρους, σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες του ΕΟΔΥ.

ΑΘΛΗΤΙΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
1. Αποδυτήρια, ντους, λουτρά και τυχόν δωμάτια με σάουνα θα πρέπει να είναι κλειστά. Οι αθλητές θα αλλάζουν ιματισμό, αν επιθυμούν, στις καρέκλες που θα τους έχουν 
διατεθεί.

2.  Ο ΔΟΑΠΠΕΧ  ανάρτησε οδηγίες για COVID-19 σε εμφανή σημεία της αθλητικής εγκατάστασης και ιδιαίτερα στην είσοδο της.
3. Στις εισόδους κάθε αθλητικής εγκατάστασης υπάρχει  αντισηπτικό αλκοολούχο διάλυμα (ή gel) 70% .  Τα  αποχωρητήρια  θα  πρέπει  να αποφεύγονται.
4. Όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι των αθλητών θα   απολυμαίνονται κάθε βράδυ με κατάλληλο διάλυμα, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, μετά από τον καθαρισμό με ουδέτερο απορρυπαντικό. 
5. Τα κυλικεία θα   είναι κλειστά.
6. Στους  αθλούμενους  εντός  της  αθλητικής  εγκατάστασης  θα  γίνεται  περιοδικός, δειγματοληπτικός έλεγχος για COVID-19, σύμφωνα με το πρόγραμμα που θα εκπονήσει 
ο ΕΟΔΥ.


Τα ανωτέρω μέτρα και οι διαδικασίες είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ και όπου δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις πιθανές περιπτώσεις, θα εφαρμόζονται παράλληλα με τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, που επιβάλλονται.