Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ΥΠ. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Συνεδρίαση
της πρώτης Διακομματικής Επιτροπής
για τις Ευρωεκλογές.

Ολοκληρώθηκε η πρώτη Διακομματική Επιτροπή για τις Ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου 2009, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα στην Κεντρική Υπηρεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, με θέμα τον καθορισμό της εκλογικής χρηματοδότησης των Kομμάτων. Στη συνεδρίαση έλαβαν μέρος οι εκπρόσωποι που ορίστηκαν από τα Πολιτικά Κόμματα ως ακολούθως:
- Για τη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Μενέλαος Δασκαλάκης.
- Για το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, ο κ. Ροβέρτος Σπυρόπουλος.
- Για το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, ο κ. Αντώνης Σκυλλάκος.
- Για τον Συνασπισμό Ριζοσπαστικής Αριστεράς, οι κκ. Μίμης Δαρειώτης και Γιάννης Θεωνάς.
- Για τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, ο κ. Κωνσταντίνος Σκανδαλάκης.
Σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3023/2002 «Χρηματοδότηση των Πολιτικών Κομμάτων από το Κράτος», η Διακομματική Επιτροπή εισηγήθηκε στον Υπουργό Εσωτερικών το ποσοστό εκλογικής χρηματοδότησης που δικαιούται καθένα από τα Κόμματα που δικαιούνται εκλογική χρηματοδότηση, με βάση τα κριτήρια της εκλογικής νομοθεσίας.
Θα ακολουθήσει σχετική απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, με την οποία, κατ’ εφαρμογή των ανωτέρω ποσοστών, θα προσδιορίζονται τα ακόλουθα ποσά:

Ν.Δ. 3.647.193,37
ΠΑ.ΣΟ.Κ. 2.885.253,32
Κ.Κ.Ε. 803.892,19
ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 352.558,05
ΛΑ.Ο.Σ. 349.903,06
ΣΥΝΟΛΟ 8.038.800,00 Ι

Σε ό,τι αφορά τις Ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου 2009 θα ήταν χρήσιμο να δοθούν, ήδη από τώρα, οι ακόλουθες διευκρινίσεις, με γνώμονα τη διευκόλυνση των πολιτών και την έγκαιρη ολοκλήρωση των απαιτούμενων ενεργειών:
Νέοι εκλογείς 18 ετών:
Στις προσεχείς ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου 2009 ψηφίζουν και όσοι εκλογείς γεννήθηκαν το έτος 1991.
Ετεροδημότες: Όσοι έχουν εγγραφεί ως ετεροδημότες ως την 3η Μαρτίου 2009 ψηφίζουν σε εκλογικό τμήμα του Δήμου διαμονής τους.
Ευρωπαίοι πολίτες: Όπως είναι γνωστό, η ευρωπαϊκή ιθαγένεια, ιδιότητα, την οποία έχουν όλοι οι πολίτες της Ένωσης, αναγνωρίζει σε αυτούς το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι κατά τις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε κράτος μέλος που έχουν την κατοικία τους και του οποίου δεν είναι υπήκοοι.
Σύμφωνα με την Οδηγία 93/109/ΕΚ του Συμβουλίου, όπως αυτή ειδικότερα ενσωματώθηκε στο εθνικό δίκαιο του κάθε κράτους μέλους, παρέχεται η δυνατότητα στους πολίτες της Ένωσης που διαμένουν σε άλλο κράτος μέλος, να ψηφίζουν, είτε για τους υποψηφίους ευρωβουλευτές της Χώρας τους στην οικεία διπλωματική αρχή, είτε για τους υποψηφίους της χώρας διαμονής τους. Προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο της διπλοψηφίας (απαγορεύεται ρητά βάσει του κοινοτικού και εθνικού δικαίου), ενημερώνονται σχετικά οι Έλληνες εκλογείς - κάτοικοι χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη διαδικασία υποβολής της σχετικής αίτησης. Σημειώνεται ότι, στο έντυπο της αίτησης - δήλωσης υπάρχει ειδική αναφορά, με την οποία ο ενδιαφερόμενος δηλώνει υπεύθυνα ότι δεν θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα ως κοινοτικός εκλογέας και υπέρ των υποψηφίων ευρωβουλευτών της χώρας διαμονής του.
Στις ευρωεκλογές του Ιουνίου 2009 ψηφίζουν και οι ευρωπαίοι πολίτες που διαμένουν στη Χώρα μας και έχουν εγγραφεί σε εκλογικούς καταλόγους του Δήμου τους ως την 3η Μαρτίου 2009. Για την εγγραφή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, οι πολίτες της Ένωσης οφείλουν να προσέλθουν στον Δήμο ή Κοινότητα του τόπου διαμονής τους, προσκομίζοντας ισχύον αποδεικτικό ταυτότητας (αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο), προκειμένου να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση - δήλωση εγγραφής. Περαιτέρω δικαιολογητικά δεν απαιτούνται.Οι Έλληνες κάτοικοι των λοιπών κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ψηφίζουν στη χώρα διαμονής τους, εφόσον υποβάλλουν αίτηση στα ελληνικά προξενεία ως την 31η Μαρτίου 2009.
Για περισσότερες πληροφορίες, οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται στους Δήμους, στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) και στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών www.ypes.gr.

Σε ό,τι αφορά τους εκλογικούς καταλόγους επισημαίνεται ότι:
Α. Ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός υποβολής αιτήσεων για εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους μέσω διαδικτύου από 15/12/2008, δηλαδή 2 περίπου μήνες νωρίτερα από ότι το 2004. Ως την 9η Φεβρουαρίου 2008 έχουν υποβληθεί 4.000 περίπου αιτήσεις και ο ρυθμός υποβολής βαίνει αυξανόμενος. Θα εφαρμοσθεί, για πρώτη φορά, η σήμανση, στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους, των εκλογέων που θα εγγραφούν στους ειδικούς καταλόγους εξωτερικού, κατά το πρότυπο της σήμανσης των διπλοεγγεγραμένων, ώστε να εκλείψει πλήρως ο κίνδυνος διπλοψηφίας. Η διαδικασία προβλέπει, σε περίπτωση εμφάνισης εκλογέα της κατηγορίας αυτής σε τμήμα της ημεδαπής, τη συμπλήρωση σχετικής υπεύθυνης δήλωσης .
Ο Υπουργός Εσωτερικών καθηγητής Προκόπης Παυλόπουλος ζήτησε από τα Κόμματα να κινητοποιήσουν τους μηχανισμούς τους στις χώρες της Ε.Ε., προκειμένου να υποβοηθήσουν τη διαδικασία συμπλήρωσης και υποβολής των αιτήσεων στα οικεία προξενεία. Στόχος η μεγιστοποίηση της συμμετοχής των Ελλήνων κατοίκων της Ε.Ε στις εκλογές.
Β. Σε ό,τι αφορά τους βασικούς εκλογικούς καταλόγους ολοκληρώθηκε στις 6.2.2009 η ΣΤ΄ Αναθεώρηση του 2008. Θα ακολουθήσει η Α΄ Αναθεώρηση του 2009 (Ιανουάριος - Φεβρουάριος 2009), που περιλαμβάνει πέραν των συνήθων μεταβολών και τους νέους εκλογείς (18άρηδες). Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μεταξύ 5 και 7 Απριλίου 2009, οπότε και θα έχουμε τους βασικούς καταλόγους με τους οποίους θα διεξαχθούν οι προσεχείς Ευρωεκλογές».