Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΕΣ ΓΟΝΕΩΝ
ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ
Επιστολή - πρόσκληση στους Γονείς της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος απέστειλε και το δεύτερο δεκαπενθήμερο του μηνός Φεβρουαρίου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσοστομος, με την οποία τους καλεί να παρακολουθήσουν τις κατά τόπους διαλέξεις της Σχολής Γονέων της Ιεράς μας Μητροπόλεως, ως ακολούθως:
1. Την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009 και ώρα 18:00, στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Γλώσσας Σκοπέλου, θα γίνει η διάλεξη για την ΣΧΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ Σκοπέλου, με ομιλήτρια την κ. Χάρις Δημητρακούδη – Εκπαιδευτικό, η οποία θα αναπτύξει το θέμα: «ΑΧ! ΑΥΤΑ ΤΑ ΝΕΥΡΑ ΜΟΥ».
2. Το Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009 και ώρα 18:00, στην Αίθουσα Τελετών της Ιεράς μας Μητροπόλεως (οδός Μεσσαπίων 10, κτίριο που στεγαζόταν παλαιότερα η Δ.Ο.Υ. Χαλκιδος), θα γίνει η έβδομη διάλεξη στα πλαίσια της ΣΧΟΛΗΣ ΓΟΝΕΩΝ της Ιεράς μας Μητροπόλεως, για την περιοχή της Χαλκίδος και των περιχώρων.
Σε αυτή, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ.κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ, θα αναπτύξει το θέμα: «ΠΩΣ ΘΑ ‘‘ΣΩΣΟΥΜΕ’’ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ‘‘ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥΣ’’ ΓΟΝΕΙΣ».
3. Την Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2009 και ώρα 18:00, στο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Μαντουδίου θα γίνει η τέταρτη διάλεξη στα πλαίσια της ΣΧΟΛΗΣ ΓΟΝΕΩΝ της Κεντρικής Ευβοίας της Ιεράς μας Μητροπόλεως, με ομιλητή τον Αρχιμ. π. Ιωάννη Καραμούζη – Ιεροκήρυκα και θέμα: «Η ΓΟΝΕΪΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΕΝΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ».
4. Την Πέμπτη 26 Φεβρουαρίου 2009 και ώρα 18:00, στον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής Αλοννήσου θα γίνει διάλεξη στα πλαίσια της ΣΧΟΛΗΣ ΓΟΝΕΩΝ της Αλοννήσου της Ιεράς μας Μητροπόλεως, με ομιλητή τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο και θέμα: «ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ ΣΧΕΣΕΙΣ».
5. Την Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009 και ώρα 18:00, στο Πνευματικό Κέντρο των Ενοριών της Ιστιαίας (έναντι Ι.Ν. Ευαγγελιστρίας) θα γίνει η τρίτη διάλεξη στα πλαίσια της ΣΧΟΛΗΣ ΓΟΝΕΩΝ της Κεντρικής Ευβοίας της Ιεράς μας Μητροπόλεως, με ομιλητή τον Αρχιμ. π. Ιωάννη Καραμούζη - Ιεροκήρυκα και θέμα: «Η ΓΟΝΕΪΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ ΕΝΟΣ ΠΑΙΔΙΟΥ».
Μετά το τέλος των ομιλιών θα ακολουθήσει συζήτηση.


ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΙΜΑΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΝΙΑ
ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ
Στο Α΄ Διεθνές Συνέδριο για την Ποιμαντική Διακονία στο Χώρο της Υγείας, το οποίο διοργανώθηκε από το Οικουμενικό Πατριαρχείο στη Ρόδο από 8ης έως 12ης Οκτωβρίου 2008, συμμετείχε και ως εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, με την ευλογία και προτροπή του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Χρυσοστόμου, ο Πρεσβύτερος π. Βασίλειος Μουζέλης, Εφημέριος του Ι.Ν. Αγίων Αναργύρων του Νοσοκομείου Χαλκίδος.
Στο Συνέδριο έλαβαν μέρος 170 αντιπρόσωποι Ιερών Μητροπόλεων από όλο τον κόσμο, κυρίως του κλίματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Καθηγητές Πανεπιστημίου και αντιπρόσωποι άλλων φορέων, οι οποίοι σχετίζονται με την ιατρική και νοσηλευτική φροντίδα, αλλά και την ποιμαντική διακονία των ασθενών.
Το Συνέδριο έδωσε την ευκαιρία στους συνέδρους να συζητήσουν τις δυσκολίες που παρουσιάζονται στην ποιμαντική διακονία στο χώρο της υγείας τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, ενώ παράλληλα επισημάνθηκε η σημασία της συνεργασίας των ασκούντων την ποιμαντική διακονία με τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους κοινωνικούς λειτουργούς και όσους άλλους υπηρετούν στο χώρο της υγείας. Επίσης, ανταλλάχτηκαν απόψεις για το ρόλο του Ιερέως στο Νοσοκομείο και τονίστηκε η μέριμνα που θα πρέπει εκείνος να δίδει ώστε ο άρρωστος, που πολλές φορές «αποκόπτεται» λόγω της ασθένειας από τον κοινωνικό του περίγυρο, να μην αποκόπτεται από την εκκλησιαστική κοινότητα.
Γενικά, στο Συνέδριο δόθηκε η δυνατότητα στον π. Βασίλειο να αξιοποιήσει την εμπειρία ανθρώπων που διακονούν πολλά χρόνια στο χώρο της υγείας και να ωφεληθεί από την συναναστροφή μαζί τους, ώστε να συντονίσουμε ως Τοπική Εκκλησία καλύτερα και αποδοτικότερα την διακονία μας στους χώρους της υγείας. Μια διακονία, για την οποία ο Σεβασμιώτατος έχει δείξει ιδιαίτερη μέριμνα όλα αυτά τα χρόνια της ποιμαντορίας του, κύρια έκφραση της οποίας υπήρξε και τοποθέτηση του π. Βασιλείου ως μονίμου Εφημερίου του Νοσοκομείου.

ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ
ΤΗΣ ΡΙΖΑΡΕΙΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ
ΣΤΟ ΙΕΡΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ
ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟ ΡΩΣΟΥ
Την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2009 επισκέφθηκαν την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος και συγκεκριμένα το Ιερό Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσου στο Προκόπι, οι μαθητές και οι Καθηγητές των τριών Σχολείων (Ενιαίου Εκκλησιαστικού Λυκείου, Σχολείου Ελληνικής Γλώσσας, Εκκλησιαστικού Ι.Ε.Κ.) της ιστορικής Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών.
Τους φιλοξενουμένους υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Χρυσόστομος, ο οποίος χοροστάτησε αρχικά στην Παράκληση του Οσίου Ιωάννου, στην οποία έψαλλε ωραιότατα η Χορωδία της Ριζαρείου και εν συνεχεία μίλησε στα παιδιά για τον Όσιο Ιωάννη και τα ξενάγησε στους χώρους του Ιερού Προσκυνήματος.
Το μεσημέρι παρέθεσε, με την ευγενική φροντίδα του Προϊσταμένου του Ι.Ναού Πρωτοπρεσβ. π. Ιωάννου Βερνέζου, γεύμα στους Ριζαρείτες, στον Ξενώνα του Ιερού Προσκυνήματος, κατά τη διάρκεια του οποίου υπήρχε ευχάριστη ατμόσφαιρα, με ύμνους και παραδοσιακά τραγούδια, που τραγούδησαν τα παιδιά, ενώ ο Διευθυνής του Ι.Ε.Κ. π. Σπυρίδων Αγγελόπουλος θυμήθηκε στιγμές από την φοίτηση εκείνου και του Μητροπολίτου μας στη Ριζάρειο, στη δεκαετία του 1970.
Πριν την αναχώρηση των φιλοξενουμένων, ο Σεβασμιώτατος διένειμε αναμνηστικές ευλογίες σε όλους (μαθητές και καθηγητές), οι οποίοι ιδιαιτέρως ευχαριστήθηκαν την παρουσία τους στην Ιερά μας Μητρόπολη.
ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ