Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2009

ΟΜΙΛΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ


ΟΜΙΛΙΑ
του Γενικού Γραμματέα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας
κ. Παντελή Σκλιά
κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού
κ. Κων/νου Καραμανλή
στην έδρα της Περιφέρειας

Ο στρατηγικός σχεδιασμός της δράσης μου στη γενική γραμματεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας επικεντρώνεται σε τρείς κύριους άξονες:
Ο πρώτος άξονας αφορά στην ολοκλήρωση του έργου και των πρωτοβουλιών στο πλαίσιο του Γ’ ΚΠΣ.
Δεύτερος άξονας είναι η ποιοτική και ποσοτική αξιοποίηση των κατανομών από το ΕΣΠΑ με ολοκλήρωση των διαδικασιών ωρίμανσης και την εντατικοποίηση των διαδικασιών προκήρυξης έργων.
Τρίτος άξονας είναι η άμεση επικοινωνία με τον πολίτη της Περιφέρειας, η ανάπτυξη ενός ειλικρινούς πλαισίου συνεργασίας και διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες.
Ξεκινώντας από τον πρώτο άξονα αξίζει να τονιστεί ότι στο ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας η αρχική δημόσια δαπάνη έφθανε στο ποσό των 685 εκατ. €. Ήδη έχουν δηλωθεί δαπάνες 675 εκατ. €, ήτοι απορρόφηση 98,5 %. Στο σημείο αυτό οφείλω να εξάρω την προσπάθεια του προκατόχου μου Θανάση Σκορδά.
Στόχος μας είναι πλέον, κύριε Πρόεδρε
, να μη χαθεί ούτε ένα Ευρώ και η απορρόφηση να φτάσει το 100%.
Αναλυτικά στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, πραγματοποιήθηκαν παρεμβάσεις στους ακόλουθους τομείς:
Στον Τομέα «Αλιεία-Εγγειοβελτιωτικά–Γεωργία–Δάση» υλοποιήθηκαν έργα συνολικού προϋπολογισμού 126 εκατ. € με αποτέλεσμα την ενίσχυση 500 αγροτικών εκμεταλλεύσεων, τη βελτίωση 240 χλμ. αρδευτικών δικτύων και την εφαρμογή 4 Ολοκληρωμένων Προγραμμάτων Ανάπτυξης Αγροτικού Χώρου (ΟΠΑΑΧ).
Στον Τομέα «Περιβάλλον – Αντιπλημμυρικά – Οικισμός – Υδρεύσεις – Αποχετεύσεις» υλοποιήθηκαν έργα συνολικού προϋπολογισμού 164 εκατ. € με αποτέλεσμα την κατασκευή 1.386 χλμ. νέων αγωγών αποχέτευσης, 4 νέων Βιολογικών Καθαρισμών και την αποκατάσταση 267 Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ).
Στον Τομέα Συγκοινωνιών υλοποιήθηκαν έργα συνολικού προϋπολογισμού 377 εκατ. € με την κατασκευή κυρίων οδικών αξόνων της Περιφέρειας μήκους 34 χλμ. και επαρχιακού δικτύου μήκους 120 χλμ.
Στον Τομέα «Τουρισμός – Μουσεία – Μνημεία» υλοποιήθηκαν έργα συνολικού προϋπολογισμού 27 εκατ. € με αποτέλεσμα τη Δημιουργία & βελτίωση 7 μουσείων, τη συντήρηση, αποκατάσταση, ανάδειξη μνημείων, τις Αναπλάσεις διαμορφώσεις χώρων για τουριστική χρήση, την κατασκευή τουριστικών αγκυροβολίων και τη δημιουργία του Καινοτομικού Κέντρου Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών.
Στον Τομέα «Υγεία – Πρόνοια» υλοποιήθηκαν έργα συνολικού προϋπολογισμού 51 εκατ. € τα οποία οδήγησαν στην ολοκλήρωση των εργασιών του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας - ενός νέου κτιριακού συγκροτήματος 300 κλινών, την κατασκευή & αναβάθμιση 3 Κέντρων Υγείας, τη δημιουργία 8 Περιφερειακών Ιατρείων, την κατασκευή 4 δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών και 5 ξενώνων φιλοξενίας αστέγων & απόρων ατόμων.
Στον Τομέα «Εκπαίδευση» υλοποιήθηκαν από πόρους του ΠΕΠ και του ΕΠΕΑΕΚ από το 2004 έως σήμερα 200 έργα συνολικού προϋπολογισμού 160 εκατ. €..
Σημειώνω εδώ ότι έχει εκλείψει πλέον στην Περιφέρειά μας το φαινόμενο της απογευματινής βάρδιας στα σχολεία.
Στον Τομέα «Ανθρώπινοι Πόροι» υλοποιήθηκαν έργα συνολικού προϋπολογισμού 65,5 εκατ. €. με τα οποία επετεύχθη η Κατάρτιση 2.706 ανέργων και εργαζομένων, η Δημιουργία 99 κοινωνικών δομών,όπως για παράδειγμα η Ανάπτυξη Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Εφήβων με Νοητική Υστέρηση και κινητική αναπηρία (ΚΔΑΠ – ΜΕΑ), Ιατροκοινωνικά κέντρα για την υποστήριξη Ελλήνων Ρομά και η Ανάπτυξη της γυναικείας επιχειρηματικότητας.
Ο αριθμός των ωφελουμένων ατόμων ανήλθε σε 5.000.
Στον Τομέα «Καινοτομία – Κοινωνία της Πληροφορίας» υλοποιήθηκαν έργα συνολικού προϋπολογισμού 15,3 εκατ. € που αποσκοπούν στη βελτίωση των υπηρεσιών προς τον πολίτη και τη λειτουργία των Δημοσίων υπηρεσιών.
Στον Τομέα «Βιομηχανία – Ενέργεια – Βιοτεχνία – Καινοτομία» υλοποιήθηκαν έργα συνολικού προϋπολογισμού 150 εκατ. € με αποτέλεσμα την αναβάθμιση υφισταμένων χώρων υποδοχής βιομηχανικών και επιχειρηματικών δραστηριοτήτων (ΒΙΠΕ Λαμίας, ΒΙΟΠΑ Χαλκίδας, ΒΙΟΠΑ Άμφισσας), την Ενίσχυση για επενδύσεις σε μεταποίηση, τουρισμό, εμπόριο και υπηρεσίες και την Ενίσχυση επένδύσεων για την παραγωγή ηλεκτρισμού από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Έως τώρα έχουν ενισχυθεί 1.672 επιχειρήσεις, έχουν δημιουργηθεί 1.795 νέες θέσεις εργασίας και έχουν διατηρηθεί άλλες 4.912 ενώ έχουν εκσυγχρονιστεί ξενοδοχειακές μονάδες δυναμικότητας 5.020 κλινών.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΗΣΕΑΣ
Στο αναπτυξιακό πρόγραμμα τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΘΗΣΕΑΣ» με προϋπολογισμό για την Περιφέρειά μας 233 εκατ. €. έχουν - έως σήμερα ενταχθεί 1.920 έργα συνολικού προϋπολογισμού 220 εκατ. €.
Στο πλαίσιο του Επενδυτικού Νόμου εγκρίθηκαν επενδυτικά σχέδια προϋπολογισμού 275 εκατ. €, με συνολική επιχορήγηση από Εθνικούς Πόρους 131 εκατ. €.
Στο δεύτερο άξονα, την ποιοτική και ποσοτική αξιοποίηση των κατανομών από το ΕΣΠΑ, κύριοι στόχοι είναι η προαγωγή της ανταγωνιστικότητας και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης, μέσω της καινοτομίας, της προαγωγής της κοινωνίας της γνώσης, της επιχειρηματικότητας αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος.
Η συνολική Δημόσια Δαπάνη του ΕΣΠΑ 2007-2013 για το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Στερεάς ανέρχεται στα 734 εκατ. €. Το 50% αυτών (367 εκατ. €) είναι κοινοτική συμμετοχή.
Οι τομείς στους οποίους θα πραγματοποιηθούν οι σημαντικότερες παρεμβάσεις του Επιχειρησιακού Προγράμματος Στερεάς Ελλάδας 2007-2013 είναι οι εξής:
Υγεία, Παιδεία, Ανταγωνιστικότητα, Ψηφιακή Σύγκλιση, Πολιτισμός, Τουρισμός, Περιβάλλον, Προσπελασιμότητα.
Ο προγραμματισμός για το Α’ εξάμηνο του 2009 περιλαμβάνει 9 προσκλήσεις προς Τελικούς Δικαιούχους του ΕΣΠΑ ύψους 233 εκατ. €.
Έχουν ήδη εκδοθεί οι τέσσερις πρώτες προσκλήσεις:
Βοήθεια στο σπίτι: 11 εκατ. €
Κέντρα ημερήσιας φροντίδας ηλικιωμένων: 2 εκατ. €
Λιμάνια: 11,4 εκατ. €
Α’ Βαθμια & Β’ Βαθμια Εκπαίδευση: 46,3 εκατ. €
Και προγραμματίζεται η έκδοση των επόμενων προσκλήσεων ως εξής:
Υγεία: 38 εκατ. €
Πολιτισμός: 15 εκατ. €
Τουρισμός: 13 εκατ. €
Προσπελασιμότητα: 80 εκατ. €
Περιβάλλον: 18 εκατ. €
Επίσης από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) θα κατευθυνθούν 125 εκατ. € σε δράσεις διοικητικής μεταρρύθμισης, δια βίου μάθησης, κατάρτισης και υποστήριξης κοινωνικών δομών, ενώ από το Ταμείο Συνοχής 192 εκατ. € θα χρηματοδοτήσουν έργα περιβάλλοντος (ΧΑΔΑ – ΧΥΤΑ – ΒΙΟΚΑ – Εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων κλπ.)
ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΣΤΟΧΟΥ 2
Αξίζει να τονίσουμε, ότι με δεδομένες τις ανάγκες βασικών υποδομών που αντιμετωπίζει ακόμα η Στερεά Ελλάδα, και δεδομένης της ένταξής της στο Στόχο 2, η Κυβέρνηση δημιούργησε Ειδικό πρόγραμμα Ενίσχυσης της Ανταγωνιστικότητας των Περιφερειών Στόχου 2, μέσα από το οποίο θα χρηματοδοτηθούν στη Στερεά Ελλάδα έργα υποδομών ύψους 150 εκατ. €.
Μετά την ανακοίνωση του προγράμματος έχει ξεκινήσει η διαβούλευση με τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και τις Τοπικές Κοινωνίες, προκειμένου να αξιολογηθούν οι προτεραιότητες σε έργα. Η διαδικασία αυτή έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, ώστε παράλληλα με το ΕΣΠΑ να προχωρήσει και η υλοποίηση του προγράμματος.
ΠΙΝΔΟΣ
Επιπλέον, το 2007 εντάχθηκε στο πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ ο Νομός Ευρυτανίας. Η ένταξη της Ευρυτανίας θα αποφέρει στο νομό τουλάχιστον 11 εκατ. € από Εθνικούς Πόρους. Ήδη έχουν δημοπρατηθεί έργα ύψους 8,5 εκατ. Ευρώ.
Όσον αφορά τον Τρίτο Άξονα της Στρατηγικής μας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας - την άμεση επικοινωνία με τον πολίτη της Περιφέρειας - έχω ήδη ξεκινήσει ένα κύκλο συναντήσεων εργασίας με τους εκπροσώπους όλων των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού της στην έδρα τους. Στις ουσιαστικές αυτές συναντήσεις εργασίας δίνονται απαντήσεις σε αιτήματα των αυτοδιοικητικών και των φορέων κάθε Νομού, αναδεικνύονται άμεσες λύσεις σε προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα καλύπτεται ένα σημαντικό έλλειμμα επικοινωνίας και γνώσης των δράσεων και των δυνατοτήτων που η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι σε θέση να προσφέρει.
Ήδη καλύψαμε ένα μεγάλο μέρος του νομού Φθιώτιδας και το νομό Ευρυτανίας στο σύνολό του. Τα συμπεράσματα είναι ιδιαίτερα χρήσιμα καθώς αποκτούμε ιδία άποψη για τα ζητήματα και τα προβλήματα που αφορούν το σύνολο της Περιφέρειας, αντιλαμβανόμαστε το βαθμό ετοιμότητας των τελικών δικαιούχων του ΕΣΠΑ ώστε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες τους, ενώ την ίδια στιγμή κάνουμε αισθητή την παρουσία της Κυβέρνησης έως το τελευταίο χωριό της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Κυρίαρχος στόχος είναι η ανάπτυξη ενός ειλικρινούς πλαισίου συνεργασίας και διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες, ενός πραγματικού διαύλου επικοινωνίας με τους πολίτες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Η επίσκεψή σας εδώ
καταδεικνύει το ενδιαφέρον σας για την Ελληνική Περιφέρεια, την οποία φέρνει στο προσκήνιο, αλλά ταυτόχρονα ανεβάζει και τον πήχη στην προσπάθειά μας για αποτελεσματικότητα. Γνωρίζοντας, λοιπόν, ότι παρακολουθείτε την πορεία μας τόσο προσεκτικά σας διαβεβαιώνω ενώπιον όλων ότι η προσπάθειά μας εξακολουθεί αμείωτη προς όφελος του πολίτη, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και της χώρας μας.