Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

Μεγάλη ''καμπάνα''
ύψους 29,8 εκατ. ευρώ
στη Nestle Ελλάς

Πρόστιμο ύψους 29,8 εκατ. ευρώ επέβαλε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη Nestle Ελλάς η Επιτροπή Ανταγωνισμού για εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης με σειρά παραβατικών συμπεριφορών σε ό,τι αφορά το στιγμιαίο καφέ.
Πιο αναλυτικά η ανακοίνωση της Ε.Α. έχει ως εξής:
"Σε συνέχεια καταγγελιών
, η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού διεξήγαγε αυτεπάγγελτη έρευνα στην αγορά προϊόντων καφέ, προκειμένου να διερευνήσει ενδεχόμενες παραβάσεις των άρθρων 1 και 2 του ν. 703/77, όπως ισχύει και 81 και 82 ΣΕΚ, από την εταιρεία «NESTLE ΕΛΛΑΣ ΑΕ».
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού, αφού έλαβε υπόψη της όλα τα στοιχεία του φακέλου της κρινόμενης υπόθεσης, την Εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού, τις απόψεις που εξέφρασαν προφορικώς και εγγράφως τα ενδιαφερόμενα μέρη στα υπομνήματά τους, καθώς και τα όσα κατέθεσαν οι μάρτυρες που εξετάστηκαν κατά την ακροαματική διαδικασία και γενικά το σύνολο της ενώπιόν της συζήτησης της υποθέσεως, διαπίστωσε με την υπ’ αριθμόν434/V/2009 απόφασή της ότι:
1) Η εταιρεία «NESTLE ΕΛΛΑΣ Α.Ε» παραβίασε τα άρθρα 2 του ν.703/77 και 82 της ΣυνθΕΚ καταχρώμενη τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά του στιγμιαίου καφέ μέσω:
- της παροχής εκπτώσεων στόχων και πίστεως, της απαγορεύσεως-παρεμπόδισης των παράλληλων εισαγωγών, αλλά και της απαγόρευσης διενέργειας παράλληλων προωθητικών ενεργειών με άλλα ανταγωνιστικά προϊόντα στις σχέσεις της με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ (αγορά στιγμιαίου καφέ λιανικής πώλησης),
- της επιβολής ρητών όρων αποκλειστικής προμήθειας και ομαδικών πωλήσεων, καθώς και της παροχής εκπτώσεων πίστεως που αποσκοπούσαν στη δημιουργία πιστής πελατειακής σχέσης μεταξύ της εν λόγω εταιρείας και των επιχειρήσεων μαζικής εστίασης (αγορά στιγμιαίου καφέ μαζικής εστίασης),
- της επιβολής υποκρύπτουσας υποχρέωσης μη ανταγωνισμού (αντίστοιχης της «αγγλικής ρήτρας»), στη σχέση της εταιρείας με τους διανομείς της.
2) Ταυτόχρονα, η εταιρεία «NESTLE ΕΛΛΑΣ Α.Ε» παραβίασε τα άρθρα 1 του ν.703/77 και 81 της ΣυνθΕΚ μέσω της απαγορεύσεως-παρεμπόδισης των παράλληλων εισαγωγών στις σχέσεις της με συγκεκριμένες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, ενώ ταυτόχρονα παραβίασε μόνο το άρθρο 1 του ν.703/77 δια της απαγόρευσης των παθητικών πωλήσεων στους διανομείς της.
Σύμφωνα με το διατακτικό της Απόφασης:
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού σε Ολομέλεια αποφάσισε ομοφώνως και σε φανερή ψηφοφορία :
Α. ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΙΓΜΙΑΙΟΥ ΚΑΦΕ ΛΙΑΝΙΚΗΣ
α) Να υποχρεωθεί
η επιχείρηση NESTLE ΕΛΛΑΣ Α.Ε. να παύσει τις ανωτέρω παραβάσεις και να παραλείπει αυτές στο μέλλον,
β) Να απειληθεί η ανωτέρω εταιρία με πρόστιμο ή χρηματική ποινή 5.000 ευρώ για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης, όταν με απόφαση της Επιτροπής βεβαιώνεται η συνέχιση ή η επανάληψη των παραβάσεων,
γ) Να επιβάλλει πρόστιμο για κάθε ένα έτος παράβασης 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, δηλαδή συνολικά ίσον με 29.786.764 ευρώ για την τέλεση όλων των ανωτέρω παραβάσεων στη συμμετέχουσα επιχείρηση NESTLE ΕΛΛΑΣ Α.Ε.
Β. ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗΚΑΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΣΤΙΓΜΙΑΙΟΥ ΚΑΦΕ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ
α) Υποχρεώνει
την εταιρία NESTLE ΕΛΛΑΣ Α.Ε. να παραλείψει στο μέλλον τις εν λόγω παραβάσεις,
β) Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προς την προαναφερόμενη υποχρέωση, απειλεί την εταιρία NESTLE ΕΛΛΑΣ Α.Ε με χρηματική ποινή 5.000 ευρώ για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης,
γ) Να επιβληθεί πρόστιμο για κάθε ένα έτος παράβασης 2002, 2003, 2004, 2005, 2006 συνολικά ίσον με 149.901 ευρώ για την τέλεση των ανωτέρω παραβάσεων στη συμμετέχουσα επιχείρηση NESTLE ΕΛΛΑΣ Α.Ε.
Γ. ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΙΣ ΠΑΡΑΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΠΙΣΤΩΘΗΚΑΝ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΤΗΣ NESTLE ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ ΤΗΣ
α) Να υποχρεωθεί
η επιχείρηση NESTLE ΕΛΛΑΣ Α.Ε. να παύσει τις ανωτέρω παραβάσεις και να παραλείπει αυτές στο μέλλον,
β) Να απειληθεί η ανωτέρω εταιρία με πρόστιμο ή χρηματική ποινή 10.000 ευρώ για κάθε ημέρα μη συμμόρφωσης, όταν με απόφαση της Επιτροπής βεβαιώνεται η συνέχιση ή η επανάληψη των παραβάσεων,
γ) Να κηρυχθεί άκυρη και να υποχρεωθεί να απαλείψει την «αγγλική ρήτρα», ως καταγράφηκε ανωτέρω, από τα συμφωνητικά με τους διανομείς της NESTLE ΕΛΛΑΣ Α.Ε., ενημερώνοντας της Ε.Α εντός μηνός από την κοινοποίηση της παρούσας. Μετά την παρέλευση της εύλογης προθεσμίας επιβάλλεται η ως άνω υπό β) χρηματική ποινή.
Δ. ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗ ΠΑΡΑΛΕΙΨΗ ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ
Να επιβάλει στην εταιρία NESTLE ΕΛΛΑΣ Α.Ε. πρόστιμο δεκαπέντε χιλιάδων ευρώ (15.000 ευρώ) για μη γνωστοποίηση των συμφωνιών συνεργασίας τόσο με τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ όσο με καταστήματα μαζικής εστίασης, αλλά και με τους διανομείς της (που συνάφθηκαν μετά την 02-08-2005).