Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Η ΓΡΙΠΠΗ

Σε επιφυλακή
"Ούτε ολιγωρία, ούτε υπερβολές" είναι η στάση που κρατά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, απέναντι στον κίνδυνο εξάπλωσης της νέας γρίπης στη χώρα μας - στάση που σήμερα έλαβε τα εύσημα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), δήλωσε ο κ.Δ.Αβραμόπουλος. Ενημερώνοντας την Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής για την εμφάνιση του νέου ιού, επικαλέστηκε τις εκτιμήσεις του Π.Ο.Υ., για σοβαρό ενδεχόμενο αντιμετώπισης πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς ο ιός μεταλλάσσεται, χωρίς να αποκλείεται και μια δραματική αύξηση της θνησιμότητας, αντίστοιχης με εκείνης της επιδημίας της «ισπανικής γρίπης» του 1918. Στο πλαίσιο αυτό, η Ελλάδα κινείται για την αντιμετώπιση του χειρότερου σεναρίου.
«Είναι πολύ πιθανό, να έχουμε και το πρώτο κρούσμα και στην πατρίδα μας. Βασική μας αρχή, είναι η αλήθεια, η διαφάνεια, η ενημέρωση. Μ' αυτά τα θέματα δεν παίζουμε» ανέφερε ο κ. Αβραμόπουλος, προχωρώντας στη συνέχεια, στην επισκόπηση των μέτρων που έχουν ληφθεί:
«Ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό, ο οποίος έκρινε το ζήτημα ως πρώτης σημασίας. Έχουν ήδη υλοποιηθεί, όλες οι δράσεις που αφορούν στο επίπεδο πρόληψης και λειτουργούμε σε επίπεδο προετοιμασίας, εφαρμογής όλων των απαραίτητων μέτρων, για την αντιμετώπιση του χειρότερου σεναρίου. Θέσαμε σε εφαρμογή, το «σχέδιο Άρτεμις».
Απαγορεύσαμε την εξαγωγή σε τρίτες χώρες και την διακίνηση αντι-ιικών φαρμάκων, (τα οποία επαρκούν για το 12% του πληθυσμού) με εξαίρεση 300 δείγματα που εστάλησαν στην Κύπρο που είχε άμεση ανάγκη. Τα φάρμακα διατίθενται πλέον, μόνον απ' τα νοσοκομεία.
Ελέγχουμε την αλόγιστη πρόσληψη, ώστε να μην καταστεί ανθεκτικός ο ιός σ' αυτά. Περιορίζουμε την φαρμακευτική δαπάνη στη νοσοκομειακή τιμή. Προμηθεύσαμε την πρεσβεία μας στο Μεξικό και την ελληνική παροικία του Μεξικού. Κατέχουμε αντιδραστήρα για την αυτόνομη διάγνωση του ιού στη χώρα μας. Κάθε μέρα στις 4 το απόγευμα, εκδίδεται ανακοίνωση».
Ειδικά μέτρα έχουν ληφθεί στα λιμάνια και τα αεροδρόμια, όπου έχουν εγκατασταθεί θερμικές κάμερες εντοπισμού των περιστατικών και έχει εξασφαλιστεί προσωπικό, για να ελέγχει τα εν λόγω περιστατικά. Στο σχεδιασμό, υπάρχει και η δημιουργία πρόσθετης γραμμής επικοινωνίας, οδηγίες, ενημέρωση του γενικού πληθυσμού και των επαγγελματιών.
Τέλος, ο κος Αβραμόπουλος επανέλαβε πως η γρίπη δεν έχει σχέση με την κατανάλωση χοιρινού κρέατος, καθώς μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο όπως η κοινή γρίπη - με το φτέρνισμα, αλλά και το κάπνισμα που μεταφέρει στη μύτη και το στόμα, τα επικίνδυνα μικρόβια.
Πιο καθησυχαστικός, ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, ανέφερε πως «η ευαισθησία του ιού στα φάρμακα είναι παρήγορη» και πως «δεν έχει μεγάλη λοιμογονικότητα, ούτε την μεταδοτικότητα του ιού του 1918».
Πάντως, ο επιδημιολόγος Δ. Τριχόπουλος, παρότι ανέφερε πως «η μέχρι τώρα πορεία του ιού μοιάζει να είναι καθησυχαστική και ο μοναδικός θάνατος που είχαμε στις ΗΠΑ, μοιάζει να οφείλεται και σε άλλα νοσήματα του φορέα, παραμένουν ερωτηματικά σε σχέση με την θανατηφόρα «ισπανική γρίπη» που ακολούθησε παρόμοια πορεία».