Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

Ομιλία σε συνέδριο

Κάλεσμα Χατζηδάκη στους καταναλωτές
να προτιμούν τις «πράσινες» επιχειρήσεις


Οι καταναλωτές θα πρέπει να επιβραβεύουν τις εταιρείες που προωθούν την «πράσινη ανάπτυξη» επιλέγοντας τα προϊόντα τους, δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ.Χατζηδάκης.
Μιλώντας σε συνέδριο που διοργάνωσε η Money Conferences σε συνεργασία με την Eurotsarty, ο υπουργός επισήμανε πως μελέτες έχουν δείξει ότι περιβαλλοντικά υποβαθμισμένες περιοχές δεν προσελκύουν επενδύσεις και τόνισε πως χρέος της πολιτείας είναι να διαμορφώσει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο, καθώς και κίνητρα για να προωθηθεί η πράσινη επιχειρηματικότητα.
«Οι εταιρίες πρέπει να αντιληφθούν τη σημασία της αειφορίας τόσο για το κοινωνικό σύνολο όσο και για το δικό τους καλό» τόνισε.
Σχετικά με τα προγράμματα του ΥΠΑΝ, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι προετοιμάζεται η υπουργική απόφαση για την οικιακή χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων, με στόχο την ενεργειακή αυτονόμηση οικιών, ενώ παράλληλα θα μπορούν να εκχέουν ενέργεια και στο κεντρικό σύστημα.
Επιπλέον, σημείωσε, πως η κυβέρνηση προωθεί ένα νέο πλαίσιο για τις επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με έμφαση, όπως είπε, στα μεγάλα έργα, προκειμένου να καλυφθεί το κενό που υπάρχει στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.

Επίσης, το υπουργείο Ανάπτυξης προωθεί τις νέες τεχνολογίες που συνδέονται με τις ΑΠΕ (σπίτι νέων τεχνολογιών στο Λαύριο, 'πράσινο νησί' στον Αη Στράτη, παρόμοιο πρόγραμμα στη Νίσυρο).
Ο διευθυντής του προγράμματος για το περιβάλλον των Ηνωμένων Εθνών Χουσεΐν Αμπάτζα, έκανε μια ιστορική αναδρομή στην πολιτική του ΟΗΕ για το περιβάλλον και στη συνέχεια εστίασε στην πολλαπλή, όπως τη χαρακτήρισε, κρίση που διέπει το σύγχρονο κόσμο.
Newsroom ΔΟΛ