Σάββατο 9 Μαΐου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ - UNICEF

ΚΥΡΙΑΚΗ 10 ΜΑΪΟΥ
ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ
Το καλύτερο δώρο για τις μητέρες φορείς του AIDS είναι να δουν τα παιδιά τους να μεγαλώνουν υγιή.
Τη φετινή Ημέρα της Μητέρας, η UNICEF υπενθυμίζει στον κόσμο πως κάθε μητέρα που κάνει τεστ και λαμβάνει θεραπεία κατά του AIDS μπορεί μια μέρα να δει το παιδί της να μεγαλώνει υγιές. Το καλύτερο δώρο που μπορεί να γίνει σε μια μητέρα.
Ο έλεγχος των εγκύων γυναικών είναι το κλειδί στη μάχη ενάντια του AIDS. Χωρίς το τεστ, οι γυναίκες δεν μπορούν να γνωρίζουν την κατάστασή τους και δεν μπορούν να λάβουν τις κατάλληλες υπηρεσίες που χρειάζονται αυτές και τα παιδιά τους. Πάρα πολύ λίγες έγκυες γυναίκες ελέγχονται για τον ιό HIV και πάρα πολύ λίγες λαμβάνουν θεραπεία. Χωρίς διάγνωση και χωρίς θεραπεία τα νεογέννητα διατρέχουν τον κίνδυνο να κολλήσουν επίσης την ασθένεια.
Κάνοντας τεστ στο νεογέννητο στο διάστημα των πρώτων δώδεκα εβδομάδων μετά τη γέννησή του και παρέχοντας θεραπευτική αγωγή τόσο στη μητέρα όσο και στο παιδί είναι κρίσιμης σημασίας για την επιβίωσή τους.
· Περίπου 1,5 εκατομμύριο γυναίκες που ζουν με AIDS σε χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος γέννησαν το 2008. Χωρίς υπηρεσίες για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού από τη μητέρα στο παιδί, τα νεογέννητά τους είναι εκτεθειμένα σε κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό του AIDS. · Χωρίς παρέμβαση, τουλάχιστο το ένα τρίτο των παιδιών που γεννιούνται με τον ιό του AIDS θα πεθάνουν από σχετική αιτία μέχρι τα πρώτα τους γενέθλια και τα μισά θα πεθάνουν πριν γίνουν δύο ετών. Ο έλεγχος και η θεραπεία πρέπει να πραγματοποιηθούν μέσα στις πρώτες 12 εβδομάδες της ζωής.
· Πολύ λίγες έγκυες γυναίκες γνωρίζουν αν είναι φορείς του HIV ή όχι. Το 2007, μόνο το 18% των εγκύων γυναικών στις χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος έκαναν το τεστ.
· Μόνο το 33% των εγκύων γυναικών στις χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος για τις οποίες υπάρχουν τέτοια στοιχεία έλαβαν αντιρετροϊκά φάρμακα, συμπεριλαμβανόμενης αντιρετροϊκής θεραπείας για την πρόληψη της μετάδοσης του ιού στα παιδιά τους και θεραπευτικής αγωγής για αυτές τις ίδιες.
· Περίπου 2 εκατομμύρια παιδιά κάτω των 15 ετών ήσαν φορείς του HIV στις χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος το 2007, με μόνο το ένα δέκατο από αυτά να έχουν λάβει αντιρετροϊκή θεραπεία (εκτιμήσεις Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας και UNAIDS).
· Περίπου 370.000 νέες μολύνσεις από τον ιό καταγράφηκαν μεταξύ παιδιών κάτω των 15 ετών στις χώρες χαμηλού και μέσου εισοδήματος το 2007. Οι περισσότερες από αυτές ήταν μετάδοση από τη μητέρα στο παιδί.
Σώζοντας τις μητέρες που ζουν με AIDS θα βοηθήσει να σώσουμε τη ζωή των παιδιών, να εξασφαλίσουμε την υγεία των οικογενειών τους και να προστατέψουμε τις μελλοντικές γενιές από ασθένειες και ταλαιπωρία.