Πέμπτη 7 Μαΐου 2009

ΔΗΜΟΣ ΚΗΡΕΩΣ

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΤΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ
ΤΟΠΙΚΟ ΟΡΓΑΝΟ (Σ.Τ.Ο.)
ΔΗΜΟΥ ΚΗΡΕΩΣ
Σημαντικές αποφάσεις και επισημάνσεις για την οργάνωση της αντιπυρικής περιόδου Την Τρίτη 5 Μαΐου 2009 και ώρα 7:00 το απόγευμα στο Δημαρχείο Κηρέως στο Μαντούδι συνεδρίασε, υπό διευρυμένη σύνθεση το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο (Σ.Τ.Ο.) Πολικής Προστασίας του Δήμου Κηρέως, με σκοπό την οργάνωση της αντιπυρικής περιόδου και της προστασίας των δασών μας. Στη σύσκεψη του προέδρευσε ο Δήμαρχος Κηρέως κ. Πρόδρομος Ενωτιάδης, παρουσία του Αντιδημάρχου κ. Ιωάννη Καντζούρα, και του Δημοτικού Συμβούλου κ. Αθαν. Λεοντή (μέλη του ΣΤΟ), της Προέδρου του ΔΣ κ. Μαρίας Τσιμιχοδήμου - Παπαθανασίου και του κ. Παναγιώτη Αρβανίτη Αντιδημάρχου.
Συμμετείχαν επίσης
1.Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιστιαίας κ. Γ. Πέγκας
2.Ο Προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Μαντουδίου κ. Κώστας Ψαρός
3.Ο Εκπρόσωπος του Δασαρχείου Λίμνης, Δασολόγου κ. Σπύρος Ζίγκηρης
4.Εκπρόσωποι του Αστυνομικού Τμήματος και του Λιμενικού Σταθμού Μαντουδίου
5.Ο προϊστάμενος της Δ.Ε.Η. Λίμνης, κ. Γ. Χατζηγιάννης
6.Κλιμάκιο του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Προκοπίου με εκπρόσωπο τον κ. Δημ. Βετσονούρη
7.Ο Σύλλογος Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Πηλίου με εκπρόσωπο τον κ. Μιχ. Μαρίνο, Πηλίου. 8.Κλιμάκιο του Συλλόγου Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Ψαχνών με εκπρόσωπο τον κ. Σπύρο Ραπτάκη
9.Εκπρόσωπος της εθελοντικής ομάδας Κηρίνθου, κ. Βασίλης Καρατζάς
10. Εκπρόσωπος του Συλλόγου Περιβάλλον και Πολιτισμός του Δήμου Κηρέως, κ. Γιώργος Κομματάς
11. Ο εκπρόσωπος του Σωματείου Ρητινοκαλλιεργητών Ευβοίας, κ. Ιωάννης Αλαφάκης
12. Ο θηροφύλακας Κηρέως κ. Δημήτρης Παπατσούλης
13. Ο εκπρόσωποι των Δασικών Συνεταιρισμών Καλυβίων και Προκοπίου
14. Ο κ. Αβέρωφ, ως ιδιοκτήτης μεγάλης δασικής έκτασης στο Δήμο Κηρέως Κατά την σύσκεψη ο Δήμαρχος έκανε έναν σύντομο απολογισμό της περσυνής αντιπυρικής περιόδου, στεκόμενος στο συμβάν της πυρκαγιάς στο Προκόπι, που έκαψε περί τα 800 στρέμματα πυκνού δάσους και επισήμανε ότι οι επαγγελματίες που συνέδραμαν στην κατάσβεση της περσυνής πυρκαγιάς δεν έχουν ακόμη πληρωθεί.
Επίσης έκανε αναφορά στον εφετινό σχεδιασμός και στην ανάγκη για ακόμη καλύτερο συντονισμό και ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια ώστε να περιοριστούν οι πιθανότητες καταστροφής. Στη συνέχεια ακολούθησε τοποθέτηση όλων των παρισταμένων, οι οποίοι παρουσίασαν τις προτάσεις και επισημάνσεις τους για την καλύτερη αντιπυρικής προστασία των δασών μας.
Από τη διεξοδική σύσκεψη, βγήκαν τα παρακάτω συμπεράσματα:
· Συντονισμός όλων των εμπλεκόμενων φορέων υπό την επιχειρησιακή ευθύνη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας
·Ενίσχυση του κινήματος του εθελοντισμού, με δημιουργία εθελοντικών ομάδων σε όλα τα χωριά του Δήμου μας
·Οργάνωση άσκησης πυροπροστασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων στο Δήμο Κηρέως ·Οργάνωση και διαχείριση των εθελοντών κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς από την Πυροσβεστική Υπηρεσία
·Ενημέρωση και μέτρα πρόληψης από τους πολίτες, όπως αυτοοργάνωση, καθαρισμός οικοπέδων, απαγόρευση φωτιάς, κλπ
·Αυστηρός έλεγχος για την αποτροπή της ανεξέλεγτης διάθεσης βαρέων αντικειμένων και αδρανών υλικών στα δάση μας, και ψήφιση από το Δ.Σ. σχετικής κανονιστικής - απαγορευτικής διάταξης
-Παρεμβάσεις προς τα συναρμόδια Υπουργεία για αύξηση των πιστώσεων στις υπηρεσίες που συμμετέχουν στην αντιπυρική προστασία της δασωμένης βόρειας Εύβοιας, καθώς για την πληρωμή των επαγγελματιών μας που συμμετείχαν στην περσυνή πυρκαγιά του Προκοπίου.
Οι οφειλές της Πολιτείας προς τους ντόπιους επαγγελματίες ανέρχονται στις 80.000,00 ? και είναι απλήρωτοι από πέρυσι.
Χωρίς αυτούς (ιδιοκτήτες βαρέων μηχανημάτων, χωματουργοί, καταστηματάρχες, κλπ) θα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά σε μια ενδεχόμενη νέα πυρκαγιά.
ΔΗΜΟΣ ΚΗΡΕΩΣ