Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ-ENAE

Σημεία ομιλίας Προέδρου ΕΝΑΕ
στην Ημερίδα
Αναπτυξιακών Εταιρειών στη Λάρισα


Οι Αναπτυξιακές Εταιρείες που συγκρότησε η Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ Βαθμού, όχι μόνο πρέπει να διατηρήσουν το ρόλο τους, αλλά θα πρέπει να ενισχυθούν περαιτέρω ώστε να συμβάλλουν στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και ειδικά του Προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», που θα υλοποιήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Τα παραπάνω τόνισε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ΕΝΑΕ κ. Δημήτρης Δράκος, μιλώντας στην Πανελλαδική Ημερίδα των Αναπτυξιακών Εταιρειών, που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα με συνδιοργανωτές φορείς την Ελληνική Ένωση Αναπτυξιακών Εταιρειών (HEL.A.D.A.) και τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λάρισας, και η οποία τελούσε υπό την αιγίδα της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος.
Η ημερίδα είχε ως θέμα «Η συμβολή των Αναπτυξιακών Εταιρειών στην προώθηση των στόχων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠ.Α.Α.Τ) και η νέα προοπτική στα πλαίσια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) της Ελλάδας 2007-2013» και συγκέντρωσε πάνω από 120 στελέχη Αναπτυξιακών Εταιρειών από όλη τη χώρα. Μιλώντας στην έναρξη της Συνεδρίασης, ο κ. Δράκος τόνισε ότι η ΕΝΑΕ είναι υπέρ της διατήρησης και διεύρυνσης του ρόλου των Αναπτυξιακών Εταιρειών και επί πλέον είναι πρόθυμη να συνεργαστεί και με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αλλά και με άλλες Περιφερειακές κρατικές δομές, οι οποίες θα μπορούσαν να παίξουν το δικό τους ρόλο, σε επίπεδο συντονισμού και ελέγχου, ώστε από κοινού να πετύχουμε τους εθνικούς αναπτυξιακούς στόχους.
Τη θέση αυτή μάλιστα, θα υποστηρίξει η ΕΝΑΕ και στη διάρκεια της συνάντησης με τον Υπουργό κ. Σωτ. Χατζηγάκη που αναμένεται να έχει σύντομα για το εν λόγω θέμα, αλλά και γενικότερα ζητήματα αγορικής πολιτικής.
Ειδικότερα, αναπτύσσοντας τη θέση της ΕΝΑΕ κατά τη διάρκεια της ημερίδας, αλλά και σε συνέντευξη τύπου που ακολούθησε, ο κ. Δράκος επεσήμανε::
«Τα αγροτικά Προγράμματα (ΟΠΑΑΧ, Leader) που υλοποιήθηκαν κατά τις προηγούμενες Προγραμματικές Περιόδους είχαν καθοριστική σημασία στην ανάπτυξη της Περιφέρει ας. Ενίσχυσαν και στήριξαν μειονεκτικές αγροτικές περιοχές, έβαλαν τις βάσεις για τη δημιουργία παραγωγικών δομών, συγκράτησαν πληθυσμούς, εξασφάλισαν αειφόρο ανάπτυξη με σεβασμό στο ανθρώπινο και φυσικό περιβάλλον.
Στην προσπάθεια αυτή, οι Αναπτυξιακές Εταιρείες που ίδρυσαν σε όλες τις ελληνικές περιφέρειες οι Αυτοδιοικήσεις Α’ και Β’ Βαθμού έπαιξαν καθοριστικό ρόλο πετυχαίνοντας θεαματικά αποτελέσματα. Οι Αναπτυξιακές Εταιρείες, αξιοποιώντας ένα ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο, με άρτια καταρτισμένα στελέχη, απέκτησαν πλέον εμπειρία, πολύ καλή γνώση του Ευρωπαϊκού χώρου, και μια πολύ σημαντική δυνατότητα κατάρτισης και υλοποίησης Προγραμμάτων.
Σήμερα, ενόψει υλοποίησης του Προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», φιλοδοξούμε οι Εταιρείες αυτές να παίξουν καθοριστικό ρόλο. Έχουν άλλωστε και δομή και συγκρότηση και εμπειρίες και σε συνεργασία με το Υπουργείο και τις Περιφέρειες μπορούν και να συμβάλλουν αποφασιστικά αλλά και να διορθώσουν τυχόν λάθη του παρελθόντος.
Πιστεύουμε ότι όχι μόνο δεν πρέπει να τους αφαιρεθούν ρόλοι και αρμοδιότητες, αλλά αντιθέτως να διευρυνθεί το πεδίο των δραστηριοτήτων τους.. Πιστεύουμε ότι μέσα από σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα και ότι αυτό συμφέρει και το Υπουργείο και τη χώρα και την υπόθεση της περιφερειακής ανάπτυξης.
Στο παρελθόν είχε υποστηριχθεί ότι τα Προγράμματα όπως το ΟΠΑΑΧ θα μπορούσαν να υλοποιηθούν από τις Περιφέρειες. Εμείς θεωρούμε ότι ο όγκος της δουλειάς, και τα στελέχη των περιφερειών από μόνα τους δεν είναι σε θέση να διεκπεραιώσουν όλο το έργο. Και θα είναι άδικο να πάει χαμένος ένας τεράστιος πλούτος εμπειριών που έχουν οι Αναπτυξιακές Εταιρείες.
Ως Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις που διαθέτουμε τέτοιες Εταιρείες θεωρούμε ότι μπορούμε να εκφράσουμε και να υλοποιήσουμε πολύ καλά επιλογές και στόχους της κεντρικής εξουσίας.