Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Ελληνικό καλοκαίρι
για 800 ελληνόπουλα
της διασποράς
Ο Αχιλλέας και ο Αβραάμ από το Κάιρο ζωγραφίζουν το καράβι «Ελλάδα» να ταξιδεύει στα καταγάλανα νερά του Αιγαίου, ο Μαρίνος από τις Βρυξέλλες κάνει πρόβες στην κιθάρα έχοντας κοντά του τη νέα φίλη που έχει αποκτήσει από τη Γαλλία να τον συνοδεύει στο τραγούδι, η Σοφία από τη Μαδρίτη, η Ειρήνη από τη Βαρκελόνη, μαζί με τη Βαλετίνα από το Μιλάνο συμμετέχουν στις πρόβες για το αρχαιοελληνικό χορευτικό δρώμενο. Η Λαρίσα από το Καζακστάν, η Μαρία από την Ουκρανία, ο Μάριος από τη Βραζιλία, μαζί με άλλα κορίτσια και αγόρια παρακολουθούν με ενδιαφέρον τα μαθήματα ελληνικής γλώσσας.
Όλα τους, είναι παιδιά Ελλήνων της διασποράς, κάποια από μεικτούς γάμους, που μαζί με άλλα 230 παιδιά της ομογένειας από 16 χώρες τις υφηλίου, βρίσκονται από τις αρχές Ιουλίου στην κατασκήνωση της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού (ΓΓΑΕ), στο πλαίσιο του παγκόσμιου θερινού προγράμματος φιλοξενίας.
Μέσα σε ένα ιδανικό περιβάλλον για δημιουργικές διακοπές, σε μία πευκόφυτη έκταση 55 στρεμμάτων στον όρμο Επανομής, με θέα τον μυθικό Όλυμπο, τα παιδιά, ηλικίας 8 έως 12 ετών, απολαμβάνουν τις διακοπές τους, που όπως μας είπαν, δεν θα ξεχάσουν ποτέ. Πέρα από τη θάλασσα, την οποία απολαμβάνουν καθημερινά, συμμετέχουν στα μαθήματα ελληνικής γλώσσας, από εξειδικευμένους δασκάλους, όπως και σε αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Άλλωστε, οι τρεις παιδικές χαρές, τα γήπεδα ποδοσφαίρου και βόλεϊ, άλλα και ένα μεγάλο υπαίθριο σκάκι, τους προσφέρουν τη δυνατότητα να αναπτύξουν δραστηριότητες ομαδικές, βιώνοντας μία μοναδική εμπειρία: το ελληνικό καλοκαίρι της συμβίωσης με παιδιά από άλλες χώρες με τα οποία συνθέτουν, χωρίς να το συνειδητοποιούν, την οικουμενική διάσταση του Ελληνισμού. Το "παζλ" των ξένοιαστων διακοπών τους στην κατασκήνωση συμπληρώνουν μία δανειστική βιβλιοθήκη και το υπαίθριο σινεμά «Ο Παράδεισος», όπου τα βράδια απολαμβάνουν ελληνικές ταινίες.
Η ημερήσιες εκδρομές σε ιστορικά αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης και στη Βεργίνα ήταν άλλη μία ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για την ιστορία της πατρίδας, που έμαθαν να αγαπούν από τους γονείς, τους παππούδες και τις γιαγιάδες.
Για πρώτη φορά, ύστερα από πρωτοβουλία της υπουργού Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, συμμετέχουν στο πρόγραμμα και 50 παιδιά από τη Δυτική Όχθη, τα οποία αν και δεν μιλούν ελληνικά, κατάφεραν να βρούνε κοινή γλώσσα με τα ελληνόπουλα και να γίνουν ένα μαζί τους.

Επίσκεψη Γενικού Διευθυντή της ΓΓΑΕ
Κοντά στα παιδιά βρέθηκε χθες το μεσημέρι ο γενικός διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού Ιωάννης Κυπαρισσίδης
, ο οποίος είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί τους, ενώ παρακολούθησε και τον ποδοσφαιρικό αγώνα που είχαν εκείνη την ώρα οι ομάδες των αγοριών.
«Είναι χαρά μας να βλέπουμε ελληνόπουλα από διάφορες χώρες του κόσμου να σμίγουν εδώ, στην πατρίδα των γονιών τους. Δικό μας μέλημα είναι να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, ώστε η παραμονή τους να είναι όσο το δυνατόν καλύτερη και να αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις, στοχεύοντας στη διαφύλαξη και ενίσχυση της πολιτιστικής ταυτότητας των παιδιών και τη γνωριμία τους με τη χώρα καταγωγής τους», τόνισε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κυπαρισσίδης, επισημαίνοντας και το προσωπικό ενδιαφέρον του υφυπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Κασσίμη.
«Είναι συγκινητικό να βλέπεις τα παιδιά αυτά, κάποια από τα οποία δυσκολεύονται τις πρώτες μέρες να προσαρμοστούν, να φεύγουν όλα με τα δάκρια του αποχωρισμού στα μάτια», είπε ο κ. Κυπαρισσίδης.
Από την πλευρά τους, τα παιδιά ευχαρίστησαν τον κ. Κυπαρισσίδη, εν χορώ και σε έμμετρο λόγο, για τη φιλοξενία της Ελλάδας. Ένα "μεγάλο ευχαριστώ" επιφύλαξε και ο Τζαμάλ Φαρχούμπ, από τη Ραμάλα, εκ μέρους όλων των συνοδών και των παιδιών από την Παλαιστίνη.
Στις δύο κατασκηνώσεις της ΓΓΑΕ, στην Επανομή και στη Μαλεσίνα Φθιώτιδας, σε δύο κατασκηνωτικές περιόδους, θα φιλοξενηθούν, έως το τέλος Αυγούστου, περίπου 800 παιδιά από χώρες της Ευρώπης, τις ΗΠΑ, τη Λατινική Αμερική, την Αυστραλία, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Όλες οι δαπάνες, της αεροπορικής μετακίνησης προς και από την Ελλάδα και της φιλοξενίας καλύπτονται από τη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού.