Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009


Δημοσιεύθηκε από Γιάννης Παπαϊωάννου

Ο Δημήτρης Τσάτσος είναι συνταγματολόγος.
Γεννήθηκε
στην
Αθήνα to 1933 και είναι γιος του Θεμιστοκλή Τσάτσου, δικηγόρου, βουλευτή και αδερφού του Κωνσταντίνου Τσάτσου, και της Αννίτας Αλευρά. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και στη Χαϊδελβέργη. Σε ηλικία μόλις 27 ετών ανακηρύχθηκε διδάκτορας της νομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1965 εργάστηκε ως ερευνητής στο Max-Planck Institut ενώ το 1968 εκλέχτηκε υφηγητής στη νομική σχολή του πανεπιστημίου της Βόννης, στο οποίο και δίδασκε, και υφηγητής του συνταγματικού δικαίου στη νομική σχολή Αθηνών. Λόγω της Χούντας των Συνταγματαρχών δεν κατάφερε να διδάξει. ΤΟ 1969 εκλέχτηκε καθηγητής στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αλλά πάλι δεν του επετράπει να διδάξει. Το 1970 εκλέχτηκε μόνιμος καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Βόννης ενώ το 1973 φυλακίστηκε από την δικτατορία.
Με την πτώση της δικτατορίας γίνεται υφυπουργός της Ανώτατης Παιδείας στην
Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην κάθαρση της παιδείας απο τους συνεργάτες της δικτατορίας. Το 1975 ήταν εισηγητής της αντιπολίτευσης για το νέο σύνταγμα της Ελλάδας. Το 1974 εκλέχτηκε βουλευτής Αθηνών και το 1994 εκλέχτηκε ευρωβουλευτής με το ΠΑ.ΣΟ.Κ.. Την περίοδο 1993-1994 ήταν άμισθος σύμβουλος του Πρωθυπουργού.
Από το
1980 εως και την αποχώρησή του ήταν καθηγητής του συνταγματικού δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και της νομικής σχολής του Πανεπιστημίου Hagen. Επίσης είναι ιδρυτής και επίτιμος πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ιδρύματος Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Συνταγματολόγων (1988-1992). Το 1995 τιμήθηκε με το πολιτιστικό Βραβείο Ευρώπης.

ΣΧΟΛΙΟ: ΜΟΝΟ ΝΔ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΤΣΑΤΣΟΣ. ΑΠΛΑ ΛΕΕΙ ΑΛΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΜΙΚΡΟΚΟΜΜΑΤΙΚΗ.