Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

ΥΠ. ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΣΥΣΚΕΨΗ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης σύσκεψη με αντικείμενο την ενίσχυση της ασφάλειας στην Αθήνα.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Μαρκόπουλος, ο Υπουργός Αναπληρωτής Εσωτερικών κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο Νομάρχης Αθηνών κ. Γιάννης Σγουρός, ο Πρόεδρος του ΕΟΤ κ. Γιάννης Κοφίνης, εκπρόσωποι των ξενοδόχων, της ΕΛ.ΑΣ, της Τουριστικής Αστυνομίας και του Δήμου Αθηναίων.

Αμέσως μετά ακολούθησαν δηλώσεις, οι οποίες έχουν ως εξής:
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ:
<< Το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης σήμερα με πρωτοβουλία του προκάλεσε την σύσκεψη, γιατί έχουν υπάρξει και άλλες, με θέμα την ασφάλεια της πρωτεύουσας. Βεβαίως σε απόλυτη συνεργασία με τον κ. Μαρκογιαννάκη, το νομάρχη Αθηνών, το δήμαρχο Αθηναίων, τον ΠΟΞ, τον Πρόεδρο του ΕΟΤ, την τουριστική και την ελληνική αστυνομία.
Εξετάστηκε η πορεία των μέτρων- τα θετικά αποτελέσματα έχουν ήδη αρχίσει και διαφαίνονται-με τους φορείς και τους επιχειρηματίες του τουρισμού και συζητήθηκαν αναλυτικά επιπλέον μέτρα για την ασφάλεια τα οποία πρέπει να προχωρήσουν.
Η πρώτη μας προσέγγιση και η μεγάλη μας φροντίδα είναι η πρωτεύουσα, το στολίδι της Ελλάδας, να έχει την καλύτερη εικόνα σε ότι αφορά την ασφάλεια σε ολόκληρο τον κόσμο. Μέσα από τη συζήτηση βγήκανε αρκετά συμπεράσματα και για νομοθετικές πρωτοβουλίες και για αποφάσεις των αρμοδίων, γιατί η ουσία είναι να συνεργαστούμε όλοι μαζί, όλοι έχουμε αρμοδιότητες, στην ίδια κοινή κατεύθυνση. Στην πορεία των πραγμάτων τις επόμενες μέρες ο καθένας θα κάνει τη δουλειά του>>.
Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών:
«Ένα σημαντικό κομμάτι από τις ενέργειες οι οποίες πρέπει να γίνουν και από τις πρωτοβουλίες που πρέπει να αναληφθούν για την εύρυθμη λειτουργία του κέντρου της Αθήνας ανάγονται στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εσωτερικών. Μπορώ να πω ότι μέχρι σήμερα το Υπουργείο Εσωτερικών και ιδιαίτερα η Ελληνική Αστυνομία έχει κάνει σημαντικά βήματα στην προσπάθεια πάταξης της εγκληματικότητας και στην προσπάθεια να έχουμε μια διαφορετική εικόνα του κέντρου.
Θα σας θυμίσω ότι οι ομάδες Δέλτα, οι περιπολίες, οι οποίες έχουν αυξηθεί πάρα πολύ, ο έλεγχος που γίνεται στους μη νόμιμους μετανάστες, οι εξορμήσεις που κάνει κάθε τόσο η Αστυνομία στο κέντρο, έχουν φέρει αποτελέσματα κατά την άποψη μου σαφή και υπάρχει μια εικόνα βελτιωμένη κατά πολύ από εκείνη που ήταν κάποτε. Ασφαλώς χρειάζονται να γίνουν πάρα πολλά ακόμα για τα οποία αρμόδιο είναι το Υπουργείο Εσωτερικών, αλλά και συναρμόδιοι φορείς, όπως είναι το Υπουργείο Τουρισμού, το Υπουργείο Υγείας, η Νομαρχία Αθηνών, ο Δήμος Αθηναίων και άλλοι φορείς. Οι συναντήσεις αυτές όπως η σημερινή, ασφαλώς βοηθούν προς την κατεύθυνση καλύτερου συντονισμού και ανάληψης πρωτοβουλιών οι οποίες θα φέρουν την Αθήνα να έχει μία εικόνα που πραγματικά όλοι επιθυμούμε.
Σήμερα με τον συνάδελφο τον κ.Μαρκόπουλο και τους φορείς, οι οποίοι παρίσταντο και συζητήσαμε, αναλύθηκαν τα προβλήματα και ο καθένας από εδώ και πέρα θα πάρει τις πρωτοβουλίες τις οποίες πρέπει για να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα ακόμα. Κοιτάξτε το πρόβλημα του παλαιού Εφετείου είναι ένα πρόβλημα 2-3 μηνών από ό,τι ξέρετε όλοι σας, από καιρό υπήρξε η σκέψη πώς θα μπορέσουμε να κάνουμε μια επιχείρηση προκείμενου το Εφετείο να αδειάσει. Προεκρίθη μια συγκεκριμένη μεθόδευση, η οποία μας οδήγησε σήμερα στο να λήξει αυτή η ιστορία, κάτι που θα επαναληφθεί ασφαλώς και σε άλλα ακίνητα. Και γενικότερα στο κέντρο της Αθήνας θα ακολουθήσουμε μια τακτική, η οποία θα είναι αποτελεσματική, άλλα ταυτόχρονα και ασφαλής να μην έχουμε ιδιαίτερα προβλήματα.



ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ερώτηση για την γρίπη
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ:
<<ο τουρισμός στη δύσκολη αυτή χρονιά βαδίζει ικανοποιητικά. Σε αυτή την κατεύθυνση αντιλαμβάνεται κανένας ότι επειδή υπάρχει ο ορατός κίνδυνος μιας γρίπης χρειάζονται δυο πράγματα : καλή δουλειά από το υπουργείο Υγείας η οποία γίνεται, γιατί και οι τουρίστες και οι τουριστικοί πράκτορες έχουν μείνει έκπληκτοι από τα μέτρα που έχουν ληφθεί στη χώρα. Από την άλλη μεριά χρειάζεται περισσή ψυχραιμία ιδίως στην κατεύθυνση κάποιων δυσμενών προβλέψεων από ανθρώπους που δε γνωρίζουν. Διότι το συγκριτικό πλεονέκτημα του τουρισμού που έχει η Ελλάδα αυτή τη δύσκολη ώρα δεν πρέπει να το θυσιάσουμε προσπαθώντας να κερδίσουμε λίγο παραπάνω δημοσιότητα και πρωτοσέλιδα. Αυτή την καλή εικόνα που έχουμε κατακτήσει πρέπει να τη διατηρήσουμε μέχρι τέλους>>.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ερώτηση για τις τιμές
Είναι η πρώτη φορά στην οποία διασφαλίζουμε μείωση τιμών και αύξηση προσφορών, όπως το είχαμε προβλέψει. Σε συνεργασία με την ΠΟΞ έχουμε ξεκινήσει 15 σεμινάρια στις μείζονες τουριστικές περιοχές με εκπαίδευση των επαγγελματιών και των επιχειρηματιών.
Είναι άλλο πράγμα να αγοράζεις λιανική ένα δωμάτιο και άλλο να πουλάς χονδρικά τα δωμάτια σε ένα tour operator. Φέτος η ψαλίδα έκλεισε ικανοποιητικά και την επόμενη χρονιά θα επιδιώξουμε να έχουμε με τους ξένους tour operators καλύτερη συμφωνία.
Η εσωτερική τουριστική κίνηση δείχνει να είναι αυξημένη γιατί οι έλληνες λόγω της κρίσης έχουν κατά πολύ λιγότερο ταξιδέψει στο εξωτερικό. Αυτό είναι ένα πρόσθετο κέρδος. Σε κάθε περίπτωση μας ενδιαφέρει όλος πληθυσμός, οι κατώτερες εισοδηματικές ομάδες του πληθυσμού, οι μέσες και οι ανώτερες.
Η Ελλάδα έχει δυνατότητες να έχει όλων των ειδών τους προορισμούς και όλων των ειδών τους τουρίστες, τόσο του εξωτερικού όσο και του εσωτερικού.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ερώτηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
Η κυβέρνηση πρέπει να διαχειριστεί τη σημερινή πραγματικότητα με υπευθυνότητα. Και αυτό συμβαίνει. Όσο περνάει ο χρόνος οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι τα ζητούμενα της κοινωνίας σήμερα είναι η διαχείριση της καθημερινότητας και η προοπτική.
Το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά ο κ. Παπανδρέου θα πρέπει να καταδείξει ότι δεν διακατέχεται περισσότερο από εξουσιολαγνεία από ότι από σεβασμό στους θεσμούς . Ο χρόνος σε αυτή την πορεία, για αυτούς που θέλουν να παίζουν, θα είναι καταλυτικός παράγοντας. ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ερώτηση για προβλέψεις το 2010
Είναι πολύ νωρίς για προβλέψεις το 2010 εφόσον δεν έχει τελειώσει το 2009. Πράγματι υπάρχουν μερικοί ταξιδιωτικοί πράκτορες του εξωτερικού που εκμεταλλευόμενοι την συγκυρία προσπαθούν να πάρουνε από τώρα χαμηλότερες τιμές. Συμβουλεύουμε υπομονή, αυτοσυγκράτηση και εμπιστοσύνη στην τουριστική ταυτότητα της χώρας και στον χρόνο που έρχεται.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ερώτηση για ΕΤΑ - πλαζ Βούλας
Στο επίπεδο της ΕΤΑ επιταχύνουμε εξαιρετικά το έργο μας. Την επόμενη βδομάδα ανοίγει η δεύτερη πλαζ της Βούλας που ήταν κλειστή επί πολλά χρόνια, αφού λύσαμε τα ζητήματα με τους ιδιοκτήτες. Επίσης, βγαίνει σε διεθνή διαγωνισμό το υπαίθριο εκθεσιακό κέντρο που βρίσκεται στο Ελληνικό συνολικής έκτασης περίπου 300-400 στρεμμάτων, τα 150 των οποίων ανήκουν στην ΕΤΑ και τα υπόλοιπα στην ΚΕΔ. Στόχος είναι να πάμε σε ένα αδειοδοτημένο, σύγχρονο εκθεσιακό κέντρο το οποίο θα λειτουργήσει τον επόμενο χρόνο μέχρι να η οριστική εκμετάλλευση του Ελληνικού. Και τέλος μέσα στο καλοκαίρι καταθέτουμε νομοσχέδιο για την ίδρυση και τη θεσμοθέτηση του τουριστικού παρατηρητηρίου που θα είναι ένα όργανο εξαιρετικά χρήσιμο αυτή και τις επόμενες χρονιές. Την ίδρυση ακόμη της Ειδικής Γραμματείας του ΟΣΕΠ, και προχωρούμε σε όλη τη διαθρωτική αλλαγή σε ότι αφορά τις υπηρεσίες του υπουργείου και του ΕΟΤ.
ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ερώτηση για την καμπάνια
Φέτος με την καμπάνια της χώρας μας έχουμε εξαιρετικά σχόλια από όλο τον κόσμο. Πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησε και η outdoor καμπάνια στην Τουρκία, όπου για πρώτη φορά φθάνει μέχρι και την Άγκυρα διαφημίζοντας την Ελλάδα. Χθες ξεκίνησε η καμπάνια για την τουριστική συνείδηση, μια επιθετική πρωτοβουλία του υπουργείου που έρχεται να διαπιστώσει, χρησιμοποιώντας έντονα συνθήματα, την πολύ μεγάλη ανάγκη τουριστικής συνείδησης όλων ανεξαιρέτως των πολιτών μια και ο τουρισμός είναι η ισχυρή μας βιομηχανία.