Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ

Αποκάλυψη
διεθνούς κυκλώματος
εξαπάτησης ασφαλιστικών εταιρειών

Διεθνές κύκλωμα, που εξαπατούσε ιταλικές ασφαλιστικές εταιρείες, αποκάλυψε η Επιχειρησιακή Διεύθυνση Ειδικών Υποθέσεων Αθήνας, της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων. Συγκεκριμένα, το κύκλωμα, στο οποίο πρωταγωνιστούσαν Ιταλοί υπήκοοι και τρεις Έλληνες, με τη συμμετοχή αγνώστου αριθμού Ιταλών και άλλων δέκα Ελλήνων, εισέπραξε μέσω εικονικών δικαιούχων πάνω από 4 εκατ. ευρώ από τις ιταλικές εταιρείες, ως ασφαλιστικές αποζημιώσεις και τα διοχέτευε σε εμπορικές συναλλαγές που δεν υφίσταντο. Τα χρήματα στη συνέχεια μεταβιβάσθηκαν σε Έλληνες υπηκόους, μέσω ιταλικών και ελληνικών τραπεζών. Μετά την είσπραξή τους από τους Έλληνες, διοχετεύθηκαν σε άγνωστη κατεύθυνση, μεγάλο τμήμα τους, ενδεχομένως, πάλι προς τους Ιταλούς μέλη του κυκλώματος. Η αποκάλυψη του κυκλώματος απέτρεψε την ολοκλήρωση και άλλων αντίστοιχων περιπτώσεων, συνολικού ποσού άνω των 9 εκατομμυρίων ευρώ.
Οι Έλληνες υπήκοοι υποστήριξαν ότι τα χρήματα αποστέλλονταν από τους Ιταλούς, για επενδύσεις σε παραδοσιακές εξοχικές κατοικίες, κυρίως, στα Δωδεκάνησα, επενδύσεις οι οποίες δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, οπότε και τα ποσά επεστράφησαν στους αρχικούς δικαιούχους.
Σε μια από τις περιπτώσεις μεσολαβούσε Κυπριακή εταιρεία, πριν τα χρήματα φθάσουν σε ελληνική εταιρεία και προωθηθούν στους Έλληνες μέλη του κυκλώματος. Σε όλες τις περιπτώσεις, πραγματοποιήθηκαν πολύπλοκες τραπεζικές συναλλαγές, έως ότου τα χρήματα εισπραχθούν σε μετρητά από τους Έλληνες συνεργούς των Ιταλών.
Η υπόθεση βρίσκεται ήδη στην εισαγγελική αρχή, προκειμένου να ολοκληρωθεί η ποινική διαδικασία. Από την πλευρά της, η Υπ.Ε.Ε συνεχίζει την έρευνα στις δραστηριότητες των εμπλεκομένων Ελλήνων υπηκόων και εταιρειών.