Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Νέο σύστημα ελέγχου της αλιείας

Με τρεις νέους κοινοτικούς κανονισμούς, που τέθηκαν σε εφαρμογή από την 1η του καινούργιου χρόνου, ενισχύθηκε το «οπλοστάσιο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα του ελέγχου της αλιείας, της αντιμετώπισης του παράνομου ψαρέματος και των ανεξέλεγκτων αλιευτικών δραστηριοτήτων, με στόχο της προστασία των ιχθυαποθεμάτων και της αντιμετώπισης του αθέμιτου ανταγωνισμού που δέχονται οι συνεπείς ευρωπαίοι ψαράδες.
Ο πρώτος κανονισμός στοχεύει στην καταπολέμηση της παράνομης και ανεξέλεγκτης αλιείας στα κοινοτικά ύδατα. Ο δεύτερος έχει να κάνει με τους όρους λειτουργίας των κοινοτικών αλιευτικών σκαφών που αλιεύουν εκτός κοινοτικών υδάτων και ο τρίτος καθιερώνει ένα ..........
νέο σύστημα ελέγχου της τήρησης των κανόνων της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής.
Μέχρι τώρα η παράνομη αλιεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση υπολογίζεται ότι είχε ένα τζίρο της τάξης των 10 δις ευρώ ετησίως, ενώ το σύστημα ελέγχων είχε κριθεί ως ανεπαρκές, σύνθετο και ιδιαίτερα δαπανηρό.
Με τους νέους κανονισμούς επιχειρείται όπως η προέλευσης όλων των αλιευτικών προϊόντων, που διατίθενται στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να είναι ανιχνεύσιμη σε κάθε στάδιο της παραγωγικής και εμπορικής διαδικασίας, με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας (δορυφόροι, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, βάσεις δεδομένων).
Παράλληλα, οι κυρώσεις για παράνομη αλιεία γίνονται ενιαίες σε όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης, ενώ αυστηροποιείται το σύστημα επιβολής τους.
Με τους νέους κοινοτικούς κανονισμούς ρυθμίζονται λεπτομερώς ζητήματα που έχουν να κάνουν με την έκδοση αλιευτικών αδειών και αδειών αλίευσης, τη σήμανση των αλιευτικών εργαλείων, τα συστήματα παρακολούθησης, αυτόματης αναγνώρισης και εντοπισμού σκαφών, τη διαβίβαση δεδομένων για επιχειρήσεις επιτήρησης, τη χρήση νέων τεχνολογιών για τον έλεγχο ελέγχου της αλιευτικής δραστηριότητας καθώς και της ερασιτεχνικής αλιείας , τις απαγορεύσεις αλιείας, τις πωλήσεις αλιευτικών προϊόντων και τις διαδικασίες διαπίστωσης παραβάσεων της αλιευτικής νομοθεσίας.