Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2010

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ

Τι  νέο φέρνει ο Καλλικράτης;
Πού είναι ο Ικτίνος; 

Ας επιχειρήσουμε  να προσεγγίσουμε κι ας προσπαθήσουμε  να δούμε, όσο πιο απλά γίνεται, τις  αλλαγές που επιφέρει στην καθημερινότητά μας, η Διοικητική Μεταρρύθμιση, που  η σημερινή Κυβέρνηση την ονόμασε  με το όνομα του περίφημου αρχιτέκτονα ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ. 
      Η Νέα Αρχιτεκτονική θεμελιώνει μια  νέα, εξορθολογισμένη δομή του κράτους. Κεντρικό χαρακτηριστικό της είναι ο ολοκληρωμένος και συστηματικός σχεδιασμός που απαντά στα προβλήματα της αποσπασματικής και κατακερματισμένης έως τώρα προσέγγισης.
Πυρήνας της είναι  μία σαφής οριοθέτηση αρμοδιοτήτων και η ολοκληρωμένη άσκηση δημοσίων πολιτικών σε κάθε επίπεδο, ώστε να είναι ξεκάθαρο σε κάθε πολίτη, για κάθε ανάγκη του, ποιος είναι αρμόδιος, τι πρέπει να κάνει και να εξυπηρετείται σε ένα επίπεδο είτε στο Δήμο, είτε στην Περιφέρεια, είτε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
Θεμελιώδη επιλογή  συνιστά η αναβάθμιση της δημοκρατικής λειτουργίας της αυτοδιοίκησης, τόσο με τον εμπλουτισμό συμμετοχικών διαδικασιών, όπως η διαβούλευση, όσο και με τη βελτίωση της αντιπροσώπευσης.
Βασικό κριτήριο είναι η δημιουργία ισχυρών διοικητικών ενοτήτων, ώστε να είναι σε θέση να ασκήσουν με αποτελεσματικό, ποιοτικό, διαφανή και βιώσιμο τρόπο το σύνολο των αρμοδιοτήτων που τους ανατίθενται.
Γνώμονας  των οργανωτικών επιλογών είναι ο πολίτης και η εξυπηρέτηση των αναγκών του.
Γι’ αυτό η συγκρότηση ισχυρότερων και μεγαλύτερων ενοτήτων συνοδεύεται από την παροχή των διοικητικών υπηρεσιών όσο το δυνατό πιο κοντά στον πολίτη, με την ενίσχυση της υπόστασης του χωριού και της γειτονιάς, ως ζωντανών κυττάρων της τοπικής κοινωνίας.
Οι οργανισμοί της  δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης, από  τις σημερινές 54 νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις, τις 3 διευρυμένες νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις και τα 19 επαρχεία, δηλαδή ένα σύνολο 76 διοικητικών ενοτήτων, εξελίσσονται σε περιφερειακές αυτοδιοικήσεις σε αριθμό ανάλογο των σημερινών 13 διοικητικών περιφερειών. 

ΑΙΡΕΤΗ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ. 
      Θεμελιώνεται η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με άμεσα αιρετό περιφερειακό συμβούλιο και άμεσα αιρετό περιφερειάρχη και με ενσωματωμένους ως..........
διαμερίσματα τους σημερινούς νομούς, που εκπροσωπούνται στο περιφερειακό συμβούλιο με καθορισμένο αριθμό συμβούλων ανάλογα του πληθυσμού κάθε νομού.
 

Στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση μεταφέρονται εκείνες οι αρμοδιότητες της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης που ασκούνται αποτελεσματικότερα σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς επίσης και αρμοδιότητες που ασκούνται σήμερα από την κρατική περιφέρεια, εκτός από όσες, έχοντας αμιγώς κρατικό χαρακτήρα, παραμένουν στην αποκεντρωμένη κρατική διοίκηση. 
Η Νέα Αρχιτεκτονική  σχεδιάζεται λαμβάνοντας ως δεδομένη, στο πλαίσιο της νομοθετικής πρωτοβουλίας που έχει ήδη παρουσιαστεί, την υποχρέωση των περιφερειακών αρχών να αναρτούν υποχρεωτικά κάθε πράξη στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των αποφάσεων για τη λειτουργία των συλλογικών οργάνων καθώς και των προκηρύξεων, διαγωνισμών, προμηθειών, προσλήψεων, συμβάσεων και αναθέσεων. 

Νέοι  θεσμοί σε επίπεδο  Αιρετής Περιφερειακής  Διοίκησης. 
Αντιπεριφερειάρχες.

Επιλέγονται μεταξύ των περιφερειακών συμβούλων από τον Περιφερειάρχη.
Διακρίνονται  σε θεματικούς και  τοπικούς, ενώ οι σχετικοί ρόλοι μπορούν να συμπίπτουν στο ίδιο πρόσωπο.
Οι θεματικοί αναλαμβάνουν την ευθύνη των βασικών τομέων αρμοδιότητας της περιφέρειας.
Οι τοπικοί Αντιπεριφερειάρχες είναι αρμόδιοι για συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης, που ταυτίζονται με τις τέως Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις και τα Νομαρχιακά Διαμερίσματα.
Οι Αντιπεριφερειάρχες επιλέγονται μεταξύ των περιφερειακών συμβούλων που εκλέγονται στην αντίστοιχη περιοχή. 
o                                                        Η Εκτελεστική Επιτροπή.

Είναι το συλλογικό επιχειρησιακό – εκτελεστικό όργανο στις Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις.
Αποτελείται από  τον Περιφερειάρχη και τους Αντιπεριφερειάρχες.
Στις συνεδριάσεις συμμετέχει ο Γενικός Γραμματέας της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης χωρίς δικαίωμα ψήφου, ενώ μπορεί να καλούνται και οι Διευθυντές. 
o                                                        Η Περιφερειακή Επιτροπή.

      Η Περιφερειακή Επιτροπή αναλαμβάνει, στις Περιφερειακές
Αυτοδιοικήσεις, το ρόλο και τις αρμοδιότητες της  νυν Νομαρχιακής
Επιτροπής. Καθιερώνεται η αναλογικότερη συμμετοχή της αντιπολίτευσης. 
o                                                        Συμβούλιο Διαβούλευσης Περιφέρειας.

      Καθιερώνεται  Συμβούλιο Διαβούλευσης Περιφέρειας  στο οποίο
συμμετέχουν, εκτός από τον Περιφερειάρχη και τους Αντιπεριφερειάρχες καθώς και τους επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων, οι δήμαρχοι των Δήμων της Περιφέρειας, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, μη κυβερνητικών οργανώσεων, οργανώσεων εργοδοτών, εργαζομένων και επαγγελματικών συλλόγων κ. ο. κ. 
o                                                        Περιφερειακός Συνήγορος για  τον Πολίτη
    και την Επιχείρηση. 
      Θεσμοθετείται ο «Περιφερειακός Συνήγορος» για  τους πολίτες και τις επιχειρήσεις στο επίπεδο της περιφέρειας. Αναλαμβάνει την ευθύνη διαμεσολάβησης μεταξύ πολιτών / συναλλασσόμενων με την περιφέρεια και τη διοίκηση της περιφέρειας, με στόχο την καταπολέμηση της κακοδιοίκησης.
Ο νέος αυτός θεσμός δεν υποκαθιστά, τον«Συνήγορο του  Πολίτη», αλλά είναι ένας καθαρά τοπικός  θεσμός ο οποίος συνεισφέρει αποφασιστικά στη βελτίωση της περιφερειακής διοίκησης και των σχέσεών της με τους πολίτες. 
Εκλογικό  σύστημα. 
Επανέρχεται το σύστημα του 50%+1.
Η κατανομή των εδρών  μεταξύ των συνδυασμών θα ακολουθήσει  το ισχύον σύστημα (3/5 για τον επιτυχόντα και 2/5 για τους
επιλαχόντες συνδυασμούς).
Οι εκλογικές περιφέρειες  θα είναι τα τέως Νομαρχιακά Διαμερίσματα ή μικρότερες περιφέρειες, στις οποίες κατανέμονται οι έδρες ανάλογα με τον πληθυσμό τους.
Οι υποψηφιότητες  των περιφερειακών συμβούλων  θα αντιστοιχούν στις εν λόγω εκλογικές  περιφέρειες. 
ΝΕΟΙ  ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΙ. 
Η Επαναθεμελίωση των  Δήμων προβλέπει τα εξής: 
·         Ο αριθμός των Δήμων σε όλη τη χώρα, με την εφαρμογή των κριτηρίων συνενώσεων περιορίζεται δραστικά και δεν θα υπερβαίνει τους 370.

·         Κατάργηση πλέον των 4.000 ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ και Δημοτικών Επιχειρήσεων και των αντίστοιχων θέσεων ΔΣ.

·         Οι νέοι και ισχυροί δήμοι αναλαμβάνουν νέες αρμοδιότητες, μαζί με τους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους που προέρχονται από την καταργούμενη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, όπως:

o        η πρόνοια και  η προστασία της δημόσιας υγείας,
o        η ανέγερση σχολικών κτιρίων
o        η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού,
o        η ένταξη των μεταναστών,
o        οι πολεοδομικές εφαρμογές,
o        ο υγειονομικός έλεγχος,
o        η προστασία της παιδικής και της τρίτης ηλικίας,
o        οι λαϊκές αγορές
o        οι αδειοδοτήσεις και ο έλεγχος πολλών τοπικών, οικονομικών και
o        κοινωνικών δραστηριοτήτων,
o        η πολιτική προστασίας, με την ένταξη των δήμων στον εθνικό
o        σχεδιασμό με συγκεκριμένο ρόλο και αρμοδιότητες.

 

Νέοι  θεσμοί σε επίπεδο  Δήμου. 
o                                            Ηλεκτρονική Δημοτική Διακυβέρνηση.

      Κεντρικός στόχος της νέας Αρχιτεκτονικής είναι  η θεμελίωση του ψηφιακού δήμου 
o                                            Δημοτικό e – ΚΕΠ.

      Για την εξυπηρέτηση του πολίτη ενισχύεται και εκσυγχρονίζεται ο θεσμός των δημοτικών ΚΕΠ, με τη δημιουργία μικρών, αποτελεσματικών «Δημοτικών e – ΚΕΠ», σε κάθε γειτονιά ή χωριό ανάλογα με τις ανάγκες εξυπηρέτησης, με τα οποία παρέχονται οι βασικές υπηρεσίες της δημοτικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης όσο το δυνατόν εγγύτερα στο πολίτη. 
o                                            Κάρτα Δημότη.

      Με  την εισαγωγή της έξυπνης «κάρτας  του Δημότη», ξεκινά η υλοποίηση της «κάρτας του πολίτη». Με αυτή περνούν οι Δήμοι στην αυτόματη εξυπηρέτηση (π.χ. έκδοση πιστοποιητικών), αλλά και διευκολύνεται η συμμετοχή σε δημοκρατικές διαδικασίες (π.χ. τοπικά δημοψηφίσματα).

 

o                                            Αυτόματη  Εξυπηρέτηση.

      Οι  δήμοι εξοπλιζόμενοι με τις απαραίτητες  υποδομές (μηχανήματα αυτόματης εξυπηρέτησης-«δημοτικά ΑΤΜ»), που θα εγκατασταθούν στα δημοτικά e – ΚΕΠ θα έχουν τη δυνατότητα αυτόματης εξυπηρέτησης 24 ώρες το 24ώρο, 365 μέρες το χρόνο. 
o                                            Διοικητική  Βοήθεια στο Σπίτι.

      Ταυτόχρονα  αξιοποιούνται νέοι θεσμοί στήριξης του πολίτη, όπως η «διοικητική βοήθεια στο σπίτι» με την οποία μπορεί να εξυπηρετούνται όσοι δημότες το έχουν ανάγκη. Για το σκοπό αυτό εισάγεται ο θεσμός του δημοτικού ανταποκριτή, δηλ. πολυδύναμου υπαλλήλου για την εξυπηρέτηση των κατοίκων με αξιοποίηση και των νέων τεχνολογιών. 
o                                            Κατοχύρωση  της Διαφάνειας με Υποχρεωτική Ανάρτηση στο Διαδίκτυο όλων των Πράξεων και Αποφάσεων των Οργάνων των ΟΤΑ.

 

Θεσμικά όργανα στη λειτουργία των Δήμων. 
      Ο Δήμαρχος ασκεί τις καταστατικές και τις εκτελεστικές του
αρμοδιότητες, συνεργαζόμενος με την Εκτελεστική Επιτροπή στην οποία μετέχουν οι θεματικοί και τοπικοί Αντιδήμαρχοι.
Ως Πρόεδρός της  αλλά και της Δημαρχιακής Επιτροπής έχει βασικό ηγετικό ρόλο για τον συντονισμό των δράσεων του Δήμου.
Η ενίσχυση των επιτελικών χαρακτηριστικών στη λειτουργία και στο ρόλο του Δημάρχου διασφαλίζεται μέσω ενός περισσότερο ισορροπημένου συστήματος κατανομής ευθυνών και εξουσίας, με την αναμόρφωση του θεσμού των αντιδημάρχων, τη συγκρότηση ενός συλλογικού εκτελεστικού οργάνου (της Εκτελεστικής Επιτροπής), την καθιέρωση του θεσμού του Συνηγόρου του Δημότη και της Επιχείρησης, την αναβάθμιση της Δημαρχιακής Επιτροπής (και της εκπροσώπησης της αντιπολίτευσης σε αυτήν), του Δημοτικού Συμβουλίου και των Επιτροπών του. Με την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Δήμαρχος παρουσιάζει τις προγραμματικές του δηλώσεις, οι οποίες εγκρίνονται από το Συμβούλιο. 
      Οι  Αντιδήμαρχοι κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες:
τους θεματικούς και τους τοπικούς Αντιδημάρχους, οι ρόλοι των οποίων μπορεί να συμπίπτουν στο ίδιο πρόσωπο.
Οι Αντιδήμαρχοι επιλέγονται μεταξύ των δημοτικών συμβούλων από τον Δήμαρχο.
      Οι  τοπικοί Αντιδήμαρχοι είναι αρμόδιοι για συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές του Δήμου που ταυτίζονται με τους δήμους / κοινότητες που συνενώνονται στο πλαίσιο της Νέας Αρχιτεκτονικής. 
      Καθιερώνεται  ένα νέο όργανο, η Εκτελεστική Επιτροπή,
ως συλλογικό επιχειρησιακό-εκτελεστικό όργανο.
Συμμετέχουν, εκτός  από τον Δήμαρχο ως Πρόεδρο, όλοι οι θεματικοί και τοπικοί Αντιδήμαρχοι. 
      Το  Δημοτικό Συμβούλιο παραμένει το βασικό όργανο με το τεκμήριο αρμοδιότητας εντός του Δήμου. Ο επιτελικός και ελεγκτικός του ρόλος ενισχύεται, μέσω της αναβάθμισης των Επιτροπών, και ταυτόχρονα ενισχύεται η θέση της αντιπολίτευσης (π.χ. στη Δημαρχιακή Επιτροπή).
Δεδομένης της μείωσης  του αριθμού των Δήμων, σε συνδυασμό  με τον περιορισμό του αριθμού των μελών των τοπικών συμβουλίων,
οδηγούμαστε σε δραστικό περιορισμό του συνολικού αριθμού  των
αιρετών.
Αυτό επιτρέπει  την αύξηση του αριθμού των  δημοτικών συμβούλων. 
      Η Δημαρχιακή Επιτροπή αποκτά αναλογικότερη συμμετοχή της αντιπολίτευσης, ενώ παράλληλα ενισχύεται ο εποπτικός και ελεγκτικός της ρόλος ως προς τα οικονομικά του δήμου. 
      Συμβούλιο Διαβούλευσης.
      Καθιερώνεται  Συμβούλιο Διαβούλευσης στο οποίο συμμετέχουν, εκτός από τον Δήμαρχο και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών, μη κυβερνητικών οργανώσεων, οργανώσεων εργοδοτών, εργαζομένων και επαγγελματικών συλλόγων κ.ο.κ. Συγκροτείται με απόφαση του Δημάρχου και συγκαλείται υποχρεωτικά ετησίως, πριν από την έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο,του ετήσιου Προγράμματος και Προϋπολογισμού του Δήμου. 
      Συνήγορος του Δημότη και  Συνήγορος της  Επιχείρησης. 
      Θεσμοθετείται ο «Συνήγορος του Δημότη» και  ο «Συνήγορος της Επιχείρησης», που αναλαμβάνει την ευθύνη διαμεσολάβησης μεταξύ πολιτών / συναλλασσόμενων με το δήμο και διοίκησης του δήμου, με στόχο την καταπολέμηση της κακοδιοίκησης.
Ο Συνήγορος του  Δημότη και της Επιχείρησης συντάσσει  ειδική ετήσια έκθεση, η οποία παρουσιάζεται σε ειδική δημόσια συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και αναρτάται στο διαδίκτυο.
Ο ίδιος ο Συνήγορος του Δημότη και της Επιχείρησης υπάγεται, πάντως, όπως και κάθε δημόσια αρχή, στην ελεγκτική αρμοδιότητα του Συνηγόρου του Πολίτη. 
Επαναθεμελίωση  της Σχέσης του  Δήμου με το Χωριό και τη Γειτονιά. 
      Συγκροτούνται πενταμελή τοπικά συμβούλια σε όλα  τα υπάρχοντα τοπικά διαμερίσματα, με πληθυσμό τουλάχιστον 1000 κατοίκων και τριμελή τοπικά συμβούλια για πληθυσμό μικρότερο των 1000 κατοίκων (για τοπικά διαμερίσματα με πληθυσμό κάτω από 500 εκλέγεται ένας τοπικός εκπρόσωπος). Ιδρύονται τοπικά διαμερίσματα και στην έδρα των σημερινών Δήμων με πληθυσμό έως 10.000 και συγκροτούνται αντίστοιχα τοπικά συμβούλια. Το Τοπικό Συμβούλιο εκλέγει Πρόεδρο, ο οποίος συμμετέχει στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων και της Εκτελεστικής Επιτροπής όταν συζητούνται θέματα που αφορούν το τοπικό τους διαμέρισμα και εισηγούνται σχετικά.
Τα τοπικά συμβούλια  έχουν αρμοδιότητες στην αντιμετώπιση τοπικής
εμβέλειας προβλημάτων, όπως π.χ.: Την αποκατάσταση επείγοντος χαρακτήρα βλαβών στο οδικό δίκτυο και τα συστήματα άρδευσης, ύδρευσης-αποχέτευσης, καθώς και επείγουσες δράσεις καθαριότητας, φύλαξης και συντήρησης σε κτίρια.
Τη διενέργεια επείγοντος χαρακτήρα δράσεων για την  πυροπροστασία, την αντιπλημμυρική προστασία, την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων και την προστασία του περιβάλλοντος στο τοπικό διαμέρισμα. 
Εκλογικό  Σύστημα. 
      Καταργείται το 42% και επανέρχεται το σύστημα  του 50%+1.
Η κατανομή των εδρών  μεταξύ των συνδυασμών διατηρείται  όπως σήμερα: 3/5 για τον επιτυχόντα και 2/5 για τους επιλαχόντες συνδυασμούς.
Πρόβλεψη μικρότερων εκλογικών περιφερειών για τους Συμβούλους.
Οι υποψηφιότητες  των δημοτικών συμβούλων αντιστοιχούν σε πρώην Δήμο / Κοινότητα ή σε δημοτικό διαμέρισμα μεγάλου δήμου, ενώ οι τοπικοί εκλογείς σταυροδοτούν τους αντίστοιχους τοπικούς υποψήφιους.
Προκειμένου να ενισχυθεί  η συλλογικότητα και η δημοκρατική  λειτουργία των δημοτικών παρατάξεων, προβλέπεται η υποχρέωσή τους, να καταθέτουν, μαζί με την υποψηφιότητά τους ως συνδυασμών, και εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας τους.
Τα  τοπικά συμβούλια  εκλέγονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο.
Υποψήφιος μπορεί να είναι κάθε δημότης με αυτοπρόταση.
Οι δημοτικοί συνδυασμοί προτείνουν υποχρεωτικά υποψηφίους και για τα τοπικά συμβούλια.

 

ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΟΤΑ.  
      Συνιστάται  Ειδική Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας των Ο.Τ.Α. με αρμοδιότητα τον έλεγχο νομιμότητας των πράξεων των Ο.Τ.Α. πρώτου και δεύτερου βαθμού, στο Υπουργείο Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με αποκεντρωμένη συγκρότηση στην έδρα κάθε Γενικής Διοίκησης. Σε κάθε Γενική Διοίκηση επικεφαλής ορίζεται Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εποπτείας, ο οποίος είναι νομικός με αυξημένα προσόντα που προβλέπονται στο νόμο. 
Στην Ειδική Υπηρεσία Εποπτείας των Ο.Τ.Α εντάσσεται και το Συμβούλιο του άρθρου 102 παρ. 4 Συντάγματος, το οποίο είναι αρμόδιο για την επιβολή πειθαρχικών ποινών στα αιρετά μέλη των ΟΤΑ και αποτελείται κατά πλειοψηφία από τακτικούς δικαστές. 
Όλοι οι δήμοι και περιφέρειες υπάγονται στον προληπτικό έλεγχο δαπανών από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ εφαρμόζεται σταδιακά και το διπλογραφικό σύστημα σε συνδυασμό με αναλυτική λογιστική. 
Τίθενται προϋποθέσεις, όρια και περιορισμοί στη δυνατότητα των Δήμων να συνάπτουν δάνεια καθώς και οι διαδικασίες ελέγχου στο δανεισμό. 
Οι Οικονομικοί Πόροι της Αυτοδιοίκησης ή αλλιώς πού είναι
ο Ικτίνος; 
Αναδιαμορφώνεται  το «καλάθι» των Κ.Α.Π. και επιδιώκεται  ο
εμπλουτισμός των  πόρων της αυτοδιοίκησης και  η σύνδεσή τους με τον ΦΠΑ, η οποία θα λειτουργήσει ευεργετικά για τα δημόσια οικονομικά καθώς και με τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.
Ουσιαστική ενίσχυση της συμβολής του ΦΠΑ στους πόρους της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Ταυτόχρονα, εξορθολογίζεται  στη βάση διαφανών, αντικειμενικών και αδιάβλητων κριτηρίων το σύνολο των χρηματοδοτήσεων της κεντρικής διοίκησης προς την αυτοδιοίκηση.
Τερματίζεται οριστικά η πελατειακή κατανομή κονδυλίων, η οποία οδηγούσε στη χειραγώγηση της αυτοδιοίκησης και τον εξαναγκασμό της σε σχέσεις υποτέλειας προς την κυβέρνηση. 
Διατυπώνεται σύστημα  χρηματοδότησης και κατανομής επιχορηγήσεων, με δυνατότητα τοπικών εσόδων στη βάση της εμπειρίας των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.) της πρωτοβάθμιας και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

 

Οι αρμοδιότητες που μεταφέρονται στους πρωτοβάθμιους  ή
δευτεροβάθμιους Ο.Τ.Α. κοστολογούνται, εκ των προτέρων, αναλυτικώς, ώστε με αυτόν τον τρόπο να υπάρχει πλήρης συμμόρφωση με το άρθρο 102 του Συντάγματος. 
Δημιουργείται το ολοκληρωμένο επιχειρησιακό πρόγραμμα Ελληνική Αρχιτεκτονική Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης - «ΕΛΛΑΔΑ», το οποίο περιέχει τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων, τόσο από κοινοτικούς, όσο και από εθνικούς πόρους.
Το ολοκληρωμένο αυτό σχέδιο έχει ως στόχο την υποστήριξη των νέων ΟΤΑ στα πρώτα τους βήματα, και την αναβάθμιση των προσφερομένων υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του πολίτη.
Το πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ» διαρθρώνεται σε τρεις άξονες: 
      1ος:  Το πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση» του Ε.Σ.Π.Α. 2007 – 2013, στο μέρος που αφορά στη δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, που υποστηρίζει τη Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και παράλληλα προσφέρει δράσεις που πρωτίστως κατευθύνονται και γίνονται άμεσα αντιληπτές από τον πολίτη.
      2ος: Στο πρόγραμμα «ΕΛΛΑΔΑ» εντάσσεται το Εθνικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Αυτοδιοίκησης, στο όποιο μετεξελίσσεται το σημερινό Θησέας, που είχε ύψος 4 δισ. ευρώ. Το νέο πρόγραμμα αντίστοιχου ύψους, που λειτουργεί συμπληρωματικά και χρηματοδοτεί, κυρίως, μη επιλέξιμα, από το Ε.Σ.Π.Α., αναπτυξιακά έργα και δράσεις άμεσης προστιθέμενης αξίας.
      3ος: Η αξιοποίηση και διαχείριση των ανθρωπίνων πόρων. 
      Όπως  είναι προφανές οι οικονομικοί πόροι  δεν είναι ούτε σαφείς ούτε κι απόλυτα προσδιορισμένοι!
Φαίνεται  ξεκάθαρα πως θα πρέπει άμεσα να υπάρξει … κι ο Ικτίνος προσφέροντας το απαιτούμενο σοβαρό οικονομικό στήριγμα σ΄ αυτή την τολμηρή προσπάθεια διοικητικής μεταρρύθμισης, έτσι ώστε αφενός να αποκατασταθεί η ιστορική μας συνείδηση και μνήμη και αφετέρου να εξασφαλίσουμε ένα αποτέλεσμα που θα αντέξει στο χρόνο και θα απαντά ουσιαστικά στις προκλήσεις των καιρών μας!
Καλλικράτης και Ικτίνος διαχρονικά αποτελούσαν αδιαίρετο δίδυμο επιτυχίας και καταξίωσης, ας μην διαταράξουμε την ιστορική ισορροπία!

 

Αναγνωστάκης Δημήτρης
Πρώην Δήμαρχος Χαλκιδέων