Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Ο κανονισμός για την ψηφιοποίηση
 αγροτεμαχίων στην Ελλάδα
Δημοσιεύτηκε σήμερα στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο κανονισμός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που υπογράφεται από τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, με τον οποίο δεν επιβάλλονται επί του παρόντος  ποινές-κοινοτικά πρόστιμα στη χώρα μας λόγω της καθυστέρησης στη διαδικασία ψηφιοποίησης των αγροτεμαχίων, στο πλαίσιο του.........
 Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ) των αγροτικών ενισχύσεων.
Με τον εν λόγω κοινοτικό κανονισμό παρέχεται στην Ελλάδα κατ΄ εξαίρεση προθεσμία μέχρι τις 31 Ιανουαρίου – και για τα  νησιά του Αιγαίου Πελάγους μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου – προκειμένου να ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων και η αποτύπωση στους ηλεκτρονικούς-ψηφιακούς χάρτες των αγροτεμαχίων που δηλώθηκαν με τις αιτήσεις ενεργοποίησης των ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, οι οποίες υποβλήθηκαν από τους δικαιούχους αγρότες πέρυσι στα τέλη της άνοιξης-αρχές καλοκαιριού.
Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του κανονισμού, η ψηφιοποίηση των αγροτεμαχίων θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί στη χώρα μας στα τέλη του 2008, ώστε μαζί με τις αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης του 2009 οι Έλληνες αγρότες να συνυπέβαλαν και τους ψηφιακούς χάρτες αναγνώρισης των αγροτεμαχίων τους και όχι τους αλφαριθμητικούς, όπως γινόταν μέχρι πρόπερσι.