Παράταση της προθεσμίας υπαγωγής στο νόμο
για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές ζητεί η ΕΣΕΕ
Αίτημα γ ια παράταση προθεσμίας υποβολής αιτήσεων από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις τράπεζες, προκειμένου να υπαχθούν στις διατάξεις του Ν.3816/2010 περί ρύθμισης ληξιπρόθεσμων και ενήμερων οφειλών, ζητεί η ΕΣΕΕ, σε επιστολή της στην υπουργό Οικονομίας Λ.Κατσέλη.
Συγκεκριμένα, στην επιστολή της αναφέρει μεταξύ άλλων:«Με την επιστολή μας αυτή θα θέλαμε να σας παρακαλέσουμε εκ νέου -καθώς δεν έχουμε λάβει μέχρι σήμερα απάντηση στην με Α.Π: Φ1 11917 από 23 Μαρτίου 2010 επιστολή μας- να δώσετε παράταση στην προβλεπόμενη προθεσμίας υποβολής αιτήσεων από τις ....
ΜΜΕ στις τράπεζες προκειμένου να υπαχθούν στο ν.3816/2010 περί της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων και ενήμερων οφειλών.»
» Με δεδομένα την καθυστερημένη εκ μέρους των τραπεζών αποστολή προς τα υποκαταστήματά τους των υποδειγμάτων αιτήσεων, που εξέδωσε το υπουργείο αλλά και καθώς δεν έχει ακόμη την αναμονή έναρξης εφαρμογή του 3ο κύκλου του προγράμματος ΤΕΜΠΜΕ για τακτοποίηση οφειλών προς Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία ώστε ο προσφεύγων για ρύθμιση σε τράπεζα να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερος, που πρόσφατα εξαγγείλατε εκτιμούμε, ότι είναι αναγκαία η εύλογη παράταση της σημερινής προθεσμίας που εκπνέει στις 15/4/2010».
» Προτείνουμε μάλιστα η παράταση να είναι τουλάχιστον ως τις 31/6/2010, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει επαρκής χρόνος ρύθμισης μέσω εγγυημένων από το ΤΕΜΠΜΕ δανείων ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών. Αλλωστε, αντίστοιχη παράταση ως το τέλος Ιουνίου δόθηκε και από την κυβέρνηση στις τράπεζες προκειμένου να αξιοποιήσουν το πακέτο στήριξης που χορήγησε η ελληνική κυβέρνηση στο χρηματοπιστωτικό τομέα.»
» Η ως άνω παράταση θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε καθεστώς ανάγκης να ξεπεράσουν τα πολλά προσκόμματα και το πλήθος των γραφειοκρατικών εμποδίων, που προβάλλουν και επικαλούνται οι τράπεζες και θα συμβάλλει στην επιτυχία των ρυθμίσεων του νόμου.»
"Επιπρόσθετα θα θέλαμε να ζητήσουμε να δείτε με προσοχή και το θέμα που αφορά τις επιχειρήσεις σε πυρόπληκτες περιοχές. Με ειδική αναφορά στο νόμο 3816/2010 δίνεται η δυνατότητα σε επιχειρήσεις που περιήλθαν σε δυσχερή οικονομική θέση εξαιτίας των πυρκαγιών του 2007 να διατηρήσουν τη βιωσιμότητά τους και να προάγουν την επιχειρηματική τους δράση.»
» Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον N. 3816/2010, ρυθμίζονται τα δάνεια που χορηγήθηκαν δυνάμει της υπ’ αριθμ. 2/54310/0025/13.9.2007 υπουργικής απόφασης σε επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έχουν λάβει την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου. Στον ανωτέρω νόμο όμως δεν εντάσσεται η υπ’ αριθμ. 36579/Β.1666/27.8.2007 υπουργική απόφαση η οποία έδινε τη δυνατότητα χορήγησης δανείων και χωρίς την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου με την αποκλειστική ευθύνη των τραπεζών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα όλες εκείνες οι επιχειρήσεις που τότε έσπευσαν να επωφεληθούν από τη ρύθμιση, τώρα να αποκλείονται και να στερούνται τις ευνοϊκές διατάξεις του νέου νόμου 3816/2010.»
» Ένα δεύτερο πρόβλημα που έχει προκύψει, είναι η εμμονή των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων να μη συμμορφώνονται με την ισχύουσα νομοθεσία αλλά να προσπαθούν να επιβάλλουν τα τραπεζικά τους καθεστώτα. Με την έκδοση του νέου νόμου και την δυνατότητα της διετούς αναστολής για την αποπληρωμή των τόκων, πολλές τράπεζες απαιτούν αλλαγή των όρων των αρχικών συμβάσεων χορήγησης δανείων που είχαν υπογραφεί μεταξύ των δύο μερών.»
» Είμαστε βέβαιοι ότι στις προθέσεις της πολιτικής ηγεσίας δεν είναι η διατήρηση τεχνικών εμποδίων σε ένα μέτρο που ο βασικός του σκοπός είναι η ενίσχυση των επιχειρήσεων που είναι εγκατεστημένες σε πληγέντες νομούς, αλλά αντίθετα η υποβοήθησή τους για την ανάκτηση της απολεσθείσας αποτελεσματικότητάς τους.»
Για το λόγο αυτό η ΕΣΕΕ προτείνει:
Την επέκταση της εφαρμογής του Νόμου 3816/2010, ώστε να συμπεριληφθεί και η 36579/Β.1666/27.8.2007 υπουργική απόφαση. Την έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου προς τις τράπεζες προκειμένου να αποσαφηνιστεί ότι οι όροι των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί από τους δανειολήπτες δεν αλλοιώνονται ούτε μεταβάλλονται.