Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

Τάσος Μαντέλης

«Είμαι στην Ελλάδα και θα παραμείνω»
Είμαι στη διάθεση των δικαστικών αρχών,
δήλωσε ο Τάσος Μαντέλης

Είμαι εδώ, στην Ελλάδα και θα παραμείνω, για να δώσω όποιες διευκρινίσεις χρειάζεται η ελληνική δικαιοσύνη, δήλωσε το βράδυ της Πέμπτης ο Τάσος Μαντέλης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Mega,μετά την άσκηση σε.....
 βάρος του ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.
Ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ παραδέχθηκε την Τετάρτη, κατά την κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή που ερευνά το σκάνδαλο της Siemens, ότι έλαβε από την γερμανική εταιρεία προεκλογική χορηγία ύψους 200.000 γερμανικών μάρκων.
Ειδικότερα, ο πρώην υπουργός Μεταφορών -ο οποίος υπέγραψε από πλευράς Δημοσίου την προγραμματική συμφωνία με τη Siemens για τα ψηφιακά κέντρα του ΟΤΕ το 1997- υποστήριξε ότι το 1998 τον προσέγγισε η Siemens και του πρότεινε να του προσφέρει μία χορηγία.
Ο κ. Μαντέλης επιβεβαίωσε ότι τα 200.000 μάρκα στον τραπεζικό λογαριασμό με τον κωδικό AROKOS που είχε ανοίξει ο φίλος και κουμπάρος του, Γιώργος Τσουγκράνης, ήταν χορηγία της Siemens για την προεκλογική του εκστρατεία.
Το πρωί της Πέμπτης ο εισαγγελέας άσκησε σε βάρος του πρώην υπουργού ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Παράλληλα, απαγορεύθηκε και η έξοδός του από τη χώρα.
Ο δικαστικός λειτουργός βασίστηκε στην κατάθεση του πρώην υπουργού στην Εξεταστική, αλλά και σε στοιχεία των λογαριασμών στην Ελβετία.
Η όλη υπόθεση προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, ο οποίος δήλωσε: «Θλίβομαι και εξοργίζομαι επειδή τέτοιες πράξεις εκκολάφθηκαν και κατά την διάρκεια της κυβερνητικής θητείας του ΠΑΣΟΚ 1996-2004. Πράξεις που προσβάλλουν το αίσθημα δικαίου της κοινωνίας, αμαυρώνουν το έργο της τότε κυβέρνησης και τις προσπάθειες όλων όσων εργάσθηκαν και προσέφεραν για μια καλύτερη Ελλάδα. Πράξεις ασυμβίβαστες με τους αγώνες μας και την ηθική μας».
Μετά τις αποκαλύψεις το ΣΔΟΕ πραγματοποιεί ελέγχους στα γραφεία της Siemens στο Μαρούσι με εντολή της εξεταστικής επιτροπής.