Σάββατο 29 Μαΐου 2010

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΙΕΡΟΥ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑΤΟΣ
ΟΣΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ
Με αισθήματα κατάνυξης εορτάστηκε και φέτος, την Τετάρτη 26 και την Πέμπτη 27 Μαΐου στο Νέο Προκόπιο Ευβοίας και συγκεκριμένα στο Ιερό Προσκύνημά Του, η μνήμη του Οσίου πατρός ημών Ιωάννου του Ρώσου του νέου Ομολογητού, του Οποίου το Άφθαρτο Ιερό Σκήνωμα, ως δώρο πολύτιμο φυλάσσει με ευλάβεια η .....
Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων.
Χιλιάδες πιστοί προσήλθαν να λάβουν τη Χάρη του Τριαδικού Θεού με τις πρεσβείες του Οσίου Ιωάννου, να τιμήσουν την μνήμη Του και να αποθέσουν στο Ιερό του Λείψανο τα φορτία των προβλημάτων της ζωής. Πλήθη μάλιστα πιστών ανθρώπων, ιδιαιτέρως νέων, διάβηκαν και φέτος απόσταση μεγαλύτερη των 50 χιλιομέτρων, από τη Χαλκίδα ως το Νέο Προκόπιο, πεζοπορώντας, εκπληρώνοντας το «τάμα» τους δείχνοντας έτσι την μεγάλη πίστη τους στον Τριαδικό Θεό και τον "φίλο" Του Όσιο Ιωάννη.
Στη φετινή εορτή προεξήρχε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ και συμμετείχαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Καρυστίας και Σκύρου κ. ΣΕΡΑΦΕΙΜ, Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. ΙΩΗΛ, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. ΒΑΡΝΑΒΑ, Δράμας κ. ΠΑΥΛΟΣ, Σισανίου και Σιατίστης κ. ΠΑΥΛΟΣ, Κορίνθου κ. ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ, Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. ΑΘΗΝΑΓΟΡΑΣ, προσκεκλημένοι του οικείου Ιεράρχου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΥ.
Την παραμονή, Τετάρτη 26 Μαΐου 2010 το απόγευμα, τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός, στον οποίο χοροστάτησε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ και κήρυξε το θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. ΙΩΗΛ,
Κατά τη διάρκεια της νύκτας τελέστηκε Ολονύκτια Αγρυπνία η οποία κορυφώθηκε με την πρώτη Θεία Λειτουργία, η οποία τελείωσε περί τις 4.30 το πρωί της Πέμπτης.
Την κυριώνυμη ημέρα της Εορτής, Πέμπτη 27 Μαΐου 2010, χοροστάτησε στον Όρθρο και προεξήρχε στη Θεία Λειτουργία ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ, ο οποίος κατά τη διάρκεια του Κοινωνικού κήρυξε και τον θείο λόγο, αναφερθείς στην τιμή των Αγίων στην Ορθόδοξη Εκκλησία.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τον Μακαριώτατο κ. ΙΕΡΩΝΥΜΟ προσέφωνησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ, ο τον οποίοn ευχαρίστησε, μαζί με τους Σεβασμιωτάτους αγίους Αρχιερείς για την παρουσία τους.
Μετά τη Θεία Λειτουργία ξεκίνησε η μεγαλειώδης Ιερά Λιτανεία του Ιερού Σκηνώματος του Οσίου Ιωάννου στους δρόμους του Προκοπίου, οι οποίες είχαν στρωθεί με ροδοπέταλα. Στην Ιερά Λιτανεία συμμετείχαν πολλοί Ιερείς, Τοπικοί Άρχοντες και άλλοι επίσημοι, αλλά κυρίως πλήθος ευσεβών χριστιανών. Κατά τη διάρκεια της Λιτανείας, κήρυξε το θείο λόγο και πάλι ο Μακαριώτατος, κάνοντας αναφορά και στους ευσεβείς Προκοπιείς, οι οποίοι έφεραν από την Καππαδοκία το Λείψανο του Οσίου Ιωάννου.
Οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν πανελληνίως μέσα από τη συχνότητα του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Εκκλησίας της Ελλάδος, ενώ σε τοπικό επίπεδο μεταδόθηκαν από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεώς μας στους 97, 7 μεγακύκλους των FM.

ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ