Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

ΕΛΛΑΔΑ-ΛΕΤΟΝΙΑ 1 - 0

ΤΟ ΠΡΩΤΟ 3ποντο

Μετά από έναν πολύ όμορφο συνδιασμό με τον Κατσουράνη, ο Τοροσίδης σημείωσε το μοναδικό γκολ της εθνικής στον αγώνα με τη Λετονία στο «Γ. Καραϊσκάκης», χαρίζοντας την πρώτη νίκη της γαλανόλευκης στα προκριματικά του Euro 2012. Τις 100 συμμετοχές έφτασε ο Καραγκούνης, ντεμπούτο για τον Γιάννη Φετφατζίδη.
Την πρώτη της νίκη στα προκριματικά για το Euro 2012 πανηγύρισε η ΕΘνική μας ομάδα το βράδυ της Παρασκευής στο Καραϊσκάκη. Μετά από δύο ισοπαλίες, που την ανάγκασαν να παίξει με την πλάτη στον τοίχο, η ομάδα του Φερνάντο Σάντος παρουσίασε καλό αγωνιστικό πρόσωπο και με γκολ του Βασίλη Τοροσίδη στο 57' κέρδισε 1-0 τη Λετονία.
Για να φτάσει στη νίκη, η γαλανόλευκη απώλεσε αρκετές ευκαιρίες, ωστόσο πήρε το πολυπόθητο αποτέλεσμα και έφτασε τους πέντε βαθμούς, ισοβαθμώντας στην......

 κορυφή του 6ου ομίλου με τη Γεωργία, έχοντας έναν αγώνα περισσότερο από το Ισραήλ και την Κροατία.
Για δεύτερο παιχνίδι πάντως οι έλληνες φίλαθλοι δεν έδωσαν βροντερό παρών, καθώς στο φαληρικό στάδιο μετά βίας βρέθηκαν 15.000 κόσμου.
Με την Εθνική μας ομάδα να έχει τον έλεγχο και την πρωτοβουλία των κινήσεων, αναγκάζοντας τη Λετονία σε παθητικό ρόλο, εξελίχθηκε το πρώτο 45λεπτο. Οι παίκτες του Σάντος μπήκαν δυνατά από το πρώτο λεπτό ψάχνοντας το γρήγορο γκολ, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν.
Η πρώτη μεγάλη ευκαιρία καταγράφηκε στο 16'με τον Βάνινς να νικάει τον Μήτρογλο και ενώ είχαν προηγηθεί μία επικίνδυνη παράλληλα μπαλιά του Σαμαρά και ένα άστοχο μακρινό σουτ του Καραγκούνη. Ενα λεπτό αργότερα η Εθνική απείλησε εκ νέου, αλλά το μονοκόμματο του Νίνη πέρασε μόλις άουτ.
Κράτησε το μηδέν ο Βάνινς

Με τον Τζιόλη να μεταφέρει σωστά τη μπάλα από την άμυνα στην επίθεση και τις πτέρυγες να δουλεύουν σωστά, η ελληνική ομάδα συνέχισε να πιέζει, κυρίως από αριστερά με τον Σαμαρά. Στο 22' ο Νίνης ανάγκασε σε νέα εντυπωσιακή επέμβαση τον Βάνινς, ενώ στο 27' λεπτό ο Τοροσίδης ανατράπηκε καθαρά αλλά ο διαιτητής του έδειξε κίτρινη κάρτα για θέατρο.
Το τελευταίο τέταρτο η Εθνική μας δεν κατάφερε να βγάλει τη μεγάλη ευκαιρία, ενώ οι Λετονοί, που ήταν εντελώς ακίνδυνοι μέχρι εκείνο το σημείο, λίγο έλλειψε να κάνουν τη ζημιά, με τους Τζαβέλλα και Σηφάκη όμως να διορθώνουν το λάθος του Αβραάμ.
Εδωσε τη λύση ο Τοροσίδης
Στην επανάληψη η Εθνική μας δεν μπήκε το ίδιο δυνατά, ωστόσο ευτύχησε να βρει τον τρόπο να στείλει την μπάλα στα δίχτυα. Ηταν το 57' όταν ο Τοροσίδης ξεκίνησε από θέση έξω δεξιά, έπαιξε το 1-2 με τον Κατσουράνη και με άψογο αριστερό πλασέ νίκησε τον Βάνινς, γράφοντας το 1-0.
Οι Λετονοί αναγκαστικά προσπάθησαν να βγουν από το καβούκι τους κι η ελληνική ομάδα βρήκε περισσότερους διαδρόμους στα επόμενα λεπτά. Με λίγη τύχη θα μπορούσε γρήγορα να καθαρίσει το παιχνίδι, αλλά τόσο η προσπάθεια του Καραγκούνη, όσο κι αυτή του Κατσουράνη δεν βρήκαν στόχο.
Παρά τα σημάδια κούρασης που εμφάνισαν στη συνέχεια, οι παίκτες του Σάντος χάρη στην εμφανή ανωτερότητα τους άγγιξαν σε δύο ακόμα περιπτώσεις το γκολ, αλλά ο Μήτρογλου δεν μπήκε δυνατά στις φάσεις και οι ευκαιρίες πέρασαν ανεκμετάλλευτες.
Στο τελευταίο τέταρτο πάντως, ο Σάντος θέλησε να βάλει φρέσκα πόδια στο παιχνίδι και έριξε στη μάχη Σαλπιγγίδη και Φετφατζίδη, ο οποίος έκανε και το ντεμπούτο του. Τελικά χωρίς να αντιμετωπίσει προβλήματα, η Εθνική μας κράτησε το 1-0 και πήρε το πρώτο της τρίποντο.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Αντόνιο Νταμάτο (Ιταλία)
ΚΙΤΡΙΝΕΣ: Τοροσίδης - Βερπακόβσκις, Τζιγκάγεβς, Ζίρνις
ΕΛΛΑΔΑ (Φερνάντο Σάντος): Σηφάκης, Τοροσίδης, Τζαβέλλας, Παπασταθόπουλος, Α. Παπαδόπουλος, Τζιόλης, Κατσουράνης, Καραγκούνης (89΄ Καφές), Σαμαράς, Νίνης (82΄ Φετφατζίδης), Μήτρογλου (78΄ Σαλπιγγίδης).
ΛΕΤΟΝΙΑ (Αλεξάντρ Στάρκοφς): Βάνινς, Κλάβα, Αστάφιεβς, Λάιζανς (83΄ Περεπλότκινς), Ιβάνοβς, Ζίρνις, Κάουνα, Βερπακόβσκις, Ρούμπινς (66΄ Τζιγκάγεβς), Γκορκς, Ρούντνεβς (74΄ Κάρλσονς).
ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Αντόνιο Νταμάτο (Ιταλία)


Βράβευση για τον 100άρη Καραγκούνη
Τις 100 συμμετοχές με το εθνόσημο στο στήθος συμπληρώνει ο αρχηγός της Εθνικής μας, Γιώργος Καραγκούνης στο παιχνίδι με τη Λετονία και πριν την έναρξη της αναμέτρησης η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και ο ΠΣΑΤ βράβευσαν τον μέσο του Παναθηναϊκού.
Η ΕΠΟ εξασφάλισε ειδική άδεια από την UEFA και λίγο πριν ξεκινήσει το παιχνίδι με τη Λετονία του παρέδωσε μία χρυσή μπάλα για να τον τιμήσει για την προσφορά του στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Την απονομή έκανε ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Σοφοκλής Πιλάβιος.
Ο 33χρονος πραγματοποίησε το ντεμπούτο του τον Αύγουστο του 1999 σε φιλική αναμέτρηση στο Ανθή Καραγιάννη της Καβάλας με αντίπαλο το Ελ Σαλβαδόρ. Για την ιστορία το παιχνίδι είχε ολοκληρωθεί με νικήτρια την Ελλάδα (3-1).
Από τότε ο Γιώργος Καραγκούνης αγωνίστηκε σε ακόμα 98 παιχνίδια και σήμερα θα συμπληρώσει τις 100 συμμετοχές, κάτι που μέχρι τώρα έχουν καταφέρει ο Θοδωρής Ζαγοράκης, που είναι και πρώτος στη λίστα με 120 συμμετοχές, και ο Αγγελος Μπασινάς, που σταμάτησε στις 100.
Με τη φανέλα της Εθνικής ο Καραγκούνης έχει πανηγυρίσει την κατάκτηση του Euro στην Πορτογαλία, ενώ έχει συμμετάσχει στο Euro 2008 στα γήπεδα της Αυστρίας και της Ελβετίας και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του καλοκαιριού στη Νότιο Αφρική.