Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

ΑΕΚ

Ο Μανόλο Χιμένεθ
είναι ο νέος προπονητής της ΑΕΚ


Ο Μανόλο Χιμένεθ θα είναι τελικά ο διάδοχος του Ντούσαν Μπάγεβιτς στον πάγκο της ΑΕΚ. Ο Ισπανός τεχνικός υπερίσχυσε του Γάλλου συναδέλφου του Πολ Λε Γκεν που επίσης απάντησε θετικά στην πρόταση της Ένωσης. Ο Αδαμίδης και οι συνεργάτες του έβαλαν κάτω τα δεδομένα και μετά από μια ολιγόωρη σύσκεψη αποφάσισαν να δώσουν την τεχνική ηγεσία της ομάδας στον Μανόλο Χιμένεθ.
Το απόγευμα ο Χιμένεθ «έπαιζε» μόνος του αφού είχε αποδεχθεί την........
 πρόταση της ΑΕΚ και έτσι ο πρόεδρος της ομάδας Σταύρος Αδαμίδης, μόλις επέστρεψε στην Ελλάδα, ενημέρωσε σχετικά τους άμεσους συνεργάτες του.
Κάπου εκεί έφτασε και η... καθυστερημένη θετική απάντηση του Πολ Λε Γκεν, η οποία ωστόσο εξετάστηκε επίσης από τους ανθρώπους της Ένωσης.
Τελικά, ο Αδαμίδης και οι συνεργάτες του, αποφάσισαν να ενεργοποιήσουν την συμφωνία που είχαν με τον Χιμένεθ από την Τρίτη, με τον Ισπανό τεχνικό να έρχεται στην Ελλάδα για να αναλάβει τα ηνία την Πέμπτη, ενώ τις επόμενες ημέρες θα τον ακολουθήσουν και τρεις συνεργάτες του.
Ο Χιμένεθ συμφώνησε με την ΑΕΚ στα 725.000 ευρώ για το υπόλοιπο της σεζόν και στα 800.000 ευρώ για τον επόμενο χρόνο, ενώ προβλέπεται μπόνους 500.000 ευρώ σε περίπτωση που οδηγήσει την ομάδα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος ή στην είσοδο στους ομίλους του Champions League, 100.000 ευρώ για την κατάκτηση του Κυπέλλου και 75.000 ευρώ για την πρόκριση στους «32» του Europa League.
Οι συνεργάτες του θα εισπράξουν συνολικά για κάθε χρόνο 200.000 ευρώ.


Αδαμίδης: «Η καλύτερη επιλογή»
Ως την καλύτερη δυνατή επιλογή για τον πάγκο της ΑΕΚ χαρακτήρισε ο Σταύρος Αδαμίδης τον Μανόλο Χιμένεθ αποχωρώντας από τα γραφεία της ΠΑΕ.
«Βρεθήκαμε στο ευχάριστο δίλημμα να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο πολύ καλούς προπονητές, αλλά θεωρήσαμε ότι τη δεδομένη στιγμή ο κατάλληλος ήταν Μανόλο Χιμένεθ.
»Πιστεύουμε πως έχει όλα τα προσόντα για να οδηγήσει την ΑΕΚ σε επιτυχίες. Περιμένουμε να δείξει στον αγωνιστικό χώρο αυτά που πιστεύει πως μπορεί να πετύχει με την ομάδα, όπως την έχει παρακολουθήσει ήδη», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΑΕ.

Το προφίλ του Μανόλο Χιμένεθ
Ο Μανόλο Χιμένεθ γεννήθηκε στο Αραάλ της Σεβίλλης στις 21 Ιανουαρίου 1964. Ως ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε στην θέση του αριστερού μπακ και ξεκίνησε την καριέρα του στην δεύτερη ομάδα της Σεβίλλης το 1981. Τρία χρόνια αργότερα έκανε το ντεμπούτο του με την πρώτη ομάδα, στην οποία έμεινε μέχρι το 1997 (354 συμμετοχές). Την επόμενη περίοδο πήγε στην Χαέν, όπου και κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια.
Οσον αφορά το κεφάλαιο εθνική ομάδα, ο Χιμένεθ αγωνίστηκε 14 φορές με την φανέλα της Ισπανίας, κάνοντας ντεμπούτο σε φιλικό με την Αργεντινή στις 12 Οκτωμβρίου 1988, ενώ ήταν και στην αποστολή των Φούριας Ρόχας στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990 στην Ιταλία. Στην συγκεκριμένη διοργάνωση έπαιξε βασικός στο πρώτο παιχνίδι του ομίλου με την Ουρουγουάη (0-0), ενώ μπήκε αλλαγή στο 49' στην αναμέτρηση για την φάση των «16» απέναντι στην Γιουγκοσλαβία, όπου η Ισπανία αποκλείστηκε (2-1). Μάλιστα αντίπαλος του τεχνικού που βρίσκεται πολύ κοντά στην ΑΕΚ ήταν και ο Ρέφικ Σαμπανάτζοβιτς, ο οποίος μετά από ένα χρόνο φόρεσε την φανέλα της Ενωσης.
Ως προπονητής ανέλαβε το 2000 την δεύτερη ομάδα της Σεβίλλης και μέσα σε 7 χρόνια την έφτασε μέχρι την Segunda Division. Τον Οκτώβριο του 2007 ο Χουάντε Ράμος αποφάσισε να αφήσει την Σεβίλλη για την Premier League και την Τότεναμ. Ο πρόεδρος της ομάδας της Ανδαλουσίας, Χοσέ Μαρία ντελ Νίδο, είδε στο πρόσωπο του Μανόλο Χιμένεθ τον ιδανικό αντικαταστάτη του Ράμος.
Η αρχή ήταν καλή, όμως προβλημάτιζε. Η Σεβίλλη τερμάτισε στην πέμπτη θέση, όμως οι κριτικές ήταν αρνητικές για το μη θεαματικό ποδόσφαιρο που έπαιζε η ομάδα. Ολα αυτά τα σχόλια έκαναν τον Ντελ Νίδο να τον αποκαλέσει «Βενγκέρ του Αραάλ», κάτι που υπονοούσε ότι θα μείνει για αρκετά χρόνια στον σύλλογο. Η σεζόν 2008-2009 ήταν η καλύτερη χρονιά του Ισπανού στους πάγκους, τερματίζοντας στην 3η θέση και εξασφαλίζοντας την παρουσία των Ανδαλουσιάνων στους ομίλους του Champions League. Στην συνέχεια ήρθε η κάθοδος. Κάτι ο ευρωπαϊκός αποκλεισμός από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας για τους «16» του Champions League, κάτι το αρνητικό σερί πέντε αγώνων (τρεις ισοπαλίες εντός έδρας και δύο ήττες) και τον Μάρτιο του 2010 το νέο στραβοπάτημα με την ουραγό Χερέθ (1-1) ανάγκασαν τον Ντελ Νίδο να τον απομακρύνει από την τεχνική ηγεσία της ομάδας.