Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2010

ΓΣΕΒΕΕ

Ενόψει αυτοδιοικητικών εκλογών

Να αποφευχθεί η υπερσυγκέντρωση
σε πολυκαταστήματα ζητά η ΓΣΕΒΕΕ

Την παρέμβαση της περιφέρειας και των δήμων για να αναθεωρηθεί το πλαίσιο που αφορά στην εμπορική πολεοδομία, ώστε να αποφευχθεί η υπερσυγκέντρωση σε πολυκαταστήματα και αγορές τύπου «Mall», που έχει ως αποτέλεσμα την ερημοποίηση των τοπικών αγορών και να παταχθεί το παρεμπόριο, ζήτησε η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος από τον ......
υποψήφιο Περιφερειάρχη Αττικής Α.Γεωργιάδη και την υποψήφια Δήμαρχο Αθηναίων Ε.Πορτάλιου με τους οποίους συναντήθηκε το προεδρείο της.
Στη διάρκεια των συναντήσεων συζητήθηκαν προτάσεις που αφορούν στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τόσο της Περιφέρειας όσο και του Δήμου, καθώς και θέματα που έχουν να κάνουν με τα δημοτικά τέλη και την αναγκαία συγκράτηση τους στη σημερινή εξαιρετικά δυσμενή οικονομικά συγκυρία και στην απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδοσίας των επιχειρήσεων.
Επί τάπητος τέθηκε και το πρόβλημα του παραεμπορίου του οποίου οι επιπτώσεις είναι πολλαπλές. Επηρεάζουν τόσο τα έσοδα του ελληνικού δημοσίου όσο και την ίδια την αγορά που σε ορισμένες περιπτώσεις έχει οδηγήσει στον αφανισμό ολόκληρων επιχειρηματικών κλάδων.
Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις ο τζίρος του παραεμπορίου στην Ελλάδα υπολογίζεται περίπου στα 20 δισ. ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε απώλεια εσόδων 2 δισ. ευρώ για το ελληνικό κράτος, χωρίς μάλιστα να μπορεί να υπολογιστεί η ζημιά που προκαλείται από τον αθέμιτο ανταγωνισμό στις επιχειρήσεις και κατ' επέκταση στις θέσεις εργασίας.