Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Από την Ιωάννα Λαΐνη

800.000 άνθρωποι ετησίως πεθαίνουν από την «Ελονοσία»

Η «ελονοσία» πλήττει παγκοσμίως περισσότερους από 225 εκατομμύρια ανθρώπους, ενώ ετησίως 800.000 και πολλοί εκ των οποίων αυτών είναι παιδιά, που πεθαίνουν κυρίως στις τροπικές και υποτροπικές περιοχές του πλανήτη. 
Αιτία, της «ελονοσίας», είναι τα κουνούπια τα οποία μεταδίδουν μέσω του αίματος το παράσιτο εκείνο που την προκαλεί, χωρίς όμως τα ίδια να νοσούν . Η άμεση και ......
εύκολη λύση για την πρόληψη από αυτά, είναι να αποφεύγει κανείς τα τσιμπήματά τους, το οποίο βέβαια δεν είναι εύκολο. Εναλλακτικά όμως μπορείτε να καταφύγετε στην εξόντωση τους, να προμηθευτείτε σήτες και κουνουπιέρες, εντομοαπωθητικά ή εντομοκτόνα.
Μια ομάδα ερευνητών της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστήμιου Τζονς Χόπκινς προτείνει μια βιολογική προσέγγιση την οποία υποστηρίζουν πως θα αποδειχθεί αποτελεσματική, αφού στόχος της είναι, η εξολόθρευση της ασθένειας στα ίδια τα κουνούπια, προκειμένου εκείνα να μεταδοθούν στον άνθρωπο.
Ωστόσο, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ένα βακτήριο στα «έντερα» των κουνουπιών του γένους Anopheles, το οποίο έχει την δυνατότητα να σκοτώνει το Plasmodium Falicparum, το παράσιτο εκείνο που προκαλεί την θανατηφόρο μορφή της ελονοσίας. Σύμφωνα με την μελέτη τους επρόκειτο για εντεροβακτήριο το οποίο υπάρχει με φυσικό τρόπο στα έντομα, όχι όμως σε όλα.