Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2011

ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΙΚΟ ΜΠΙΜΠΛΗ

Επικήδειος Λόγος που εκφωνήθηκε
από τον πρώην Δήμαρχο Αυλώνος
Δημήτρη Κατσούλη

Οριό 15 Σεπτέμβρη 2011

"Φεύγεις Νίκο, Αγαπημένε Φίλε, Αγαπημένε, Πολύτιμε Συνεργάτη, Σύντροφε των αγώνων και των αγωνιών μας, Ανεκτίμητε Νίκο.
Είναι μάταιο να ψάξω λόγια για να εκφράσω όλα όσα στροβιλίζουν από χθες το μεσημέρι τον νου, την σκέψη, την ψυχή μας. Δεν το τολμώ. Όλα θα έρθουν στον χρόνο τους. Στο ......
χρόνο πια που εσύ θα είσαι μακριά μας αλλά και ταυτόχρονα τόσο κοντά μας. Γιατί δεν πρόκειται να σε αφήσουμε να φύγεις, από την καρδιά, τον νου και την ψυχή μας.

Ανεκτίμητε Νίκο,
Βαδίσαμε μαζί πάνω από δέκα χρόνια. Στην συνείδηση των συμπολιτών μας ας καταγραφούν όπως ο καθένας νομίζει. Στην δική μας την συνείδηση καταγράφονται ως εκτέλεση του καθήκοντος, ως μικρή προσπάθεια από την οποία κρατάμε την γεύση της ευθύνης. Εσύ ήσουν πάντα ο σταθερός φάρος της εντιμότητας, της ευθυκρισίας, της καθαρής και όχι φτιασιδωμένης και επιτηδευμένης αλήθειας. Πολλές φορές σου έλεγα πως πρέπει να σκέφτεσαι και λίγο ευέλικτα, να μην λες πάντοτε τα πράγματα όπως είναι. Επέμενες να ακολουθείς σταθερά την συνείδηση και τις αξίες σου και έκανες σωστά. Ήσουν ο φιλότιμος, ο τόμπρος, ο κοινωνικά ευαίσθητος, επιδιώκοντας διαρκώς την ορθή κρίση.
Τα πρώτα χρόνια ως Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και αργότερα ως Αντιδήμαρχος. Από το 2007 έως το 2010 Πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης. Πάντοτε στην πρώτη γραμμή, με υπευθυνότητα, εργατικότητα, αυταπάρνηση, διοικητική εφευρητικότητα, με τεράστια, καθοριστική συμβολή σε σημαντικά έργα και προγράμματα με αποκορύφωμα την προώθηση του μεγάλου έργου του ΒΙΟΚΑ. Πίστευες σταθερά στην ενότητα των χωριών του Δήμου Αυλώνος, εργάστηκες με αυτή την παρακαταθήκη, στάθηκες πάντοτε αντίθετος στον τοπικισμό αφιέρωσες με παραδειγματική ανιδιοτέλεια τον προσωπικό σου χρόνο στερώντας σε από την οικογένεια και τους φίλους. Όλα αυτά τα διαχειρίστηκες με δημιουργικό πάθος, με απαράμιλλο ήθος, με βαθιά δημοκρατική αντίληψη.

Αγαπημένε μας Νίκο
Το Σάββατο μιλήσαμε για τελευταία φορά. Δεν συναντηθήκαμε όπως είχαμε πει το βράδυ. Μου είπες ότι έπρεπε να βρούμε έναν πιο σύγχρονο και δυναμικό τίτλο, να αφήσουμε τα τετριμμένα, να είμαστε οδοιπόροι της νέας εποχής. Είχα αρκετό καιρό να σε ακούσω τόσο αισιόδοξο.
Τούτη την ώρα όμως δεν έχει καμία σημασία τι θα κάνουμε. Από χθες όλα σταμάτησαν. Από χθες η δική σου υλική παρουσία δεν θα συντροφεύει φιλικά στην όση υπόλοιπη ζωή μας. Φεύγεις βιαστικά, χωρίς να μας αφήσεις περιθώρια να το κατανοήσουμε.
Ο πόνος είναι δυνατός, ένα κομμάτι της ζωής μας ξεριζώνεται. Ας τον βιώσουμε ο καθένας αναλογιζόμενος όχι μόνο ότι χάνουμε έναν φίλο αλλά και όσα είχαμε την τύχη να κερδίσουμε από την φιλία του, την συντροφικότητα, την δημιουργικότητά του. Ας τα κρατήσουμε με ένα μεγάλο Ευχαριστώ, με μία αστείρευτη ευγνωμοσύνη.
Γιαυτό φίλε μου αυτά τα λόγια δε μπορούν να είναι αποχαιρετιστήρια!!! Μένουν απλά λόγια αιώνιου πια επανακαθορισμού της δικής μας ζωής και της δικής σου φυγής και παρουσίας. Αλλάζεις θέση Νίκο αλλά δεν φεύγεις από την ζωή μας. Δεν σε αφήνουμε να φύγεις. Δεν θέλουμε να μείνουμε μόνοι χωρίς την δική σου εντιμότητα, φιλοτιμία, φιλία, αγωνιστικότητα, δημιουργικότητα. Ζεις και θα ζεις στην ψυχή, στην καρδιά, στην σκέψη μας.
Αγαπητή Γιάννα, Σοφία, Τάσο, ο πόνος σας για τον Νίκο είναι απύθμενος μπροστά στην δική μας βαθιά λύπη. Είμαστε κοντά σας.
Είμαστε όλοι εδώ, από όλα τα χωριά του Δήμου Αυλώνος, στο Οριό που σήμερα αποχαιρετά ένα από πιο πολύτιμα παιδιά του. Στο Οριό που ανοίξατε Εσύ και η Γιάννα, νέους δρόμους στον πολιτισμό και την συμμετοχικότητα. Στο Οριό που θα είναι πάντα περήφανο για τον Νίκο Μπιμπλή.
Καλό ταξίδι Καλέ μας Φίλε. Αντιδήμαρχε, Πρόεδρε, Δάσκαλε, Γυμνασιάρχη Κονιστρών. Καλό ταξίδι Νίκο"


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΠΙΜΠΛΗ
Ο Νίκος Μπιμπλής γεννήθηκε το 1957 στην Αθήνα.Οι γονείς του ήταν και οι δύο Οριώτες. Σπούδασε Φυσικός στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εκεί γνώρισε και ένωσε την ζωή του με την επίσης Φυσικό Γιάννα Αθανασοπούλου, καθηγήτρια σήμερα του Λυκείου Αυλωναρίου. Απέκτησαν δύο παιδιά, την Σοφία, Απόφοιτο Φαρμακευτικής και τον Τάσο Φοιτητή του Πολυτεχνείου στο Α.Π.Θ. Μετά από αρκετά χρόνια δικασκαλίας στην ιδιωτική εκπαίδευση διορίστηκε ως Καθηγητής στην Δημόσια Εκπαίδευση και πριν από είκοσι περίπου χρόνια μετατέθηκε στο Γυμνάσιο Αυλωναρίου και εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στην γενέτειρά του το Οριό.
Συμμετείχε στα κοινά και το 1998 εξελέγει Τοπικός Σύμβουλος Οριού ενώ από το 2003 έως και το 2010 υπηρέτησε ως Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αυλώνος εκλεγείς με τον συνδυασμό του Δημάρχου Δημήτρη Κατσούλη, του οποίου υπήρξε στενότατος συνεργάτης. Από το 2003-2006 ορίστηκε Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας. Το 2005 ορίστηκε Αντιδήμαρχος και από το 2007 έως το 2010 ορίστηκε Πρόεδρος του Δ.Σ. της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης του Δήμου Αυλώνος.
Χρημάτισε Πρόεδρος του Εξωραιστικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Οριού. Πρόσφατα προήχθηκε σε Διευθυντή και ορίστηκε Γυμνασιάρχης Κονιστρών. Έφυγε από την ζωή στις 14 Σεπτεμβρίου 2011 ξαφνικά από καρδιακή προσβολή βυθίζοντας στο πένθος την οικογένειά του, τους φίλους, συνεργάτες, την εκπαιδευτική κοινότητα και τους μαθητές αλλά και την τοπική κοινωνία του Δήμου Αυλώνος την οποία υπηρέτησε με εντιμότητα, φιλοτιμία, δημιουργικό πάθος.