Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

Από την Ιωάννα Λαΐνη

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας 
προειδοποιεί!

Να παρθούν μέτρα από τις χώρες της Ευρώπης ζήτησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, για την αντιμετώπιση των ανθεκτικών μορφών φυματίωσης, αφού επρόκειτο να μετατραπούν σε τροχιά απειλής για την δημόσια υγεία της Γηραιάς Ηπείρου.
Οι μορφές της φυματίωσης εξαπλώνονται με γοργούς ρυθμούς στην Ευρώπη που αναμένεται ότι θα προκαλέσουν χιλιάδες θανάτους, εάν οι.....
εθνικές υπηρεσίες υγείας δεν λάβουν τα απαραίτητα μέτρα σύμφωνα με ανακοίνωση του, Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Η διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Σουζάνα Τζάκαμπ, προειδοποίησε ότι εάν δεν αντιμετωπιστεί η έξαρση της φυματίωσης εγκαίρως, θα επιφέρει τεράστιο ανθρώπινο και οικονομικό κόστος στο μέλλον. Υπολογίζεται πώς ετησίως πεθαίνουν 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι.  
Το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού είναι μολυσμένο από το βάκιλο, ενώ μόνο το 10% εκδηλώνει την ασθένεια της φυματίωσης.
Τα κρούσματα των πολύ ανθεκτικών στα φάρμακα μορφών της φυματίωσης, επεκτείνεται σε 440.000 νέους ασθενείς κάθε χρόνο ανά τον κόσμο.
Ωστόσο τα υψηλότερα ποσοστά είναι στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία αλλά και σε άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης, παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων φυματίωσης και πολύ ανθεκτικών στα φάρμακα μορφών φυματίωσης, ενώ το Λονδίνο έχει το υψηλότερο ποσοστό κρουσμάτων με 3.500 νέα κρούσματα κάθε χρόνο, εκ των οποίων το 20% είναι της πολύ ανθεκτικής φυματίωσης.
Εν τούτοις, το πρόγραμμα δράσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας θα διαθέσει αρκετά δισεκατομμύρια δολάρια, με σκοπό να διασώσει 120.000 ζωές μέχρι και το 2015.