Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011

"ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΥΤΗ"

Από την Ιωάννα Λαΐνη
«Ηλεκτρονική μύτη» αντικαθιστά
τα ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά!

Στην επιστημονική επιθεώρηση journal of Breath Research, δημοσιεύτηκε, ότι επιστήμονες κατασκεύασαν την πρώτη «ηλεκτρονική μύτη», η οποία έχει την ιδιαιτερότητα να εντοπίζει από την αναπνοή και τον ιδρώτα, άτομα που είναι εγκλωβισμένα σε συντρίμμια. Πρόκειται για .....
ηλεκτρονικούς ανιχνευτές μεταβολιτών, οργανικά παράγωγα του ανθρωπίνου σώματος που παράγονται με την αναπνοή και τον ιδρώτα.
Το μηχάνημα αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατευθείαν, δίχως εργαστηριακή υποστήριξη ακολουθώντας ίχνη ζωής σε παρατεταμένη χρονική περίοδο, καθώς και στο ίδιο σημείο υπάρχει η δυνατότητα να αναπτυχθούν πολλοί τέτοιοι ανιχνευτές, σύμφωνα με τον καθηγητή Πολ Τόμας από το Βρετανικό Πανεπιστήμιο του Λάφμπορο.
Παρόλα αυτά όμως, σημαντικό είναι να αναφέρουμε πώς για την δοκιμασία του μηχανήματος, οκτώ εθελοντές πέρασαν «έξι ώρες», κάτω από ερείπια μπετόν και σπασμένων γυαλιών, σε μια προσομοίωση κατεστραμμένου κτιρίου.
Ωστόσο, μέχρι και σήμερα τη δουλειά αυτή την έκαναν, ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά που όμως η εκπαίδευσή τους απαιτεί μεγάλο κόστος, καθώς χρειάζονται συχνές διακοπές κατά την διάρκεια μιας έρευνας, γεγονός που φέρνει σε μεγάλο κίνδυνο τα σκυλιά.