Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2017

Εφαρμογές Smart City στον Δήμο Χαλκιδέων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Δύο πιλοτικά συστήματα “εξυπνη διαχείρισης”, πρωτοποριακά για την Τοπική Αυτοδιοίκηση στη χώρα μας, εφαρμόζει ο Δήμος Χαλκιδέων, στο πλαίσιο του προγράμματος Smart Cities Technologies.
Πρόκειται για τις εφαρμογές Parkalot (έξυπνη στάθμευση) και Novoville (αναφορά προβλημάτων).
Η εφαρμογή Parkalot (υπό την αιγίδα της κοινοπραξίας εταιρειών  ΟΤΕ – OTS – CISCO – ΚΑΦΚΑ) αφορά σε σύστημα έξυπνης στάθμευσης (αναζήτηση και εξεύρεση ελεύθερων χώρων στάθμευσης). Ο οδηγός θα μπορεί μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής από το κινητό του να ενημερώνετε, σε πραγματικό χρόνο-με απεικόνιση σε χάρτη, για την ακριβή θέση ...
του οχήματος και τις διαθέσιμες θέσεις στάθμευσης, ενώ η εφαρμογή θα τον δρομολογεί προς την θέση στάθμευσης της επιλογής του. Σε περίπτωση που στο μεσοδιάστημα η προεπιλεγείσα θέση καταληφθεί από άλλο όχημα, η εφαρμογή θα επαναδρομολογεί τον οδηγό προς την πλησιέστερη διαθέσιμη θέση στάθμευσης.

Με την εφαρμογή Novoville οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα:
- Να αναφέρουν προβλήματα της καθημερινότητας (στο οδικό δίκτυο, στον δημόσιο φωτισμό, ζητήματα απορριμμάτων, βλάβες ύδρευσης – αποχέτευσης κ.λπ) και να ενημερώνονται για την πρόοδο επίλυσης τους.
- Να συμμετέχουν σε δημοσκοπήσεις, εκφράζοντας τις απόψεις τους 
- Να βρίσκουν γρήγορα σημεία ενδιαφέροντος όπως ΚΕΠ και λοιπές υπηρεσίες και να πλοηγούνται  σε αυτά με ακρίβεια.
- Να επικοινωνούν απευθείας με τις δημοτικές υπηρεσίες.
- Να ενημερώνονται για εκδηλώσεις και ανακοινώσεις για τις περιοχές που τους ενδιαφέρουν. 

Υπενθυμίζουμε ότι ο Δήμος Χαλκιδέων έχει θέσει σε εφαρμογή και το σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών e-payments , μέσω της ιστοσελίδας του Δήμου Χαλκιδέων και της εταιρείας Egritos Group, (https://dimoschalkideon.gr/#e-services ) όπου οι πολίτες μπορούν να πληρώνουν ηλεκτρονικά βεβαιωμένες οφειλές προς τον Δήμο, με τη χρήση των κωδικών TAXIS ή μοναδικούς κωδικούς από τον Δήμο Χαλκιδέων.
Όλες οι εφαρμογές είναι δωρεάν και διαθέσιμες στο διαδίκτυο, μέσω κινητού τηλεφώνου, tablet ή ηλεκτρονικού υπολογιστή και εξελίσσονται σε πραγματικό χρόνο. Σημειώνουμε ότι ο Δήμος Χαλκιδέων είναι ο 1ος Δήμος στην Ελλάδα που έχει εγκαταστήσει πιλοτικό σύστημα “έξυπνης στάθμευσης – parkalot”, ενώ η εφαρμογή e-payments (ηλεκτρονικές πληρωμές) αποτελεί μοναδικό σύστημα στον δημόσιο τομέα στη χώρα μας. 
Όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Χαλκιδέων Χρήστος Παγώνης, οι συγκεκριμένες εφαρμογές εντάσσονται στην ευρύτερη στρατηγική του Δήμου για βελτίωση της ποιότητας ζωής, προστασίας του περιβάλλοντος και αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών, ως μέσο βιώσιμης αστικής ανάπτυξης και απώτερο στόχο την αποτελεσματική, διαφανή και αμεσότερη σχέση Δήμου - δημότη .