Κυριακή 19 Αυγούστου 2018

Σεμινάριο Αξιωματούχων Διαιτησίας

Με συμμετοχή 23 διαιτητών και 52 βοηθών A’ κατηγορίας διεξάγεται στο Καρπενήσι το «Σεμινάριο Αξιωματούχων Διαιτησίας Α΄κατηγορίας», που διοργανώνει η Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας της Ε.Π.Ο., ενόψει της έναρξης των νέων εθνικών πρωταθλημάτων και του Κυπέλλου Ελλάδος
Το σεμινάριο ξεκίνησε με τη διεξαγωγή γραπτών εξετάσεων, την εξέταση επιπέδου Αγγλικών (Κανόνες Παιχνιδιού) και διάφορα ψυχομετρικά τεστ.
Η επίσημη τελετή έναρξης έγινε σήμερα, παρουσία του προέδρου της Κ.Ε.Δ. κ. Βίτορ Μανουέλ Ντε Μέλο Περέιρα, των μελών της Κ.Ε.Δ., του ανεξάρτητου εμπειρογνώμονα της FIFA κ. Πετρ Φούσεκ, των προσκεκλημένων της Κ.Ε.Δ. κκ. Hyytiä Jouni (πρόεδρος ΚΕΔ / Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία Φινλανδίας), Μιχάλη Κουκουλάκη (Ε.Π.Ο. VAR Project Leader) και Δημήτρη Δαβάκη (Ε.Π.Ο. Integrity Officer), του προέδρου της ΕΠΣ Ευρυτανίας, κ. Γιώργου Παπαντζίμα κι εκπροσώπου του Δήμου Καρπενησίου.
Στο πρόγραμμα του σεμιναρίου περιλαμβάνονται η γνωριμία ....
με την Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας με βασική προτεραιότητα στον τρόπο λειτουργίας και τις αξίες που προάγει και πρεσβεύει, η διεξαγωγή των πρώτων γραπτών τεστ και των πρώτων τεστ φυσικής κατάστασης της σεζόν, η διεξαγωγή ψυχομετρικών τεστ, η μέτρηση βιομετρικών χαρακτηριστικών, η αφομοίωση πρακτικών εξάσκησης στο γήπεδο (φυσική κατάσταση-λήψη αποφάσεων), η αξιολόγηση και πρόληψη τραυματισμών, η μελέτη των αλλαγών που πραγματοποιηθήκαν στους Κανόνες του Παιχνιδιού 2018-19 και των πρακτικών συνεπειών τους, η εκτίμηση για τις καλύτερες πρακτικές και διαδικασίες μιας συντονισμένης παρέμβασης στις τεχνικές και πειθαρχικές αποφάσεις του παιχνιδιού, η αφομοίωση ενιαίων κριτηρίων ερμηνείας και εφαρμογής  του κανονισμού, ώστε να γίνονται ευρέως κατανοητές οι τεχνικές και πειθαρχικές αποφάσεις, η ενίσχυση της ομαδικής δουλειάς και προσπάθειας, προς τόνωση του συλλογικού πνεύματος της ομάδας, η ένταξη προαχθέντων Διαιτητών & Βοηθών Διαιτητών, η εισαγωγή στη χρήση πρωτοκόλλου VAR, η ενημέρωση για βασικές αρχές αθλητικής διατροφής και η ενημέρωση για θέματα Αθλητικής Ηθικής.

Στην εισαγωγική του ομιλία, ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ. κ. Περέιρα υπογράμμισε μεταξύ άλλων:

«Θέλω να σας διαβεβαιώσω  ότι  η ΚΕΔ θα συνεχίσει  να παίρνει  αποφάσεις αυτόνομα, ανεξάρτητα και με συνέπεια. Η Διαιτησία μπορεί να βελτιωθεί μόνο μέσω κατάλληλης εκπαίδευσης και σχεδίου ανάπτυξης. Γι’ αυτό χρειάζεται να δουλέψουμε σκληρά και να επικεντρωθούμε σε μια μακροχρόνια στρατηγική , η οποία πρέπει προφανώς να στηριχθεί από την ΕΠΟ.  Έχουμε πολλούς στόχους να πετύχουμε γι’ αυτό πρέπει να θέσουμε γερά θεμέλια  για μια καινούρια  εποχή στην Ελληνική Διαιτησία. Πιστεύουμε στο ταλέντο σας και ότι θα καταφέρετε να δώσετε τον καλύτερό σας εαυτό. Το ποδόσφαιρο επιδρά στην κοινωνία. Επιβάλλεται αλλαγή νοοτροπίας. Να διαβάζετε τους κανονισμούς και να είστε έτοιμοι από πλευράς φυσικής κατάστασης. Με λίγα λόγια να είστε αφοσιωμένοι στα καθήκοντά σας. Η ΚΕΔ δεν φοβάται να αναλάβει τις ευθύνες της. Είμαστε όλοι μια ομάδα.

Θα ήθελα να εκφράσω  την δέσμευσή  τόσο τη δική μου όσο και των υπόλοιπων μελών της ΚΕΔ/ΕΠΟ  και του Τμήματος Διαιτησίας,  ότι θα συμβάλλουμε στην ανανέωση της διαιτησίας για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου, τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο». 

Στους μετέχοντες στο σεμινάριο μίλησε και ο ανεξάρτητος εμπειρογνώμων της FIFA κ. Πετρ Φούσεκ, ο οποίος υπογράμμισε: «Η Κ.Ε.Δ. και το τμήμα διαιτησίας είναι εδώ για να βοηθήσουν. Οι αλλαγές που έκανε ο Μέλο είναι σύμφωνες με αυτά που θέλει η FIFA. Στόχος είναι η βελτίωση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Εύχομαι τα νέα παιδιά να βρεθούν στη θέση του Σιδηρόπουλου. Τα οικονομικά θέματα θα λυθούν με τη συνεργασία της ΕΠΟ και των Λιγκών. Στα υπόλοιπα χρειάζεται αλλαγή σκέψης και νοοτροπίας. Το VAR θα βοηθήσει ιδιαίτερα».

Πέραν των των μελών της Κ.Ε.Δ., στο σεμινάριο διδάσκουν ακόμα ο εθνικός γυμναστής διαιτητών κ. Βασίλης Λώλης, ο κ. Ζήσης  Παπανικολάου, Διδάκτωρ Αθλητικής Ψυχολογίας, η κα Ειρήνη Μπαμπαρούτση, Κλινική Διαιτολόγος/Αθλητική Διατροφολόγος και ο κ. Γεώργιος Κακαβάς PT OMT Neurotrainer.

Όπως έγινε γνωστό από την Κ.Ε.Δ., το σύνολο των μετεχόντων διαιτητών και βοηθών Α΄κατηγορίας αξιολογήθηκαν θετικά στις γραπτές εξετάσεις και τις εξετάσεις αγγλικής γλώσσας, αντίθετα τα σημερινά αγωνιστικά τεστ δεν πέρασαν ο διαιτητής Βασίλης Φωτιάς (Πέλλας) και οι βοηθοί Βασίλης Καραβασίλης (Καβάλας), Χασάν Κούλα (Ξάνθης), Γιώργος Παλαμίδας (Λακωνίας) και Γιώργος Κρέτσιμος (Δυτικής Αττικής).