Τρίτη 23 Ιουλίου 2019

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΤΗΝ ΑΛΟΝΝΗΣΟ-ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΝΘΗΜΕΡΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΑΡΧΙΜ. ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΣΑΜΑΡΗ

Το Σάββατο 20 Ιουλίου 2019 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κύριος Χρυσόστομος, επιστρέφοντας από την Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας, μετέβη από το λιμάνι του Μαντουδίου στην Αλόννησο, με το πάντοτε φιλόξενο πλοίο «ΠΡΩΤΕΑΣ» και την Κυριακή 21 Ιουλίου χοροστάτησε στον Όρθρο και τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον Ενοριακό Ι. Ν. Αγ. Παρασκευής Αλοννήσου.\
Τον Σεβασμιώτατο συνόδευσαν οι Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου-Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως και Νεκτάριος Ευγενικός-Ιεροκήρυξ.
Κατά την άφιξη του Σεβασμιωτάτου και της συνοδείας του στο λιμάνι της Αλοννήσου τους υποδέχθηκαν και τους καλωσόρισαν ο Εφημέριος του νησιού....
Αρχιμ. Λουκάς Σταμέλος, ο Δήμαρχος Αλοννήσου κ. Πέτρος Βαφίνης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Β. Σποράδων κ. Αθανάσιος Ζλατούδης, η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αλοννήσου κ. Σμαραγδή Αγάλλου, η Προϊσταμένη του Λιμενικού Σταθμού Ανθυποπλοίαρχος Ζαχαρούλα Αθανασίου, ο Προϊστάμενος του Αστυνομικού Σταθμού Ανθυπαστυνόμος Ιωάννης Βασιλός, ο Προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Σταθμού Ανθυποπυραγός Κωνσταντίνος Καραγιώργος και ο Επικεφαλής του Α΄ Σώματος Προσκόπων Αλοννήσου κ. Νικόλαος Παπαγιάννης με αντιπροσωπεία προσκόπων.

Κατά την Λειτουργική σύναξη της Κυριακής, πλαισίωσαν τον Σεβασμιώτατο οι προαναφερθέντες Κληρικοί με την συμμετοχή μεγάλου αριθμού πιστών και την παρουσία των προαναφερθέντων εκπροσώπων των αρχών του τόπου.

Λίγο πριν το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον θείο λόγο, αναλύοντας την διατεταγμένη ευαγγελική περικοπή της ημέρας (Ματθ. 8, 24-34 και 9, 1) και αναφερόμενος στην αχαριστία των Γεργεσηνών, τόνισε πως ο Χριστός σε κάθε άνθρωπο απευθύνει διακριτική πρόσκληση, αλλά εμείς, οι άνθρωποι, είμαστε εκείνοι που θα αποδεχθούμε ή θα απορρίψουμε το κάλεσμά Του. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του μακαριστού Αρχιμ. Γρηγορίου Τσάμαρη, ο οποίος υπηρέτησε για σαράντα χρόνια την Ενορία της Αλοννήσου και αμέσως μετά τέλεσε τα μνημόσυνα του πατρός Γρηγορίου και άλλων δύο ενοριτών.

Το ιερό αναλόγιο διηκόνησαν γηγενείς και παρεπίδημοι ιεροψάλτες, μεταξύ των οποίων και ο αγιογράφος κ. Δημήτριος Βερνέζος και το σύνολο των ακολουθιών μεταδόθηκε ζωντανά από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος(97,7fm).

 Μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας 22 Ιουλίου, οπότε ο Σεβασμιώτατος αναχώρησε για την Χαλκίδα, συνάντησε πολλούς κατοίκους της Αλοννήσου, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να επικοινωνήσουν με τον Ποιμενάρχη τους.