Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020

ΚΥΡΙΑΚΗ ΠΡΟ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

           Η παραμονή της μεγάλης Δεσποτικής Εορτής των Θεοφανείων, τιμήθηκε με την αρμόζουσα εκκλησιαστική τάξη στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος, σε όλες τις Ενορίες και τα Μοναστήρια.
            Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, με την συλλειτουργία του Πρωτοσυγκέλλου του, Αρχιμ. Νικοδήμου Ευσταθίου, του Σταυροφ. Παναγιώτη Μπαφαλούκα και του Διακόνου Νικολάου Πριμηκύριου, το πρωί της Κυριακής 5 Ιανουαρίου 2020 χοροστάτησε στον Όρθρο, προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία και τέλεσε τον ακολουθήσαντα Μεγάλο Αγιασμό, στο Καθολικό της Ι. Μονής Αγίου Νικολάου Άνω Βάθειας.
            Στις Ιερές Ακολουθίες συμμετείχαν οι Μοναχές υπό την Ηγουμένη Μακαρία, πολλοί ...
προσκυνητές και φίλοι της Ι. Μονής.
            Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, με έναυσμα το γεγονός της φανερώσεως και των τριών προσώπων της Αγίας Τριάδος στον Ιορδάνη και τα την Βάπτιση του Κυρίου, αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά κάθε Προσώπου. Τόνισε την αναμαρτησία του Ιησού Χριστού, που στο βάπτισμά του δηλώνετε με την άμεση άνοδό του από τα νερά του Ιορδάνη, σε αντίθεση με τους Ιουδαίου που έμεναν στο νερό για να εξομολογηθούν. Έκανε διδακτικές αναφορές στο Μυστήριο του Αγίου Βαπτίσματος και επεσήμανε ότι ο Μέγας Αγιασμός τελείται μετά την Θεία Λειτουργία, διότι αυτή είναι η κορυφαία πηγή αγιασμού για τους ανθρώπους.
            Μετά το πέρας του Αγιασμού ο Σεβασμιώτατος, ψάλλοντας το κοντάκιο «Εν τοις ρείθροις σήμερον του Ιορδάνου...» αγίασε όλους τους πιστούς.