Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2020

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εσωτερικών, Οικονομικών και Υποδομών και Μεταφορών

Θέμα: Άμεση αποκατάσταση των ζημιών, πλήρης αποζημίωση των πληγέντων της Εύβοιας από τις πλημμύρες της 9ης Αυγούστου και προώθηση των αναγκαίων έργων αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας

Η πλημμύρα στις 9 Αυγούστου, οι οκτώ (8) νεκροί, οι καταστροφές και γενικότερα οι τραγικές συνέπειες με θύματα ολόκληρα χωριά και μεγάλο αριθμό λαϊκών οικογενειών, καθώς επίσης, οι πλημμύρες και οι πυρκαγιές των προηγούμενων χρόνων, έχουν συγκεκριμένες αιτίες. Και αυτές  βρίσκονται στην αντιλαϊκή πολιτική που έχει αφήσει αθωράκιστη την Εύβοια και  αρνείται να λάβει τα αναγκαία μέτρα αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, να δημιουργήσει τις κατάλληλες υποδομές. Συνεπώς, αναμφισβήτητα, είναι εγκληματικές οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ και των ...
προηγούμενων  κυβερνήσεων, αλλά και των Τοπικών Αρχών, διαχρονικά.  
Οι καταστροφές που προκλήθηκαν στα χωριά του Ληλάντιου Πεδίου και των Διρφύων- Μεσσαπίων είναι τεράστιες και η άμεση αποκατάσταση αποτελεί κατεπείγον ζήτημα, όπως επίσης τα μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης των πληγέντων, καθώς κι ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας, αλλά η εμπειρία των τριών (3) εβδομάδων που πέρασαν από τις πλημμύρες είναι οδυνηρή.    
Η πραγματικότητα είναι αμείλικτη όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση, με τη βοήθεια της περιφέρειας και δημοτικών αρχών, να την ωραιοποιήσει για να συγκαλύψει τις ευθύνες της.  Τα  μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι πολύ πίσω από το μέγεθος των ζημιών και δεν ανταποκρίνονται στην απαίτηση των κατοίκων για 100% αποζημίωση χωρίς όρους, προϋποθέσεις και δάνεια, ενώ μάλιστα ορισμένες από τις αρχικές εξαγγελίες αναθεωρούνται και προς τα κάτω.
Στις εξαγγελίες του ο Υπ. Οικονομικών κ. Σταϊκούρας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η έκτακτη ενίσχυση των 600 ευρώ, που είναι ανεπαρκέστατη για την κάλυψη άμεσων αναγκών, έχει τελικά «ταβάνι» τις 600.000 ευρώ, ότι αφορά τα «αδύναμα νοικοκυριά» των οποίων έχει πληγεί η κύρια κατοικία κι ενώ είναι γνωστό ότι πολλά σπίτια που  διαμένουν λαϊκές οικογένειες στην Εύβοια και έπαθαν ζημιές, χρησιμοποιούνται ως πρώτη κατοικία. Το επίδομα προβλέπεται να δοθεί σε 500 νοικοκυριά στον κάθε Δήμο, όταν έως τώρα έχουν καταγραφεί ζημιές σε πάνω από 2.500 κατοικίες.
Τα “μεγάλα λόγια” του  Υπουργού  Υποδομών & Μεταφορών Κ. Καραμανλή, ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι χρειάζεται για την άμεση αποζημίωση των πληγέντων χωρίς γραφειοκρατία και ταλαιπωρία, απέχει πολύ από την καθημερινότητα που βιώνει ο λαός στις πληγείσες περιοχές, όπου οι κάτοικοι συνεχίζουν να ξελασπώνουν με ό,τι δυνάμεις (οικονομικές και σωματικές) έχουν και τρεις εβδομάδες μετά την καταστροφή και δεν έχουν πάρει ακόμα ούτε το επίδομα των 600 ευρώ. Η ταλαιπωρία δε, για την αποζημίωση των οικοσυσκευών συνεχίζεται, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των ζημιών. Οι 5.000 ευρώ ,που για δεύτερη φορά εξήγγειλε ο υπουργός, σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να αποκατασταθούν στα λαϊκά σπίτια οι κατεστραμμένες ηλεκτρικές συσκευές, τα έπιπλα, τα κρεβάτια, και να γίνουν οι αναγκαίες επισκευές, το βάψιμο των σπιτιών κ.α . Την ίδια στιγμή, αντί να σπεύσει η κυβέρνηση να αποζημιώσει στο 100% όλους τους πληγέντες, τους ενοχοποιεί προκλητικά και τους απειλεί με πρόστιμο στο τετραπλάσιο της αποζημίωσης σε περίπτωση που επιχειρήσουν να δηλώσουν ψευδή στοιχεία.

Όσο δε αφορά τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα δεν υπήρξε καμία δέσμευση, μεταθέτοντας την ευθύνη στην Περιφέρεια. 
Τα μηχανήματα που μίσθωσε η πολιτική προστασία για τον οικισμό Όαση στον Άγιο Νικόλαο-Μπούρτζι δεν επαρκούν και η περιφέρεια Στερεάς αποσύρει τα δικά της λόγω έλλειψης χρηματοδότησης για καύσιμα. Τα μπάζα, τα βοθρολύματα και η λάσπη παραμένουν “βουνά” ακόμη δίπλα στα σπίτια δημιουργώντας εστίες μόλυνσης. Το οδικό δίκτυο δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως. Δεν υπάρχει μέριμνα για αποζημίωση των αυτοκινήτων των κατοίκων ούτε και ενίσχυση των μέσων συγκοινωνίας για την μετακίνησή τους. 
Οι αγρότες έπαθαν πολύ μεγάλες ζημιές, καταστράφηκαν πολλές καλλιέργειες και  ο  ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει τις σοδειές κάτω των 500 τ.μ. ανά είδος καλλιέργειας. Δεν αποζημιώνει τον μηχανολογικό εξοπλισμό και εργαλεία που καταστράφηκαν. Δεν αποζημιώνει για τον καθαρισμό των εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης που μπαζώθηκαν από λάσπη, άμμο και φερτά υλικά ή υπέστησαν διάβρωση και αποχωμάτωση.
Οι κυβερνητικοί αντιπερισπασμοί για το δρόμο που θα παρακάμπτει τη Χαλκίδα, ο οποίος άλλωστε έχει ανακοινωθεί εδώ και χρόνια, δε μπορεί να καλύψει τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για το άθλιο οδικό δίκτυο που ταλαιπωρεί του κατοίκους της Εύβοιας και τους επισκέπτες του νομού κι ενώ είναι επιτακτικά αναγκαία από πολλά χρόνια πριν, η επίλυση του προβλήματος. 

Ερωτάται η κυβέρνηση και οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρουν για:

Να αποζημιωθούν άμεσα στο 100% οι κατεστραμμένες κατοικίες από τις πλημμύρες και τους κεραυνούς, οι οικοσυσκευές,  τα υπόγεια, τα αυτοκίνητα.
Να αποζημιωθούν στο 100% οι καταστηματάρχες, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι για τις καλλιέργειες, το φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, χωρίς όρους και προϋποθέσεις αφού έχουν χάσει βασικές πηγές του εισοδήματός τους.
Τη γενναία χρηματοδότηση για την άμεση έναρξη των αναγκαίων αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων.
Να κινητοποιήσουν άμεσα όλα τα διαθέσιμα μέσα και προσωπικό, με επίταξη και ιδιωτικών μέσων καθώς και έκτακτες προσλήψεις, για να απομακρυνθούν οι μεγάλες ποσότητες λάσπης που έχουν συσσωρευτεί, οι οποίες αναμεμειγμένες με διάφορα επικίνδυνα λύματα έχουν μετατρέψει τους πληγέντες οικισμούς κυριολεκτικά σε υγειονομικές βόμβες.
Να προχωρήσουν οι απαραίτητες απολυμάνσεις, οι ψεκασμοί και οι αναγκαίες ενέργειες για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.
Να αποζημιωθούν οι εργαζόμενοι που έχασαν τα μεροκάματά τους επειδή πασχίζουν να καθαρίσουν τα σπίτια τους ή αδυνατούσαν να φτάσουν στη δουλειά τους ή έπαθε ζημιές η επιχείρηση στην οποία δουλεύουν.
Να καταβληθεί επίδομα στους ανέργους και να δοθεί οικονομική στήριξη στο ύψος του χαμένου εισοδήματος για εργαζόμενους, καταστηματάρχες και αγρότες που αντιμετώπισαν πρόβλημα από τις πλημμύρες.

Οι Βουλευτές
Μαρίνος Γιώργος
Μανωλάκου Διαμάντω