ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΜΕ ΑΚΟΜΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΥΣ ΟΡΟΥΣ ΑΠΟ ΟΤΙ ΕΚΛΕΙΣΑΝ !!!
“Απαιτούμε να παρθεί πίσω η απόφαση της κυβέρνησης.”
Στο έκτακτο συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 25/8/21 σχετικά με τις ιδρύσεις, καταργήσεις, συγχωνεύσεις, τους υποβιβασμούς, και τις προαγωγές Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων του Δήμο Κύμης –Αλιβερίου, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης έκανε την εξής τοποθέτηση:
«Έχουν μείνει τρεις εβδομάδες για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και τα σχολεία ανοίγουν με χειρότερους όρους απ’ ότι έκλεισαν. Για το σχολικό έτος 2021-2022 η κυβέρνηση με το ΦΕΚ 3897/20-08-2021 υποβαθμίζει, συγχωνεύει και κλείνει τα σχολεία σε ένα τόσο μεγάλο σε έκταση δήμο όπως ο δικός μας.
Μάλιστα ο νομός της Εύβοιας έχει τα πρωτεία πανελλαδικά σε μία περίοδο που θυμίζει κρανίου τόπο και με χιλιάδες ανθρώπους να παλεύουν με νύχια και με δόντια για να μείνουν στον τόπο τους παλεύοντας να στήσουν ζωή στα αποκαΐδια των.... τελευταίων πυρκαγιών.
Για άλλη μια φορά, η πολιτική επιλογή που αντιμετωπίζει την παιδεία ως κόστος και βάζει σαν κριτήριο για την λειτουργία των σχολείων αποκλειστικά και μόνο την ανάγκη να πετσοκόψει παροχές προς το λαό για να δίνει παραδάκι στους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, κάνει το θαύμα της! Και φυσικά δεν είναι αποκλειστικής έμπνευσης, της παρούσας κυβέρνησης, παρά διαχρονική πολιτική που εφάρμοσαν πιστά και όλες οι προηγούμενες. Μία πολιτική επιλογή που πρόσφατα κουβεντιάσαμε ότι έχει κλείσει τα ταχυδρομεία, το κατάστημα του ΙΚΑ στην Κύμη, τα τραπεζικά καταστήματα διαφόρων τραπεζών, που απαξιώνει τις συγκοινωνίες.
Mετά από δύο χρονιές, που πήγαν σε μεγάλο βαθμό «μαθησιακά χαμένες», λόγω του τρόπου διαχείρισης της πανδημίας από την κυβέρνηση και του παρατεταμένου κλεισίματος των σχολείων, αντί να παρθούν μέτρα ουσιαστικής προστασίας, μπροστά και στην επέλαση του 4ου κύματος της πανδημίας, άλλη μια σχολική χρονιά ξεκινά με απροστάτευτους τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς. Χωρίς σχολείο κατάλληλα θωρακισμένο, με περισσότερα και ολιγομελή τμήματα, (15 μαθητές ανά τάξη), χωρίς προσλήψεις δασκάλων και καθαριστριών, ενέργειες απαραίτητες για την ανακοπή της μετάδοσης του ιού μέσα στα σχολεία προκειμένου να λειτουργήσουν απρόσκοπτα.
Η κατάσταση γίνεται τραγικότερη εάν προσθέσουμε και τα προβλήματα στις μετακινήσεις εξαιτίας του οδικού δικτύου και της έλλειψης υποδομών (σας θυμίζω τα προβλήματα σε Οξύλιθο, Δύστο κτλ). Πόσο μάλλον που επ' ουδενί δεν διασφαλίζεται η ασφαλής μεταφορά των παιδιών τα οποία ακόμα και σε πολύ τρυφερές ηλικίες επιβιβάζονται χωρίς συνοδό στα λεωφορεία προκειμένου να πάνε σε σχολεία μακριά από τα χωριά τους.
Σε ένα νομό που κάθε χρόνο το καλοκαίρι κατακαίγεται και το χειμώνα πνίγεται και τον σκεπάζει το χιόνι, τα χωριά ερημώνουν και οδηγούνται στην εγκατάλειψη. Το κλείσιμο και η υποβάθμιση των σχολείων στα χωριά, δε θα στείλει τα παιδιά μας σε μεγάλα σύγχρονα σχολεία στα αστικά κέντρα, αντίθετα οδηγεί στο στοίβαγμα παιδιών σε λιγότερες και κατά κανόνα άθλιες από κάθε άποψη τάξεις.
Έτσι καταργούνται τα Νηπιαγωγεία Βέλους, Αγίου Ιωάννη, Αργυρού και Μετοχίου και τα Δημοτικά Σχολεία Κοσκίνων και Αργυρού. Συγχωνεύονται τα δύο τετραθέσια Δημοτικά Αγίου Λουκά και Αγίου Ιωάννη σε ένα τετραθέσιο με έδρα τον Άγιο Λουκά. Υποβιβάζονται τα Δημοτικά Σχολεία 1ο ΔΣ Αλιβερίου από 12/θ σε 9/θ, το 2ο ΔΣ Αλιβερίου από 12/θ σε 8/θ, του Δύστου από 4/θ σε 3/θ, των Ζαράκων από 2/θ σε 1/θ, του Μετοχίου από 2/θ σε 1/θ, του Μονοδρίου από 3/θ σε 2/θ του Οξυλίθου από 6/θ σε 4/θ.
Η κυβέρνηση κωφεύει σε όσα διεκδικούν από την αρχή της πανδημίας σωματεία δασκάλων και καθηγητών, οι Σύλλογοι γονέων, τα συντονιστικά των μαθητών. Θα αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση από τα ίδια, που σημαίνει ακόμα χειρότερα!!!.
Όχι μόνο δεν αξιοποιήθηκαν οι πλεονάζοντες χώροι για την αραίωση των μαθητών αλλά όπως δείχνει και η πείρα από άλλες περιοχές της Εύβοιας, τα παιδιά που μετακινούνται σε άλλα “μεγαλύτερα” σχολεία, τελικά στοιβάζονται σε κοντέινερ που η Περιφέρεια έχει έτοιμα για πάσα χρήση, ανεξάρτητα από το αν αυτά ικανοποιούν στοιχειωδώς τις απαραίτητες προϋποθέσεις, όχι μόνο υγειονομικές, αλλά και εκείνες που απαιτούνται ώστε τα σχολειά να παίξουν το παιδαγωγικό τους ρόλο.
Εύλογα τα ερωτήματα. Πώς ο κόσμος θα κρατηθεί στον τόπο του;
Πώς να μην ερημώνουν τα χωριά όταν για τις οικογένειες που αποφασίζουν να μείνουν στον τόπο τους, για τα νέα ζευγάρια, αυτή η επιλογή μοιάζει τελικά με καταδίκη των παιδιών τους καθώς η πρόσβαση σε αθλητικές, πολιτιστικές δραστηριότητες, σε σχολείο στο ύψος των αναγκών τους αντικειμενικά τους οδηγεί στα μεγάλα αστικά κέντρα;
Απαιτούμε να παρθεί πίσω η απόφαση της κυβέρνησης.
Κλείνοντας, εμείς αντιμετωπίζουμε την εκπαίδευση ως μία ενιαία διαδικασία από την προσχολική αγωγή μέχρι το πανεπιστήμιο και το θέμα της τελευταίας δεν μπορεί να λείπει από την σημερινή συζήτησή μας. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι για όλο το Δήμο Κύμης-Αλιβερίου υπάρχουν μόνο 2 βρεφικά τμήματα:
1-Κύμη: μπορεί να υποδεχθεί μέχρι 13 βρέφη ηλικίας 1,5-2,5 ετών προς το παρόν υπολειτουργεί με μόνο 7 βρέφη γιατί είναι υποστελεχωμένος ο Βρεφονηπιακός σταθμός. Όλοι περιμένουν να προκηρυχθεί το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ με τις 25.000 θέσεις εργασίας με την ελπίδα μιας ακόμα πρόσληψης κι αυτής όχι μόνιμου προσωπικού, ώστε να μπορέσουν να δεχθούν 13 βρέφη.»
2-Κάδι: δέχεται μέχρι 5 βρέφη ηλικίας 1-2,5 ετών,
Δηλαδή για όλο τον δήμο δέχονται μόνο 18 βρέφη έως 2,5 ετών!!
Υπάρχουν και 4 νηπιακά τμήματα στο Αλιβέρι που δε δέχονται βρέφη έως 2,5 ετών.
Για τα νηπιακά τμήματα ηλικιών 2,5-ηλικία υποχρεωτικής εκπαίδευσης δεν έχουμε επαρκή στοιχεία για το πόσα δέχονται και πόσα μένουν απέξω. Εάν έχετε στοιχεία να μας τα προσκομίσετε καθώς και τι ενέργειες θα κάνετε για το πρόβλημα αυτό;.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει καμία μέριμνα για οικογένειες με παιδάκια μικρότερη ηλικίας (6 μηνών-1,5 έτους).
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση
Κώστας Κέκης
Κώστας Καρτελιάς