Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023

Κέντρισε το ενδιαφέρον η εκδήλωση για την αντισεισμική θωράκιση

Το έντονο ενδιαφέρον εργαζομένων, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων και συνολικότερα του λαού της Χαλκίδας, προσέλκυσε η εκδήλωση με θέμα: «Σεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια. Άμεσα μέτρα αντισεισμικής θωράκισης», που διοργάνωσε η ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ το απόγευμα του Σαββάτου 4 Φλεβάρη στην κατάμεστη αίθουσα του ΔΟΑΠΠΕ Χαλκίδας.
Μέσα από μια αναλυτική δημόσια ενημέρωση από τους επιστήμονες καθηγητές Σεισμολογίας το ΚΚΕ έδωσε συνέχεια στις παρεμβάσεις για την ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων πρόληψης και αντισεισμικής θωράκισης, ενημερώνοντας πλατιά τον λαό της περιοχής και καλώντας τον να κάνει δική του υπόθεση τη διεκδίκησή τους.
Στην εκδήλωση μίλησαν οι: Δημήτρης Κουτζής, πολιτικός μηχανικός, μέλος του τμήματος Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ, Ελευθερία..... Παπαδημητρίου, καθηγήτρια Σεισμολογίας ΑΠΘ, Βασίλης Καρακώστας καθηγητής Σεισμολογίας ΑΠΘ και Γιώργος Μαρίνος, βουλευτής Εύβοιας και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Την εκδήλωση άνοιξε η Γεωργία Πύθουλα, υποψήφια βουλευτής Εύβοιας και μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αν Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ, καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους και σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Κομματικής Οργάνωσης Εύβοιας του ΚΚΕ, που έρχεται μετά από την συνεχιζόμενη σεισμική δραστηριότητα σε διάφορες περιοχές της κεντρικής και νότιας Εύβοιας, όπως η σεισμική δόνηση 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στα Ζάρκα της νότιας Εύβοιας στο τέλος του περασμένου Νοέμβρη, τα 4,9 Ρίχτερ στα Ψαχνά ένα μήνα αργότερα, αλλά και τους συνεχείς μετασεισμούς, που έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στους κατοίκους της περιοχής.
Παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, οι υποψήφιοι βουλευτές με το ΚΚΕ στην Εύβοια Γρανέττα Τσιβίκα, Τάνια Αυλωνίτη, Στέφανος Μουτουσίδης και Γιάννης Τζαβάρας. Επίσης, έδωσαν το παρόν ο Γιώργος Ψαθάς δήμαρχος Διρφύων - Μεσσαπίων, ο Θανάσης Τριανταφύλλου αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του δήμου Χαλκιδέων, ο Βαγγέλης Σταματούκος, δημοτικός σύμβουλος Χαλκιδέων με τη Λαϊκή Συσπείρωση, ο Τάσος Καλαθέρης, δημοτικός σύμβουλος Χαλκιδέων, η Χριστίνα Αβραμίδου δημοτική σύμβουλος Διρφύων Μεσσαπίων με τη Λαϊκή Συσπείρωση, εκπρόσωποι της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ευβοίας και συνδικάτων της περιοχής, συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, πολιτιστικών συλλόγων.
Μετά τις εισηγητικές ομιλίες ακολούθησαν παρεμβάσεις από εκπροσώπους φορέων οι οποίοι ευχαρίστησαν την ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ για τη διοργάνωση της ενδιαφέρουσας εκδήλωσης που είναι αναγκαία να γίνεται μετά από κάθε εκδήλωση σεισμικής δραστηριότητας.
Από το σύνολο των εισηγητικών παρεμβάσεων των επιστημόνων, του βουλευτή Εύβοιας του ΚΚΕ, αλλά και των παρεμβάσεων που ακολούθησαν αναδείχθηκαν τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν κτήρια της περιοχής καθώς και η κατεπείγουσα ανάγκη για λήψη μέτρων για την ενίσχυση της αντισεισμικής θωράκισης στους παρακάτω βασικούς άξονες:
·         Ολοκληρωμένο έλεγχο, με σύνταξη μελέτης στατικότητας από εξειδικευμένα κλιμάκια μηχανικών όλων των δημόσιων κτηρίων, με προτεραιότητα όσα έχουν κατασκευαστεί πιο παλιά ή εμφανίζουν προφανή προβλήματα (πχ σχολικό συγκρότημα στο Βούρκο Χαλκίδας, σχολικές μονάδες σε ακατάλληλα κτήρια, το κτήριο του ΕΦΚΑ Χαλκίδας κλπ).

·         Αντίστοιχα ολοκληρωμένο έλεγχο στα σπίτια των εργατικών κατοικιών των οικισμών Αγίας Ελεούσας, Αγίας Μαρίνας, όπως και των παλαιότερων εργατικών κατοικιών στην περιοχή Αλάτσατα.

·         Τη διενέργεια ελέγχων στα βιομηχανικά κτήρια με ευθύνη του κράτους και όχι των βιομηχάνων, δεδομένου ότι σε περίπτωση μεγάλου σεισμού υπάρχει κίνδυνος ευρύτερου βιομηχανικού ατυχήματος.

·         Τη συγκρότηση κλιμακίου μηχανικών υπό κρατική ευθύνη, στο οποίο θα μπορούν να απευθύνονται δωρεάν οι ιδιώτες για ελέγχους των κατοικιών τους.