Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023

ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ-Οι Έλληνες αθλητές/αθλήτριες στον κόσμο και τα σπορ στην Ελλάδα το 2023

  ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 Εικόνες, στιγμές, γεγονότα, μεγαλύτερα ή μικρότερα, περισσότερο ή λιγότερο σημαντικά, πρόσωπα και ομάδες, μεγάλοι τελικοί, μεγάλα ρεκόρ, επιτυχίες, καθώς επίσης κι αρκετές απογοητεύσεις και στιγμές απόλυτης θλίψης χαρακτήρισαν το 2023 στην «αθλητική» Ελλάδα.  Σίγουρα ο ελληνικός αθλητισμός δεν έμεινε χωρίς θριάμβους. Στιγμές μοναδικές, τρόπαια, μετάλλια, κορυφαίες εμφανίσεις που γράφτηκαν και συζητήθηκαν στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο όπως τις παρουσιάζει σήμερα το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ).

ΤΟ «ΧΡΥΣΑΦΙ» ΤΟΥ ΜΙΛΤΟΥ ΤΕΝΤΟΓΛΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΕΠΙΤΥΧΙΕΣ ΤΟΥ ΣΤΙΒΟΥ

Το 2023 ήταν μία υπέροχη χρονιά για τον κλασικό αθλητισμό της χώρας μας, γεμάτη διακρίσεις και μετάλλια σε όλες σχεδόν τις διοργανώσεις που παρέλασε η...

ελληνική σημαία. Οι αθλητές και οι αθλήτριές μας όλων των ηλικιών κατέκτησαν 53 μετάλλια στους αγώνες που έγιναν φέτος σε παγκόσμιο, ηπειρωτικό και βαλκανικό επίπεδο. Τα 16 από αυτά είναι χρυσά, τα 20 αργυρά και τα υπόλοιπα 17 χάλκινα.
Στην κορυφή της «πυραμίδας» των μεταλλίων, δεν θα μπορούσε να είναι άλλος απ’ τον Μίλτο Τεντόγλου, τον μεγάλο πρωταγωνιστή του ελληνικού στίβου (και) το 2023, ο οποίος προσέθεσε στην τεράστια συλλογή του και το χρυσό μετάλλιο από παγκόσμιο πρωτάθλημα ανοιχτού, το μοναδικό που του έλειπε μέχρι σήμερα.
Τον Αύγουστο, στη Βουδαπέστη, ο Τεντόγλου, στην τελευταία του προσπάθεια με καλύτερο άλμα στα 8,52 μ., πάτησε την κορυφή του κόσμου, ενώ νωρίτερα, τον Μάρτιο, ο Έλληνας πρωταθλητής είχε επίσης κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στο ευρωπαϊκό κλειστού με 8,30 μ. Στην ίδια διοργάνωση του κλειστού στίβου στο τριπλούν ο Νίκος Ανδρικόπουλος με 16,58 μ. κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο και στο επί κοντώ ο Εμμανουήλ Καραλής  με 5,80 μ. κέρδισε ασημένιο μετάλλιο. Με απολογισμό 1 χρυσό και 2 αργυρά μετάλλια, η Ελλάδα, που συμμετείχε στο ευρωπαϊκό με 18μελή ομάδα, κατέλαβε την 11η θέση.
Ο συνολικός απολογισμός των μεταλλίων που θα μπορούσε να ήταν πολύ μεγαλύτερος αν δεν είχαν ματαιωθεί, για διάφορους λόγους, το Βαλκανικό Πρωτάθλημα κλειστού ανδρών-γυναικών και Κ20 και το αντίστοιχο του ανοιχτού στίβου για την κατηγορία Κ20.
Φυσικά, πλην των μεταλλίων, οι εκπρόσωποι του ελληνικού αθλητισμού κατέγραψαν πολλές ακόμη μεγάλες διακρίσεις σε όλα τα επίπεδα -όπως για παράδειγμα η 4η θέση της Κατερίνας Στεφανίδη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα κλειστού στίβου- και σε όλες τις ηλικίες αποδεικνύοντας ότι το άθλημα έχει δυναμικό παρόν, αλλά και πολύ μέλλον.
Τα 28 μετάλλια προήλθαν από Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα και τα 25 από Βαλκανικούς Αγώνες. στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Βουδαπέστης, η Ελλάδα συμμετείχε με 22 αθλητές και αθλήτριες κι εκτός απ’ τον Μίλτο Τεντόγλου, το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε και η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, με την Ελλάδα να παίρνει τη 14η θέση στο σχετικό πίνακα.
Η πολύ καλή παράδοση της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23 συνεχίστηκε και στο Έσπο της Φινλανδίας, με απολογισμό 1 χρυσό, 1 αργυρό και δύο χάλκινα μετάλλια - όλα από τα κορίτσια μας - και 12η θέση στον πίνακα των μεταλλίων. O ΣΕΓΑΣ επένδυσε σε αυτήν την ηλικία που είναι το άμεσο αύριο του ελληνικού στίβου στέλνοντας στη Φινλανδία 40 αθλητές και αθλήτριες.
Στην Ιερουσαλήμ η Ελλάδα έδωσε το «παρών» με μεγάλη ομάδα, 34 ατόμων, και έφυγε με δύο χάλκινα μετάλλια στις αποσκευές της που την έφεραν στην 25η θέση.
Η «γαλανόλευκη» αποστολή που τίναξε την μπάνκα στον αέρα ήταν αυτή που πήρε μέρος στις Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ νεότητας. Αποκόμισε από τη συμμετοχή της στο Μάριμπορ, δέκα μετάλλια (από τα 13 της Ελλάδας σε όλα τα σπορ) - εκ των οποίων τα δύο χρυσά - και σκαρφάλωσε στην πέμπτη θέση της κατάταξης.
Στην 1η κατηγορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ομάδων (παλαιότερα γνωστό ως Μπρούνο Τζάουλι) στη Σιλέσια της Πολωνίας, η εθνική μας ομάδα πέτυχε την παραμονή της στις 16 ισχυρότερες χώρες της Ευρώπης καταλαμβάνοντας την 13η θέση, τρία σκαλοπάτια πάνω από την προηγούμενη συμμετοχή της το 2021. Σε αυτή την πορεία βοήθησαν ιδιαίτερα οι πέντε θέσεις στην πρώτη τριάδα, με τον Μίλτο Τεντόγλου να προσθέτει άλλο ένα χρυσό παράσημο στη συλλογή του.
Στις άλλες δύο θεματικές ηπειρωτικές διοργανώσεις, το Ευρωπαϊκό Κύπελλο Ρίψεων και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα βάδην, η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη και η Ελίνα Τζένγκο κατέκτησαν την πρώτη θέση.
Με τρεις βαλκανικές διοργανώσεις μείον και με την ομάδα ανδρών-γυναικών να αγωνίζεται με πολλές ελλείψεις στο Κράλιεβο, ο ελληνικός στίβος κέρδισε 27 μετάλλια, τα οχτώ χρυσά, από τα πρωταθλήματα της χερσονήσου του Αίμου. Με τη Βαλκανική Ένωση (ABAF) να αριθμεί πλέον 21 μέλη επί συνόλου 51 της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας (ήτοι 41%), ο συντελεστής δυσκολίας είναι πιο υψηλός τα τελευταία χρόνια και το μετάλλιο είναι πιο δύσκολη υπόθεση.
Στις «μικρότερες» ηλικίες, σάρωσε η Μαρία Ραφαηλίδου με δύο χρυσά βαλκανικά καθώς και ένα αργυρό και ένα χάλκινο στο Μάριμπορ, αλλά και ο Δημήτρης Αντωνάτος με χρυσό στο Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ νεότητας και χάλκινο στην Ιερουσαλήμ απέναντι σε μεγαλύτερους ηλικιακά αντιπάλους. Ο Νικόλας Σιδηρένιος κατέκτησε το χάλκινο στο Μάριμπορ και το αργυρό στη Σεβάστεια, συνεχίζοντας την παράδοση των εξαιρετικών αποτελεσμάτων των Ελλήνων σφυροβόλων τα τελευταία χρόνια.
Ένα άλλο ενθαρρυντικό στοιχείο που προκύπτει από τον πίνακα των διεθνών μεταλλίων το 2023 είναι ότι η Ελλάδα παρουσιάζει πολυφωνία και ως προς την πηγή αυτών των διακρίσεων.
Πιο αναλυτικά, 11 μετάλλια προέρχονται από τους δρόμους, 10 από το βάδην, 3 από τα σύνθετα, 14 από τα άλματα και 15 από τις ρίψεις, αναλογία που αντανακλά την εξαιρετική δουλειά που γίνεται στις μικρές ηλικίες, αλλά και στον υψηλό αθλητισμό, παρά τις δυσκολίες από την απουσία χώρων προπόνησης και υποδομών.
 

Η «ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ» ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΚΙ Ο ΚΥΡΙΑΡΧΟΣ ΥΓΡΟΣ ΣΤΙΒΟΣ

Ο υγρός στίβος χάρισε πολύ μεγάλες στιγμές στην Ελλάδα και το 2023, με αποκορύφωμα το ασημένιο μετάλλιο της Εθνικής Ομάδας Ανδρών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υδατοσφαίρισης, η οποία ηττήθηκε στις 30 Ιουλίου στον τελικό της Φουκουόκα από την πανίσχυρη Ουγγαρία με 14-13 στα πέναλτι, κατακτώντας το 4ο μετάλλιό της σε Παγκόσμιο.

ΕΛΛΑΔΑ - ΟΥΓΓΑΡΙΑ 13-14 πεν. (κ.α. 10-10, πέναλτι 3-4)
Οκτάλεπτα: 2-4, 2-1, 3-2, 3-3, πέν. 4-3.
ΕΛΛΑΔΑ (Θοδωρής Βλάχος): Ζερδεβάς, Γενηδουνιάς 4, Σκουμπάκης 1, Γκιουβέτσης 2, Φουντούλης 1, Παπαναστασίου 2, Δερβίσης, Αργυρόπουλος-Κανακάκης, Αλαφραγκής, Κάκαρης, Νικολαΐδης, Γκίλλας, Τζωρτζάρος.
ΟΥΓΓΑΡΙΑ (Ζολτ Βάργκα): Λεβάι, Ανγκιάλ, Μάνχερτζ 3, Πολ, Βάμος 2, Νάγκι, Ζάλανκι 3, Φέκετε 1, Νέμετ, Βάργκα, Γιάνσικ 1, Μόλναρ, Βόγκελ.
Η σύνθεση της Εθνικής Ομάδας Ανδρών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα: (Ζερδεβάς, Τζωρτζάτος (τερματοφύλακες), Γενηδουνιάς, Σκουμπάκης, Φουντούλης, Δερβίσης, Παπαναστασίου, Γκιουβέτσης, Χαλυβόπουλος Αρ., Αργυρόπουλος, Αλαφραγκής, Κάκαρης, Νικολαϊδης, Καλογερόπουλος, Γκίλλας)

Από εκεί και πέρα, η Εθνική Εφήβων, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον τελικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος επικρατώντας με 9-8 της Σερβίας, στη Μανίσα της Τουρκίας.
Τα παιδιά του Ηλία Μαχαίρα έκαναν το δύο στα δύο απέναντι στους Σέρβους, αφού τους είχαν νικήσει και στη 2η αγωνιστική για τον Β΄ όμιλο στην ίδια διοργάνωση με 11-9, και στέφθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης! Οι έφηβοι Έλληνες πολίστες έγραψαν μια ακόμα λαμπρή σελίδα στην Ιστορία της ελληνικής υδατοσφαίρισης. Κατέκτησαν αήττητοι το χρυσό μετάλλιο.
Αυτό είναι το πρώτο χρυσό μετάλλιο που κατακτά η Ελλάδα σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Εφήβων και, παράλληλα, το πρώτο χρυσό σε μεγάλη διεθνή διοργάνωση για την ελληνική υδατοσφαίριση.

«ΛΑΜΨΗ» ΑΠΟ ΚΟΥΓΙΟΥΜΤΖΙΔΗ, ΠΡΕΒΟΛΑΡΑΚΗ ΚΑΙ ΝΕΟ «ΑΙΜΑ»

Η ελληνική πάλη εξακολουθεί να γεμίζει με μετάλλια και πολλές προσδοκίες για το μέλλον, ενώ ακολουθεί μία Ολυμπιακή χρονιά. Ο Γιώργος Κουγιουμτζίδης και η Μαρία Πρεβολαράκη άφησαν πάλι έντονο το αποτύπωμά τους μέσα στο 2023, ενώ από πίσω ακολουθεί το νέο «αίμα» της πάλης.
Ο Κουγιουμτζίδης κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ελευθέρας πάλης ανδρών, στην κατηγορία των 79 κιλών, που διεξήχθη στην Κροατία τον περασμένο Απρίλιο, αλλά και το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ελευθέρας πάλης U23, στην κατηγορία των 79 κιλών, που διεξήχθη στην Ουγγαρία τον Μάρτιο. Παράλληλα, πήρε την 5η θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ελευθέρας πάλης ανδρών, στην κατηγορία των 74 κιλών, που διεξήχθη στην Σερβία τον Σεπτέμβριο.
Η δε Πρεβολαράκη, η «Μεγάλη Κυρία» της ελληνικής πάλης, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα πάλης γυναικών, στην κατηγορία των 53 κιλών, που διεξήχθη στην Κροατία, ενώ ήταν 5η στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα πάλης γυναικών, στην κατηγορία των 53 κιλών, που διεξήχθη στην Σερβία. 

ΚΑΡΑΤΕ: «ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ» Ο ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΞΕΝΟΣ

Το 2023 ήταν για το ελληνικό καράτε η καλύτερη χρονιά της τελευταίας 12ετίας από πλευράς επιτυχιών. 
Ο Στέφανος Ξένος στέφθηκε Παγκόσμιος Πρωταθλητής στην κατηγορία -60κ. Kumite στη Βουδαπέστη και έγινε ο πρώτος Έλληνας καρατέκα που φτάνει στη διάκριση αυτή μετά από 13 χρόνια.

ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ: ΧΡΟΝΙΑ 35 ΜΕΤΑΛΛΙΩΝ

Με απολογισμό 35 μετάλλια από τα οποία 9 χρυσά, 14 ασημένια και 12 χάλκινα σε όλες τις επίσημες διεθνείς διοργανώσεις, ένα Παγκόσμιο ρεκόρ και δυο Ολυμπιακές προκρίσεις η ελληνική κωπηλασία αποχαιρετά το 2023 και ετοιμάζεται να καλωσορίσει το νέο χρόνο.
Το 2023 ήταν μια ακόμη εξαιρετική χρονιά για τα «γαλανόλευκα» κουπιά που πήραν μέρος σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις και κατέκτησαν μετάλλια σχεδόν σε όλες, με εξαίρεση το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Ανδρών-Γυναικών στο Βελιγράδι. Κι εκεί όμως επιτεύχθηκαν δυο μεγάλοι στόχοι, αφού κατακτήθηκαν αντίστοιχες προκρίσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού από τον Στέφανο Ντούσκο στο σκιφ (που μάλιστα έχασε στις λεπτομέρειες το χάλκινο μετάλλιο) κι απ’ τα κορίτσια της δικώπου τη Χριστίνα Μπούρμπου και την Ευαγγελία Αναστασιάδου.
Το 2023 έλαμψε και το «νέο αίμα» με τρανό παράδειγμα το Παγκόσμιο ρεκόρ με το οποίο κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κ23 στο διπλό ελαφρύ οι Ευαγγελία Αναστασιάδου-Μιλένα Κοντού αλλά και τον εξαιρετικό Δημήτρη Παπάζογλου που ανέβηκε στο βάθρο τεσσάρων διαφορετικών διεθνών διοργανώσεων κατακτώντας ένα χρυσό και τρία ασημένια μετάλλια.
«Θριαμβευτής» της μεγάλης εθνικής διοργάνωσης, το 89ο Πανελλήνιο πρωτάθλημα αναδείχθηκε και φέτος ο Ναυτικός Όμιλός Ιωαννίνων που στις δυο φάσεις σε Σχοινιά και Γιάννενα κατέκτησε συνολικά 19 μετάλλια (13-2-4) ενώ χρόνο με το χρόνο κερδίζουν νέους φανατικούς φίλους τα δυο νέα πανελλήνια πρωταθλήματα της Ομοσπονδίας αυτό της παράκτιας που φιλοξενήθηκε στην ακριτική Αλεξανδρούπολη και της κλειστής που διοργάνωσε με μεγάλη επιτυχία στη Κατερίνη ο τοπικός Ναυτικός Όμιλος.

ΤΑ ΤΡΙΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥΝΙΑ ΚΑΙ Η ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΣΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Δεν θα μπορούσε παρά να είναι ο απόλυτος «άρχοντας των κρίκων» και το 2023 ο Λευτέρης Πετρούνιας. Ο Έλληνας πρωταθλητής πραγματοποίησε εκπληκτική εμφάνιση και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο τα τέλη Φεβρουαρίου στο Παγκόσμιο Κύπελλο ενόργανης γυμναστικής «Turnier der Meister» του Κότμπους. Εκτέλεσε άψογα το πρόγραμμα του στον τελικό των κρίκων και με 14.966 βαθμούς, κατέλαβε την πρώτη θέση.
Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Τουρκίας, όπου στόχος του ήταν το 7ο χρυσό, λόγω των τραυματισμών που τον ταλαιπώρησαν, κατέκτησε την 3η θέση με βαθμολογία 14.733 παίρνοντας το χάλκινο κι έφτασε συνολικά τα οκτώ μετάλλια στη διοργάνωση (6 χρυσά και 2 χάλκινα), επίτευγμα που δεν έχει «ακουμπήσει» ποτέ ξανά άλλος αθλητής.
Στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ενόργανης Γυμναστικής του Καΐρου δεν μπόρεσε να προκριθεί στον τελικό, αφού είχε την πρώτη πτώση της τεράστιας καριέρας του και υπέστη κι έναν ελαφρύ τραυματισμό στη μέση.
Ωστόσο, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Αμβέρσας, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο και παράλληλα εξασφάλισε την παρουσία του στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι. Εκτελώντας εντυπωσιακά την προσπάθειά του και πραγματοποιώντας εξαιρετική έξοδο, συγκέντρωσε 15.066 βαθμούς και πήρε τη δεύτερη θέση.


ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΣΤΗΝ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ

Τα ελληνικά πανιά βρέθηκαν και φέτος στα μετάλλια στις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις. Στις 18 Απριλίου η ελληνική αποστολή επέστρεψε από το Τόρμπολε της Ιταλίας που έγινε το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της κατηγορίας Techno 293 και 293 Plus με 7 μετάλλια (3 χρυσά, 2 ασημένια και 2 χάλκινα) και πολύ καλές θέσεις μέσα στην πρώτη 10άδα.

ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ TOP-10 Ο ΤΣΙΤΣΙΠΑΣ ΚΑΙ Η ΣΑΚΚΑΡΗ

Σημαντικές επιτυχίες είχε μέσα στο 2023 και το σπουδαίο ελληνικό δίδυμο του τένις, ο Στέφανος Τσιτσιπάς και η Μαρία Σάκκαρη, που παρέμειναν στο top-10 της παγκόσμιας κατάταξης.
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς έμεινε στο Νο 6 της παγκόσμιας κατάταξης (αν και τον Ιανουάριο είχε φτάσει στο Νο3), όπου θα είναι και η θέση του για το 2023, ενώ η Ελληνίδα πρωταθλήτρια θα παραμείνει στην 9η θέση του κόσμου.
Κορυφαία στιγμή του Έλληνα πρωταθλητή ήταν η παρουσία του στον τελικό του Australian Open, όπου ηττήθηκε στον τελικό της 29ης Ιανουαρίου από τον σπουδαίο Νόβακ Τζόκοβιτς με 3-0 σετ έπειτα από ένα καταπληκτικό παιχνίδι, με δύο σετ στο τάι-μπρέικ ήτοι 6-3, 7-6(4), 7-6(5).
Από εκεί και πέρα, ο Τσιτσιπάς κατέκτησε το 250άρι τουρνουά «Los Cabos Open», που διεξήχθη στο Μεξικό, επικρατώντας του Αυστραλού, Αλεξ Ντε Μινόρ με 6-3, 6-4, κατακτώντας τον πρώτο τίτλο του μέσα στη χρονιά και τον δέκατο στην καριέρα του
Από την πλευρά της η 28χρονη Σάκκαρη είχε αρκετά σκαμπανεβάσματα και πέρασε δύσκολες στιγμές κατά τη διάρκεια της σεζόν, αλλά τους τελευταίους μήνες ανέβασε κατακόρυφα την απόδοσή της και κατάφερε να κατακτήσει τον τίτλο στο τουρνουά που έγινε στην Γουαδαλαχάρα.
Αυτός ήταν ο πρώτος τίτλος για τη Μαρία Σάκκαρη μετά από τέσσερα χρόνια, αλλά και ο δεύτερος συνολικά στην καριέρα της, μετά τον αντίστοιχο το 2019 στο Ραμπάτ.

Η ΕΘΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΤΕΡΜΑΤΙΣΕ ΣΤΗΝ 3Η ΘΕΣΗ, ΑΛΛΑ ΠΑΕΙ ΣΤΑ PLAYOFFS TOY EURO 2024

Ανάμεικτα συναισθήματα άφησε το 2023 για την Εθνική Ομάδα ποδοσφαίρου, η οποία τερμάτισε στην 3η θέση του 2ου ομίλου των προκριματικών του EURO 2024. Η «γαλανόλευκη» συγκέντρωσε 13 βαθμούς κι ολοκλήρωσε την παρουσία της πίσω απ’ τη Γαλλία που τερμάτισε στην πρώτη θέση με 22 βαθμούς και την Ολλανδία η οποία έμεινε στους 18. Παρόλα αυτά θα έχει άλλη μία ευκαιρία να διεκδικήσει την παρουσία τους στα τελικά της Γερμανίας, μέσω των playoffs που είχε κερδίσει απ’ την παρουσία της στο Nations League. Η Ελλάδα είχε τερματίσει το 2022 πρώτη στον 2ο όμιλο της League C του Nations League και πανηγύρισε την άνοδο στη League B και πλέον έχει μπροστά της τον ημιτελικό με το Καζακστάν στην OPAP Arena στις 21 Μαρτίου 2024 κι εφόσον προκριθεί, θα βρει μπροστά της στον τελικό τον νικητή του ζευγαριού Γεωργία-Λουξεμβούργο, με τελικό έπαθλο ένα «εισιτήριο» στο EURO 2024.

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ Η ΑΕΚ ΣΤΟ ΧΑΝΤΜΠΟΛ, ΝΤΑΜΠΛ Ο ΠΑΟΚ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Η ΑΕΚ κατέκτησε τον τίτλο στο Χάντμπολ Ανδρών επικρατώντας του Ολυμπιακού με 3-2 νίκες στους τελικούς, φτάνοντας στο 5ο πρωτάθλημα της Ιστορίας της. Οι «ερυθρόλευκοι» πάντως κατέκτησαν το Κύπελλο Ελλάδας επικρατώντας του μαχητικού ΑΣΕ Δούκα με 28-27 στην παράταση (22-22 κανονική διάρκεια). Σε «ερυθρόλευκα» χέρια κατέληξε και το Super Cup τον περασμένο Σεπτέμβριο, με τον Ολυμπιακό να επικρατεί της ΑΕΚ με 26-25 στην παράταση (22-22 κανονική διάρκεια).
Στις γυναίκες ο ΠΑΟΚ έφτασε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος με 3-1 νίκες επί της Νέας Ιωνίας. Η Νέα Ιωνία πάντως πήρε το... αίμα της πίσω στο Κύπελλο, καθώς νίκησε στον τελικό τον δικέφαλο του Βορρά με 29-23.

ΝΤΑΜΠΛΟΥΧΟΣ Η ΑΕΚ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Η ΑΕΚ επέστρεψε με εντυπωσιακό τρόπο στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου, φτάνοντας στην κατάκτηση ενός εντυπωσιακού νταμπλ μετά από 45 χρόνια. Τη σεζόν που μπήκε στο «σπίτι» της την OPAP Arena, η «Ένωση» κατέκτησε το πρωτάθλημα έπειτα από μία συναρπαστική μάχη με τον Παναθηναϊκό που κρίθηκε στο φινάλε, με την ΑΕΚ να ολοκληρώνει τη σεζόν με 83 βαθμούς, έναντι 78 των «πράσινων». Στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, οι «κιτρινόμαυροι» νίκησαν με 2-0 τον ΠΑΟΚ στο «Πανθεσσαλικό» ολοκληρώνοντας μία ονειρεμένη χρονιά.

ΝΤΑΜΠΛ ΣΤΟ ΜΠΑΣΚΕΤ ΚΑΙ ΧΑΜΕΝΟ ΤΕΛΙΚΟ ΓΙΑ ΕΝΑ... ΣΟΥΤ ΣΤΗΝ EUROLEAGUE Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός πραγματοποίησε μία σχεδόν ονειρεμένη σεζόν στο μπάσκετ ανδρών, καθώς κατέκτησε το δεύτερο σερί νταμπλ στην Ελλάδα, αλλά έμεινε με την πικρία της απώλειας της Euroleague, μετά το καλάθι του Σέρχιο Γιούλ 3’’ πριν το φινάλε του τελικού με τη Ρεάλ Μαδρίτης, που  βρήκε νικητές τους Μαδριλένους με 79-78.
Οι «ερυθρόλευκοι» εντυπωσίασαν με το μπάσκετ που έπαιξαν, τερμάτισαν πρώτοι -για «παρθενική» φορά στην ιστορία τους μετά το 2016 που εφαρμόζεται το ισχύον format- στην κανονική περίοδο με 24 νίκες και 10 ήττες, είχαν MVP της διοργάνωσης τον Σάσα Βεζένκοφ, αλλά ο Γιουλ τούς... πήρε την μπουκιά από το στόμα.
Ο Ολυμπιακός το 2023 κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας με νίκη στο Ηράκλειο επί του Περιστερίου (85-57), αλλά και το Πρωτάθλημα με 3-1 νίκες στη σειρά των τελικών επί του Παναθηναϊκού, με τον τελευταίο τελικό στο ΟΑΚΑ να διακόπτεται στο 27’ λόγω επεισοδίων και το Super Cup της νέας περιόδου στη Ρόδο (75-51 τον Παναθηναϊκό).

ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, ΚΥΠΕΛΛΟ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
Η γυναικεία ομάδα μπάσκετ του Ολυμπιακού αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ελλάδας επικρατώντας του Παναθηναϊκού με 4-1 νίκες μετά από μία συναρπαστική σειρά τελικών κι έφτασε στον 7ο τίτλο του και δεύτερο σερί. Στο Κύπελλο, οι αθλήτριες του Παναθηναϊκού νίκησαν την Ελευθερία Μοσχάτου με 66-61 και κατέκτησαν τον 2ο τίτλο τους.


ΒΟΛΕΪ ΑΝΔΡΩΝ: ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΚΑΙ Η... ΜΟΙΡΑΣΙΑ ΤΩΝ ΤΙΤΛΩΝ

Το 2023 ήταν μια σημαντική χρονιά για το ελληνικό βόλεϊ ανδρών, με μεγάλες επιτυχίες των ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη όσο και για την Εθνική ομάδα.
Την Volley League ανδρών κατέκτησε τη σεζόν 2022/23 ο Ολυμπιακός, κερδίζοντας τον ΠΑΟΚ στα τρία από τα τέσσερα ματς, που έπαιξαν. Έτσι, οι «ερυθρόλευκοι» ήταν στην 1η θέση με 46 βαθμούς και ακολούθησαν οι «ασπρόμαυροι» με 45. Την πρώτη πεντάδα συμπλήρωσαν κατά σειρά ο Παναθηναϊκός (40 β.), ο ΑΟΝΣ Μίλων (37 β.) και ο Φοίνικας Σύρου (30 β.). Στην 6η θέση πλασαρίστηκε η Κηφισιά (25 β.).
Το Κύπελλο Ελλάδος πανηγύρισε ο ΠΑΟΚ στο Final-4, που πραγματοποιήθηκε στην Καλαμάτα με τη συμμετοχή των Μίλωνα, Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Στον τελικό οι Θεσσαλονικείς νίκησαν τους Πειραιώτες με 3-1 σετ.
Τον τίτλο του League Cup «Νίκος Σαμαράς» διεκδίκησαν οι δύο «αιώνιοι», με τον Παναθηναϊκό να νικάει με 3-2. Τελευταίο είναι το Super Cup, το οποίο πήρε ο Παναθηναϊκός, επικρατώντας με 3-1 του ΠΑΟΚ.
Το 2023 οι ελληνικές ομάδες έκαναν τρομερή πορεία στην Ευρώπη, όπου υπήρξε ελληνικός «εμφύλιος» στα ημιτελικά του Challenge Cup, ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό.
Ύστερα από δύο συναρπαστικούς αγώνες οι «ερυθρόλευκοι» πέρασαν στον μεγάλο τελικό και κατέκτησαν το 3ο τους ευρωπαϊκό τρόπαιο στο βόλεϊ, επικρατώντας της Μακάμπι με δύο νίκες.
Η Εθνική ομάδα ανδρών κατάφερε να βρεθεί στα τελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και αγωνίστηκε στον Δ’ όμιλο, που φιλοξενήθηκε στην Γερμανία. Η «γαλανόλευκη» τερμάτισε στην τελευταία θέση του ομίλου, έχοντας μία νίκη και τέσσερις ήττες.


ΒΟΛΕΪ ΓΥΝΑΙΚΩΝ: ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ, ΚΥΠΕΛΛΟ Η ΑΕΚ

Ο Παναθηναϊκός κατέκτησε το πρωτάθλημα της Volley League γυναικών για 25η φορά στην ιστορία του, με 3-0 νίκες επί του Ολυμπιακού. Σε ότι αφορά το Κύπελλο Ελλάδος, η ΑΕΚ επικράτησε 3-1 σετ του Παναθηναϊκού στην Άρτα και κατέκτησε το τρόπαιο, επιστρέφοντας στους τίτλους μετά από έντεκα χρόνια. Στο Final-4 έφτασαν, επίσης, ΑΟ Θήρας και Ολυμπιακός.
Όπως και οι άντρες έτσι και η εθνική γυναικών συμμετείχε στα τελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, όπου κληρώθηκε στον Γ’ όμιλο, που φιλοξενήθηκε στο Ισραήλ. Το νεανικό σύνολο της «γαλανόλευκης» δεν πέρασε στις «16», αλλά έδειξε ένα αρκετά ανταγωνιστικό πρόσωπο.

ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ ΣΤΗΝ ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΣΜΥΡΝΗΣ

Τον 11ο συνεχόμενο τίτλο του και 27ο από καταβολής της Α1 κατηγορίας (την περίοδο 1986-87) πανηγύρισε η ανδρική ομάδα υδατοσφαίρισης του Ολυμπιακού. Επικρατώντας 11-7 της Βουλιαγμένης στο κολυμβητήριο «Πέτρος Καπαγέρωφ» του Πειραιά, οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν το 3-0 στους τελικούς των play off. Οι «ερυθρόλευκοι» ολοκλήρωσαν με νταμπλ (για έκτη σερί χρονιά) μία εξαιρετική σεζόν καθώς νίκησαν με 14-4 τον Παναθηναϊκό στον τελικό του Κυπέλλου.
Εκτός συνόρων ξεχώρισε βεβαίως ο ευρωπαϊκός τίτλος που κατέκτησε ο Απόλλων Σμύρνης. Το πρώτο τρόπαιο στην ιστορία του LEN Challenger Cup βάφτηκε γαλανόλευκο. Στα χρώματα της Ελλάδας, στα χρώματα του Απόλλωνα Σμύρνης, ο οποίος, εννέα χρόνια μετά τη σύσταση του τμήματος υδατοσφαίρισης, έγινε η τρίτη ελληνική ομάδα που κατακτά ευρωπαϊκό τίτλο. Με το εμφατικό 18-14 επί της Τεράσα στην Ισπανία, στον δεύτερο τελικό της νεοσύστατης διοργάνωσης, η «αμφίβια ταξιαρχία» ντουμπλάρισε τις νίκες της (είχε νικήσει με 12-11 στον πρώτο αγώνα) και κατέκτησε πανηγυρικά το ιστορικό τρόπαιο.
Στο Champions League ανδρών, η Βουλιαγμένη άγγιξε την 3η θέση, ωστόσο, ηττήθηκε στον μικρό τελικό του Final-8 με 14-13 στα πέναλτι απ’ την Μπαρσελονέτα (9-9 ο κανονικός αγώνας).
Απόλυτα επιβλητικός ο Ολυμπιακός και στις γυναίκες, κατέκτησε το 10ο συνεχόμενο τίτλο του (14ο συνολικά) στην Α1 υδατοσφαίρισης γυναικών. Οι «ερυθρόλευκες» επικράτησαν εύκολα με 10-5 της Βουλιαγμένης στο κολυμβητήριο «Πέτρος Καπαγέρωφ» του Πειραιά, έφτασαν στο 3-0 στους τελικούς των play-off και για τέταρτη διαδοχική χρονιά ολοκλήρωσαν το πρωτάθλημα με το απόλυτο νικών.
Η γυναικεία ομάδα πόλο του Ολυμπιακού επιβεβαίωσε την κυριαρχία της εντός των συνόρων, κατακτώντας και το Κύπελλο Ελλάδας μετά το 11-6 επί της Βουλιαγμένης στον τελικό του final-4 που διεξήχθη στην Πάτρα.

«ΒΑΣΙΛΙΑΣ» ΤΗΣ ΠΙΣΙΝΑΣ ΞΑΝΑ Ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Όσο κι αν φάνηκε να... τρίζει, ιδιαίτερα μετά την 1η ημέρα των αγώνων, η παντοκρατορία του Ολυμπιακού στην κολύμβηση συνεχίζεται, Ο πειραϊκός σύλλογος κατέκτησε για 28η συνεχόμενη χρονιά και 64η συνολικά τον τίτλο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, το οποίο ολοκληρώθηκε σήμερα (20/5) στο ΟΑΚΑ, εξασφαλίζοντας μάλιστα και μία διαφορά άνω των εκατό βαθμών από το Παλαιό Φάληρο (1.330 έναντι 1.196). Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν και στις επιμέρους βαθμολογίες ανδρών και γυναικών.

TAEKBONTO: ΕΓΡΑΨΕ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΤΑ ΓΚΡΑΝ ΠΡΙ - 22 ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ & EUROPEAN GAMES
Τρία μετάλλια σε Παγκόσμια πρωταθλήματα, 16 μετάλλια σε Ευρωπαϊκό πρωταθλήματα, 3 μετάλλια στα European Games καθώς και 16 μετάλλια, από την προολυμπιακή ομάδα, σε βαθμολογούμενα τουρνουά G1/G2, συνθέτουν το παζλ των διακρίσεων του ελληνικού Ολυμπιακού ταεκβοντό μέσα στο 2023.
Στα Γκραν Πρι της World Taekwondo, η Ελλάδα έγραψε Ιστορία κατακτώντας τα δύο πρώτα της μετάλλια σε Παρίσι (ασημένιο Τεληκωστόγλου) και Ρώμη (χάλκινο Χαμαλίδης), ενώ στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα παίδων/κορασίδων, η χώρα μας εκτός από τα 10 μετάλλια, πανηγύρισε την 1η θέση στη γενική κατάταξη της διοργάνωσης, την 1η θέση στην κατάταξη των αγοριών και την 3η θέση στην κατάταξη των κοριτσιών. Στη «μικρή Ολυμπιάδα», τα European Games, η Ελλάδα κατέκτησε συνολικά τρία χάλκινα μετάλλια.

ΤΖΟΥΝΤΟ: Η χρυσή χρονιά της Τελτσίδου
Οι επιτυχίες της Ελισάβετ Τελτσίδου, συγκέντρωσαν πάνω της τα φώτα της δημοσιότητας για λογαριασμό του ελληνικού τζούντο, καθ` όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Η Ελληνίδα τζουντόκα, έσπασε όλα τα ρεκόρ σε συγκομιδή μεταλλίων στα διεθνή τουρνουά, βρέθηκε στο Νο-1 της Παγκόσμιας κατάταξης (σ.σ. με το τέλος του 2023 είναι στο Νο-2) και πλέον είναι τυπική υπόθεση η παρουσία της στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού.

ΠΥΓΜΑΧΙΑ: ΧΡΟΝΙΑ ΓΕΜΑΤΗ ΑΠΟ ΜΕΤΑΛΛΙΑ

Πέντε μετάλλια κατέκτησε η Ελλάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο πυγμαχίας εφήβων - νεανίδων, στην Μπούντβα. Στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε η πρωταθλήτρια Ευρώπης Άννα Μαρία Τριφύλλη, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στα 48 κιλά, αφού προκρίθηκε αήττητη στον τελικό, νικώντας στην καταληκτική μάχη, την Ισίκ Φιλίζ από την Τουρκία. Παράλληλα, η νεαρή Ελληνίδα πρωταθλήτρια αναδείχτηκε και καλύτερη γυναίκα πυγμάχος στο Παγκόσμιο Κύπελλο του  Μαυροβουνίου. Το ασημένιο Μετάλλιο χάρισε στην Ελλάδα η Ιωάννα Κάντζαρη, ενώ τρία χάλκινα μετάλλια κατέκτησαν οι Δανάη Ζενουνλλάρι, Θωμάς Μποδιτσόπουλος και Νίκος Καλυβάκης.
Με τρία μετάλλια... γένους θηλυκού επέστρεψε η ελληνική αποστολή από το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα πυγμαχίας νέων/νεανίδων που ολοκληρώθηκε στο Γερεβάν της Αρμενίας. Η εθνική ομάδα ολοκλήρωσε την παρουσία της με τον καλύτερο τρόπο κατακτώντας ένα χρυσό μετάλλιο και δύο χάλκινα. Παναγιώτα Κούζιλου στον τελικό της κατηγορίας της (57 κιλά) αντιμετώπισε τη Δανέζα Νάντια Μούνκχολμ με απίστευτη τεχνική, πίστη και συγκέντρωση κατακτώντας επάξια το χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα. 
Στον ημιτελικό (48 κιλά) η Άννα Μαρία Τριφύλλη αναμετρήθηκε με τη Ρωσίδα Λία Πατλάι σε έναν αγώνα που κρίθηκε κυριολεκτικά στις λεπτομέρειες, χάνοντας έτσι με πλειοψηφική απόφαση, το «εισιτήριο» για τον τελικό της κατηγορίας της.
Στον ημιτελικό αγώνα (60 κιλά) που έδωσε η Δανάη Ζενουνλλάρι με αντίπαλο τη Ρωσίδα Ελισαβέτα Τοκάρεβα, παρόλο που πάλεψε δυνατά δεν πέρασε στον τελικό και κατέκτησε  έτσι το δεύτερο χάλκινο Μετάλλιο για τα «γαλανόλευκα γάντια».
Επίσης, ο εθνικός ύμνος της Ελλάδας ακούστηκε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα πυγμαχίας παμπαίδων/παγκορασίδων χάρη στην Αγγελική Σδούγα. Η νεαρή πυγμάχος κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο, στο Μάριμπορ της Σλοβενίας, στην κατηγορία των 40 κιλών, επικρατώντας στον τελικό της Βρετανίδας Τέιγκαν Κινγκ. Η Αγγελική Σδούγα φορώντας τα «γαλανόλευκα» γάντια της σήκωσε την ελληνική πυγμαχία στο υψηλότερο σκαλί της Ευρώπης, καθώς μπήκε στο ρινγκ αποφασισμένη και δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στην αντίπαλό της.  
Τα «γαλανόλευκα γάντια» κατέκτησαν δύο χρυσά, ένα ασημένιο και τρία χάλκινα μετάλλια στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα ελίτ ανδρών/γυναικών στην Αλμπένα της Βουλγαρίας. Οι Έλληνες αθλητές και οι Ελληνίδες αθλήτριές πραγματοποίησαν εντυπωσιακές επιδόσεις χαρίζοντας στη χώρα μας έξι μετάλλια στο σύνολο. Συγκεκριμένα, η Όλγα Παυλίνα Παπαδάτου (63κ.) και η Βασιλική Σταυρίδου (75κ.) χάρισαν στην Ελλάδα τα δύο χρυσά μετάλλια. Ασημένιο μετάλλιο κατέκτησε η Εβελίνα Μαυρομμάτη (66κ.). Στην επιτυχημένη ελληνική παρουσία στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα προστίθενται και τα τρία χάλκινα μετάλλια της Αντωνίας Γιαννακοπούλου (52κ.), του Γιάννη Βαφειάδη (80κ.) και του Διονύση Ψυχογιού (86κ.).

ΑΜΕΑ: ΜΕΓΑΛΕΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΛΛΙΑ

Παγκόσμιος πρωταθλητής στα 100μ Τ11 με χρόνο 10.93 (ισοφάρισε το ρεκόρ αγώνων, ενώ την ίδια επίδοση είχε κάνει και στον ημιτελικό) στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου ΑμεΑ που διεξήχθη στο Παρίσι αναδείχθηκε ο Νάσος Γκαβέλας. Τεράστια επιτυχία για τον αθλητή του Νέστορα Κολοβού στο Παγκόσμιο των ΑμεΑ, όπου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο κάνοντας επίδειξη δύναμης σε μία ακόμη κορυφαία διοργάνωση. Εξασφάλισε παράλληλα και το εισιτήριο για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες του 2024, όπου θα επιδιώξει να υπερασπιστεί τον τίτλο του στην κατηγορία Τ11.
Ο Μανώλης Στεφανουδάκης κατέλαβε την πρώτη θέση στον ακοντισμό F54, με βολή στα 29.17μ. στην τελευταία του προσπάθεια, βελτίωσε τη φετινή του επίδοση και ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Ο Θανάσης Κωνσταντινίδης, στον τελικό της σφαίρας F32, με βολή στα 10.26μ. κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.
Από εκεί και πέρα, με δύο χρυσά μετάλλια και καλά πλασαρίσματα στα αγωνίσματά τους επέστρεψαν οι Έλληνες παρά-ολυμπιονίκες από το 11ο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Παρά-Κολύμβησης, που διεξήχθη στο Μάντσεστερ. Χρυσά μετάλλια κατέκτησαν ο Αντώνης Τσαπατάκης στα 100μ. πρόσθιο (SB4) και ο Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης στα 50μ. ελεύθερο (S8). 

«ΕΦΥΓΑΝ» ΚΩΣΤΑΣ ΝΕΣΤΟΡΙΔΗΣ, ΓΙΑΝΝΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ ΚΑΙ ΝΙΚΟΣ ΓΙΟΥΤΣΟΣ

Ο ελληνικός αθλητισμός «έχασε» μέσα στο 2023 κι ορισμένες πραγματικά πολύ σπουδαίες μορφές του: Τον Κώστα Νεστορίδη, τον Γιάννη Ιωαννίδη και τον Νίκο Γιούτσο.
Στα 93 του χρόνια έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Νεστορίδης. Ο... μόνιμος πρώτος σκόρερ της ΑΕΚ, ο πρώτος σταρ του ελληνικού ποδοσφαίρου που μεγαλούργησε την 8ετία 1957-65, έκανε στρατιές ανθρώπων να αγαπήσουν την ΑΕΚ. Μπήκε πρώτος στην «OPAP Arena» και λίγο πριν φύγει το 2023, δεν άντεξε. Καταβεβλημένος από τα σοβαρά προβλήματα υγείας «έφυγε» το πρωί της 12ης Δεκεμβρίου, παραμένοντας ανεξίτηλο σύμβολο της ΑΕΚ, αλλά και του ελληνικού ποδοσφαίρου κι ένας απ’ τους μεγαλύτερους Έλληνες ποδοσφαιριστές όλων των εποχών..
Ο κορυφαίος Έλληνας προπονητής του μπάσκετ με συνολικά 12 τίτλους (8 κατακτήσεις με τον Αρη από το 1979 έως το 1990 και 4 με τον Ολυμπιακό σερί από το 1993 έως το ‘96), ο Γιάννης Ιωαννίδης «έφυγε» από τη ζωή στις 4 Οκτωβρίου 2023 σε ηλικία 78 ετών.
Ο «ξανθός» του ελληνικού μπάσκετ ήταν ο «αρχιτέκτονας» της μεγάλης ομάδας του Αρη των Γκάλη, Γιαννάκη, Σούμποτιτς, Φιλίππου και των άλλων παιδιών που κάθε Πέμπτη στα τελευταία χρόνια της δεκαετίας του ’80 καθήλωνε τους Ελληνες φιλάθλους μπροστά στις τηλεοράσεις τους για να παρακολουθήσουν από το κατάμεστο «Αλεξάνδρειο» τις «μάχες» της στο Κύπελλο Πρωταθλητριών.
Ηταν άκρως συγκινητική η στιγμή του αποχαιρετισμού από τον Νίκο Γκάλη που κρατούσε ένα από τρόπαια που είχαν κατακτήσει μαζί όταν έφτασε η σορός του Ιωαννίδη στο «Αλεξάνδρειο» πριν απ’ την κηδεία του στη Θεσσαλονίκη.
Στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του ‘90 ο «ξανθός» άλλαξε την ιστορία του μπασκετικού Ολυμπιακού κάνοντάς τον ξανά πρωταθλητή μετά από πολλά χρόνια παρακμής.
Ο Ολυμπιακός και το ελληνικό ποδόσφαιρο βυθίστηκαν σε πένθος την Τρίτη 7 Νοεμβρίου καθώς έγινε γνωστό πως έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών ένας από τους σημαντικότερους επιθετικούς που έχουν φορέσει και τιμήσει την «ερυθρόλευκη» φανέλα, ο Νίκος Γιούτσος.
Η τελευταία του παρουσία στο «Καραϊσκάκης» ήταν στον αγώνα με την Φράιμπουργκ για τη φάση των ομίλων του Europa League, με την τεράστια αυτή μορφή του ελληνικού ποδοσφαίρου να νοσηλεύεται ακολούθως επί 20 ημέρες στην εντατική μονάδα του νοσοκομείου «Μετροπόλιταν». Κατέκτησε 4 πρωταθλήματα και ισάριθμα Κύπελλα Ελλάδας με τον Ολυμπιακό από το 1964 έως το 1974, μετρώντας μάλιστα 100 γκολ σε 276 παιχνίδια. Η δεινότητά του στο σκοράρισμα και το δυναμικό στιλ που τον χαρακτήριζε είχε ως αποτέλεσμα να βγει η θρυλική φράση «Έμπαινε Γιούτσο», που έγινε σύνθημα στα χείλη των οπαδών και έχει παραμείνει ζωντανή στις μνήμες όλων ως σήμερα, με τον Γιούτσο να φεύγει από τον Ολυμπιακό το 1974 και να κλείνει την καριέρα του στον συμπολίτη Εθνικό το 1976. Ο Γιούτσος τίμησε και τη φανέλα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος της χώρας μας, αφού φόρεσε 15 φορές το εθνόσημο (1965-1970) και σκόραρε 6 φορές.

ΟΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΕΣ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΚΑΤΣΟΥΡΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΥΓΓΕΡΙΔΗ

Ο ελληνικός αθλητισμός δυστυχώς έζησε ξανά την «σκοτεινή» πλευρά του μέσα στο 2023. Στις 7 Αυγούστου δολοφονήθηκε ο 29χρονος φίλος της ΑΕΚ, Μιχάλης Κατσουρής έπειτα από επίθεση που δέχθηκε έξω από την OPAP Arena, κατόπιν επιδρομής χούλιγκαν της Ντινάμο Ζάγκρεμπ, την παραμονή του αγώνα της «Ένωσης» με την κροατική ομάδα για τα προκριματικά του Champions League, βυθίζοντας όλη την Ελλάδα στο πένθος. Ο κύκλος του αίματος, ωστόσο, δεν σταμάτησε εδώ...
Στις 27 Δεκεμβρίου άφησε την τελευταία του πνοή στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας, ο 31χρονος αστυνομικός Γιώργος Λυγγερίδης, ο οποίος στις 7 Δεκεμβρίου είχε χτυπηθεί από ναυτική φωτοβολίδα στον μηρό έξω από το γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» στου Ρέντη, κατά τη διάρκεια επεισοδίων, στο περιθώριο αγώνα βόλεϊ Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός για το League Cup.

ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ ΤΟΥ ΠΣΑΤ

Κορυφαίος αθλητής της χρονιάς 2023 ψηφίστηκε ο Μίλτος Τεντόγλου, ενώ κορυφαία αθλήτρια για το 2023 αναδείχθηκε η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη.
Κορυφαία ομάδα για το 2023 αναδείχτηκε η εθνική ομάδα υδατοσφαίρισης των ανδρών, ενώ στον Θοδωρή Βλάχο κατέληξε ο τίτλος του Κορυφαίου προπονητή της χρονιάς.
Τον τίτλο του Κορυφαίου Αθλητή με Αναπηρία κατέκτησε ο Αθανάσιος Γκαβέλαςκαι τον τίτλο της Κορυφαίας Αθλήτριας με Αναπηρία πήρε η τζουντόκα Θεοδώρα Πασχαλίδου, ενώ Κορυφαία Ομάδα Αθλητών με Αναπηρία για το 2023 ήταν η Εθνική γυναικών μπάσκετ Κωφών.