Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΧΑΛΚΙΔΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τη Δευτέρα 24/7 πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χαλκίδας με βασικό θέμα τη δημιουργία ιδιωτικής Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) στο χώρο του παλιού Τσιμεντάδικου. Για άλλη μια φορά η Δημοτική Αρχή συμφώνησε με τις  υπόλοιπες παρατάξεις ως προς την επιχειρηματική αξιοποίηση της περιοχής, με αντιπαράθεση στο ποια μεγαλοεπιχειρηματικά σχέδια θα κάνουν μπίζνες πχ μέσω της βιομηχανικής, της τουριστικής ή άλλης εκμετάλλευσης. Ταυτόχρονα συμφωνία υπήρξε και για τη δημιουργία νέων ΜΕΑ, ΧΥΤΥ μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα... (ΣΔΙΤ) σε άλλη περιοχή του δήμου, που ουσιαστικά παραδίδει σε ιδιώτη την ευθύνη για τη διαχείριση των απορριμμάτων. Θυσιάζουν  έτσι την ασφάλεια και την υγεία των κατοίκων, καθώς και το φυσικό περιβάλλον για το κέρδος, με συνέπειες όπως τις ζούμε καθημερινά στην Υγεία, στην Παιδεία, στις Μεταφορές, όπου μπαίνουν μεγαλοεπιχειρηματίες να διαχειριστούν ανάγκες των εργαζομένων και του λαού.
Με τη συμφωνία τους αυτή αποκαλύφθηκε άλλη μία φορά πώς η παράδοση της διαχείρισης των απορριμμάτων σε ιδιώτες είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής ΕΕ-κυβερνήσεων, την οποία εφαρμόζουν περιφέρεια και Δημοτική Αρχή και όχι ανικανότητας ορισμένων επιχειρησιακών παραγόντων!
Η Λαϊκή Συσπείρωση είναι η μόνη που κατέθεσε προτάσεις για τη διαχείριση απορριμμάτων  και την αξιοποίηση του Τσιμεντάδικου, που λύνουν το πρόβλημα με ευθύνη του κράτους υπολογίζοντας τις ανάγκες των κατοίκων.
Είναι προκλητική η στάση της Δημοτικής Αρχής, να θεωρεί ουτοπικό το 2024 να καλύπτονται οι ανάγκες των κατοίκων της Αυλίδας για Κέντρο Υγείας, Σχολική Στέγη, ασφαλείς κόμβους και διαβάσεις, καθαρό περιβάλλον, με εργοστάσια έξω από τον αστικό ιστό και ειδικά των επικίνδυνων για μεγάλο βιομηχανικό ατύχημα όπως το ζητάνε κι οι ίδιοι οι κάτοικοι. Είναι ουτοπικές για αυτούς οι ανάγκες του λαού της Χαλκίδας για υποδομές με δωρεάν  προσβάσιμους  χώρους αναψυχής , σε αρμονία  με το περιβάλλον και τις φυσικές ομορφιές  του, για πολιτιστική έκφραση και δημιουργία με αξιοποίηση του χώρου του παλιού Τσιμεντάδικου, με σεβασμό στην πολιτιστική κληρονομιά  και  την ιδιαιτερότητα του χώρου, που συνδυάζει μνήμες από την αρχαία και σύγχρονη ιστορία του τόπου, όπως το ζητάνε εκατοντάδες δημότες και η «Ομάδα Πρωτοβουλίας Πολιτών για τη διατήρηση και επανάχρηση του «Τσιμεντάδικου», για την προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου Αυλίδας».

Την ίδια στιγμή το μόνο αδιαπραγμάτευτο για τη Δημοτική Αρχή, τις παρατάξεις του κ. Σπύρου και της κ. Παππά, είναι να μοιράζουν και να δίνουν φιλέτα γης σε μεγαλοεργολάβους και μεγαλοεπιχειρηματίες, σε βάρος του λαού!

 

Η Λαϊκή Συσπείρωση με τις παρεμβάσεις της στο Δημοτικό Συμβούλιο ανέδειξε ότι

1. Για τη διαχείριση των απορριμμάτων απαιτείται:

·       Να υπάρξει πλήρης κρατική χρηματοδότηση για την κατασκευή δημόσιας ΜΕΑ και ΧΥΤΥ στη Χαλκίδα. Να μην αδειοδοτηθεί καμιά ιδιωτική ή μέσω ΣΔΙΤ κατασκευή αντίστοιχων μονάδων.
·       Να απορριφθεί οριστικά το παλαιό τσιμεντάδικο της ΑΓΕΤ στο Μικρό Βαθύ Αυλίδας ως χώρος διαχείρισης απορριμμάτων και γενικά ως χώρος βιομηχανικής δραστηριότητας.
·       Να εκπονηθεί και να χρηματοδοτηθεί μελέτη για τη λειτουργία ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή ώστε στη ΜΕΑ να καταλήγουν μόνο απορρίμματα που δεν είναι ανακυκλώσιμα.
·       Να εξασφαλιστεί άμεση λύση στο θέμα της μεταφοράς απορριμμάτων για να αποτραπεί ο κορεσμός του ΧΥΤΑ Ιστιαίας και να μην συνεχίσουν να πληρώνουν οι δημότες τα "σπασμένα" που έχει δημιουργήσει η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των προηγούμενων κυβερνήσεων.
·       Να απορριφθεί η καρκινογόνος καύση των επεξεργασμένων απορριμμάτων ως τρόπος διαχείρισής τους ή εξασφάλισης φθηνής ενέργειας για την τσιμεντοβιομηχανία.
2. Για το χώρο του παλιού Τσιμεντάδικου και τον αρχαιολογικό χώρο Αυλίδας χρειάζεται:
·       Να αναδειχθεί ουσιαστικά η ιστορίας της Αρχαίας Αυλίδας με το ιερό της Άρτεμης και να αξιοποιηθεί ο περιβάλλοντας χώρος με ευθύνη του κράτους, ως ελεύθερος δημόσιος και δωρεάν χώρος αναψυχής και περιπάτου με δράσεις στη φύση και τα μονοπάτια της, με αθλητικές δραστηριότητες κ.α.
·       Να  αναβαθμιστεί η περιοχή του παλιού Τσιμεντάδικου με κρατική ευθύνη, ως κληρονομιά της κοινωνικής ζωής της εργατικής τάξης με τη δημιουργία πολυχώρου τέχνης και πολιτισμού, με χώρους εκθέσεων, θεάτρου, θερινού σινεμά δημόσιου και δωρεάν. Κυψέλες ερασιτεχνικής καλλιτεχνικής απασχόλησης συμβάλλοντας στην ποιοτική ανάπτυξη της τέχνης και στην δωρεάν ψυχαγωγία για όλους και όλες.
Για εμάς η Αυλίδα είναι οι άνθρωποι της, τα παιδιά της και οι ανάγκες τους. Θέλουμε η πόλη μας, να εξυπηρετεί τη δική μας καθημερινότητα και όχι συμφέροντα λίγων!
Αυτές είναι οι πραγματικές ανάγκες, για αυτό και είναι ρεαλιστικές. Οι κάτοικοι και οι εργαζόμενοι με τον αγώνα τους μπορούν να τις κάνουν πράξη!

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση
Οι δημοτικοί σύμβουλοι
Γρανέτα Τσιβίκα
Γιώργος Νικολάου