Τρίτη 23 Ιουλίου 2024

ΕΡΩΤΗΣΗ στη βουλή κατέθεσε ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ

 
ΕΡΩΤΗΣΗ στη βουλή κατέθεσε ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ, βουλευτής Εύβοιας του ΚΚΕ, για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη νοτιοκεντρική Εύβοια και την εξασφάλιση κρατικής χρηματοδότησης για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων και το Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων Χαλκίδας

Προς τους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας

Στην Εύβοια εκτυλίσσεται άλλο ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα με τη διαχείριση των απορριμμάτων. Εδώ και δύο περίπου χρόνια τα απορρίμματα κάνουν βόλτες,,, διανύοντας εκατοντάδες χιλιόμετρα, εξέλιξη που ήδη κοστίζει ακριβά σε δήμους και δημότες. Έφτασαν τα απορρίμματα του Δήμου Χαλκιδέων, του 12ου σε πληθυσμό δήμου της χώρας, να διανύουν 270χλμ για να ταφούν στο ΧΥΤΑ Τρικάλων!
Πέρα από το μεγάλο κόστος της μεταφοράς των απορριμμάτων εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά η σημερινή κατάσταση αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Εύβοια και τη Στερεά. Η μεταφορά των απορριμμάτων των δήμων Χαλκιδέων και Διρφύων Μεσσαπίων στον ΧΥΤΑ Ιστιαίας θα εξαντλήσει πολύ γρήγορα τη χωρητικότητά του, ενώ και ο ΧΥΤΥ Θήβας (όπου μεταφέρονται τα απορρίμματα των δήμων Ερέτριας, Καρύστου και Κύμης Αλιβερίου) βρίσκεται σε οριακή κατάσταση καθώς δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η κατασκευή του τρίτου κυττάρου.
Το μπάχαλο με τον κορεσμό του ΧΥΤΑ Χαλκίδας και την εκπόνηση μελέτης για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και το Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) Χαλκίδας που μετά από πολλές παλινωδίες τελικά οδήγησαν σε «ναυάγιο» δεν αποτελεί δείγμα ανικανότητας, αλλά μέρος ενός σχεδίου που οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση των απορριμμάτων. Σχέδιο που αποκαλύφθηκε με τις πρόσφατες δηλώσεις στη συνεδρίαση της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας του Γ.Γ. Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Μ. Γραφάκου περί μη δημόσιας χρηματοδότησης των ΜΕΑ και ΧΥΤΥ στη Χαλκίδα και ταυτόχρονα την αδειοδότηση ιδιωτικών ΜΕΑ και ΧΥΤΥ στη Χαλκίδα και μάλιστα στο ήδη επιβαρυμένο Βαθύ Αυλίδας. Μάλιστα, φημολογείται ότι στην ιδιωτική ΜΕΑ-ΧΥΤΥ Χαλκίδας σχεδιάζεται να οδηγηθούν τα απορρίμματα 21 δήμων της Στερεάς και της Βορειοανατολικής Αττικής, εξέλιξη που θα μετατρέψει τη Χαλκίδα σε χαβούζα.
Στην κατάσταση αυτή, που επιβαρύνει ήδη οικονομικά τους δήμους και το λαό της Εύβοιας, έχει βάλει την υπογραφή της η Ε.Ε. και οι κυβερνήσεις που αντιμετωπίζουν τα απορρίμματα ως πεδίο μεγάλης κερδοφορίας. Η πολιτική της Ε.Ε. «ο ρυπαίνων πληρώνει» που υιοθετούν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις είναι αυτή που μεταφέρει το κόστος της διαχείρισης στο λαό μέσω των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και ταυτόχρονα για τους βασικούς ρυπαντές – τους βιομήχανους – μετατρέπεται σε «ο ρυπαίνω πληρώνει και συνεχίζει να ρυπαίνει». Παράλληλα, αυτή η πολιτική στρέφει τη διαχείριση των απορριμμάτων από την ανακύκλωση στην επεξεργασία και μετατροπή τους σε απορριμματογεννή καύσιμα (RDF και SRF) για την αξιοποίησή τους στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ή τη μείωση του ενεργειακού κόστους στην τσιμεντοβιομηχανία. Πολιτική που βαφτίζεται προκλητικά «πράσινη»!
Η ιδιωτική ή μέσω Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) κατασκευή ΜΕΑ-ΧΥΤΥ στη Χαλκίδα θα μεγαλώσει και δε θα λύσει τα προβλήματα καθώς η χωροθέτηση, η λειτουργία,  ο όγκος των διαχειριζόμενων απορριμμάτων κλπ θα γίνονται με κριτήριο το κέρδος. Για αυτό και θα έχει σοβαρές επιπτώσεις  στην τσέπη του λαού της Εύβοιας, στην υγεία και στις συνθήκες ζωής των κατοίκων της Χαλκίδας ή όπου αλλού οδηγηθούν τα απορρίμματα για επεξεργασία και καύση.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα πάρει η Κυβέρνηση ώστε:
- Να υπάρξει πλήρης κρατική χρηματοδότηση για την κατασκευή δημόσιας ΜΕΑ και ΧΥΤΥ στη Χαλκίδα. Να μην αδειοδοτηθεί καμιά ιδιωτική ή μέσω ΣΔΙΤ κατασκευή αντίστοιχων μονάδων.
- Να απορριφθεί οριστικά το παλαιό τσιμεντάδικο της ΑΓΕΤ στο Μικρό Βαθύ Αυλίδας ως χώρος διαχείρισης απορριμμάτων και γενικά ως χώρος βιομηχανικής δραστηριότητας.
-Να εκπονηθεί και να χρηματοδοτηθεί μελέτη για τη λειτουργία ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή ώστε στη ΜΕΑ να καταλήγουν μόνο απορρίμματα που δεν είναι ανακυκλώσιμα.
- Να εξασφαλιστεί άμεση λύση στο θέμα της μεταφοράς απορριμμάτων για να αποτραπεί ο κορεσμός του ΧΥΤΑ Ιστιαίας και να μην συνεχίσουν να πληρώνουν οι δημότες τα "σπασμένα" που έχει δημιουργήσει η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και των προηγούμενων κυβερνήσεων.
- Να απορριφθεί η καρκινογόνος καύση των επεξεργασμένων απορριμμάτων ως τρόπος διαχείρισής τους ή εξασφάλισης φθηνής ενέργειας για την τσιμεντοβιομηχανία
- Να σταματήσει η καύση RDF από την ΑΓΕΤ στο Αλιβέρ