Τετάρτη 24 Ιουλίου 2024

Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Χαλκιδέων, για την μη εγκατάσταση ιδιωτικής Μ.Ε.Α στην Αυλίδα

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε και εκδόθηκε σήμερα, Τρίτη 23 Ιουλίου 2024, ψήφισμα από το 
Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Χαλκιδέων, με το οποίο ο Δήμος Χαλκιδέων δηλώνει την πλήρη αντίθεσή του στην κατασκευή ιδιωτικής Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α) στην περιοχή της Αυλίδας. Η δημοτική παράταξη της Λαϊκής Συσπείρωσης ψήφισε κατά στο παρόν ψήφισμα, καθώς είχε δηλώσει τις αντιθέσεις της με διαφορετικό ψήφισμα που είχε συντάξει.
Ακολουθεί ολόκληρο το ψήφισμα του Δημοτικού.... Συμβουλίου του Δήμου Χαλκιδέων:
«Τις τελευταίες ημέρες γίναμε κοινωνοί προφορικών δηλώσεων στο θεσμικό όργανο διαχείρισης των απορριμμάτων των Δήμων της Στ. Ελλάδας (ΦΟΔΣΑ) εκ μέρους υψηλόβαθμου κυβερνητικού στελέχους, ότι δεν χρειάζεται να προκριθεί η χρηματοδότηση της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Χαλκίδας, γιατί θα αδειοδοτηθεί ιδιωτική ΜΕΑ στα όρια του Δήμου Χαλκιδέων.
Ένα σύνολο στοιχείων και πληροφοριών συγκλίνουν στο ότι, η Μονάδα αυτή σχεδιάζεται να υλοποιηθεί στις σχολάζουσες εγκαταστάσεις των Τσιμέντων Χαλκίδας στη ΔΕ Αυλίδας.
Είναι προφανές ότι, αυτή η προοπτική ανατρέπει πλήρως τον σχεδιασμό του μόνου καθ΄υμάς αρμόδιου φορέα υλοποίησης, δηλαδή του ΦΟΔΣΑ, που προβλέπει ΜΕΑ και ΧΥΤΥ για την Χαλκίδα και τους όμορους δήμους στο ΠΕΙ ΔΟΚΟΥ, σύμφωνα με τον εν εξελίξει Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων.
Από την άλλη, οι σχολάζουσες εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ Ηρακλής είναι οι πλέον ακατάλληλες για μία παρόμοια δραστηριότητα, γιατί ευρίσκονται στην είσοδο της πόλης της Χαλκίδας, σε απόσταση μικρότερη των 1000 μέτρων από πυκνοκατοικημένες περιοχές, συνορεύουν με τον αρχαιολογικό χώρο του ναού της Αυλιδείας Αρτέμιδας και είναι σε αρχαιολογική περιοχή, η δε διαχείριση στο σημείο μεγάλου όγκου αστικών απορριμμάτων θα δημιουργήσει τεράστιο
κυκλοφοριακό φορτίο με σημαντική περιβαλλοντική επιβάρυνση στην είσοδο του Δήμου Χαλκιδέων και όλης της Εύβοιας.
Τέλος μια τέτοια επιλογή έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το θεσμοθετημένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Αυλίδας, που εγκρίθηκε με την υπ΄ αριθμ. 26719/4153/2011 απόφαση Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας Στ. Ελλάδας και προβλέπει για το μεν σχολάζον λατομείο μόνο αποκατάσταση τοπίου χωρίς καμία νέα χρήση, για το δε σχολάζον εργοστάσιο σε συνδυασμό με το νομαρχιακό χωροταξικό σχέδιο, μόνο την ανάπτυξη τουριστικών και πολιτιστικών δράσεων.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ
Δηλώνουμε ότι:
Το ΓΠΣ του τέως δήμου Αυλίδας συνιστά τον καταστατικό χάρτη ανάπτυξης της περιοχής και πρέπει να γίνει σεβαστό από κάθε Πολιτειακή Αρχή και κάθε επενδυτικό φορέα.
Η επιχειρούμενη μετατροπή των οριστικά ανενεργών λατομικών περιοχών σε εγκαταστάσεις διαχείρισης και ταφής απορριμμάτων, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις προβλέψεις του ΓΠΣ Αυλίδας αλλά και άλλων χωροταξιών και αναπτυξιακών μελετών που διαθέτουν συναίνεση των δημοτών και των φορέων του Δήμου, καθώς και δημοκρατική νομιμοποίηση ύστερα από αποφάσεις αρμοδίων συλλογικών οργάνων και δεν θα γίνει ανεκτή.
Ζητάμε να στηριχτούν από τα αρμόδια Υπουργεία οι προκρινόμενες λύσεις (ΜΕΑ ΧΥΤΥ στο ΠΕΙ ΔΟΚΟΥ) με επίσπευση των διαδικασιών και με την εύρεση των απαιτούμενων χρηματοδοτήσεων.
Δεν θα ανεχθούμε και θα αντιταχθούμε σθεναρά σε κάθε προσπάθεια υπονόμευσης των
προταγμάτων του ΓΠΣ Αυλίδας μέσω ειδικών χωρικών παρεμβάσεων.
Υπερασπιζόμαστε το δικαίωμά μας να καθορίζουμε εμείς οι δημότες και τα συλλογικά όργανα του Δήμου μέσα από τις θεσμοθετημένες διαδικασίες την αναπτυξιακή πορεία του τόπου μας.
Αντιστεκόμαστε σε κάθε σχέδιο ανατροπής όσων έχουμε με ευρύτατη συναίνεση θεσμοθετήσει για το μέλλον του τόπου μας, που προωθείται όχι χάριν του δημοσίου συμφέροντος, αλλά για να εξυπηρετηθούν ατομικά συμφέροντα και ιδιωτικές επιχειρηματικές επιλογές που αποκλίνουν από τον συλλογικό θεσμικό μας σχεδιασμό.
Δεν διαπραγματευόμαστε την υγεία των δημοτών και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος του Δήμου μας.
ΚΑΛΟΥΜΕ
δημότες, συλλογικούς φορείς, επιστημονικούς και επαγγελματικούς συλλόγους και σωματεία σε επαγρύπνηση και συστράτευση για να περιφρουρήσουμε το μέλλον του τόπου μας το μέλλον των παιδιών μας.
Δεν παραδίδουμε τον Δήμο μας σε κανέναν.».