Σάββατο 20 Ιουνίου 2009

ΕΝΑΕ

Χαιρετισμός προέδρου ΕΝΑΕ
στο Συνέδριο Εκλεγμένων Γυναικών





Κυρίες και κύριοι,Φίλες και φίλοι,
Λυπούμαι ιδιαίτερα που δεν παρίσταμαι, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων και όγκου εργασίας, στη σημερινή εκδήλωση. Χαιρετίζω τις εργασίες της ετήσιας τακτικής συνάντησης των εκλεγμένων γυναικών στις Σέρρες.
Με χαρά μου διαπιστώνω πως το άτυπο δίκτυο εκλεγμένων γυναικών συμβάλει για μια ακόμη, συνεχή χρονιά στην αναβάθμιση του ρόλου της γυναίκας στην τοπική αυτοδιοίκηση, αναλαμβάνοντας και υλοποιώντας το επικείμενο συνέδριο- αφιέρωμα στις γυναίκες και τη συμμετοχή τους στην πολιτική.
Η Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων στάθηκε αρωγός στην προσπάθεια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σερρών για την πραγματοποίηση του σημερινού συνεδρίου. Είμαι βέβαιος πως το ψήφισμα της συνάντησης θα εμπλουτίσει τους προβληματισμούς και θα ενισχύσει τις συλλογικές μας προσπάθειες για την εξελικτική πορεία του θεσμού της αυτοδιοίκησης και την προαγωγή της ευρύτερης γυναικείας πολιτικής συμμετοχής.
Οι γυναίκες, και αυτό είναι κοινή πλέον αποδοχή, συναντούν πολλαπλά εμπόδια στην πρόσβασή τους προς τα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Η συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική ζωή της Ελλάδας βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα.
Οι γυναίκες, η πλειοψηφία του εκλογικού σώματος, υποαντιπροσωπεύεται στα κέντρα χάραξης πολιτικής και λήψης αποφάσεων, γεγονός που κατατάσσει τη χώρα μας στις τελευταίες θέσεις μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Ασφαλώς, ο δρόμος που διανύθηκε από τη δεκαετία του ´50 μέχρι σήμερα είναι μακρύς, αλλά υπάρχουν πολλά ακόμα που η πολιτική μπορεί να επωφεληθεί από την ενεργή συμμετοχή των γυναικών.
Πολλά που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της δημοκρατίας μας, στην πραγματική εφαρμογή της αρχής της ισότητας των φύλων, στον εμπλουτισμό των πολιτικών ιδεών, στη συνολική ανανέωση της πολιτικής και την εισαγωγή μιας νέας πολιτικής κουλτούρας.Οι γυναίκες χαρακτηρίζονται από πρακτικό πνεύμα, ξέρουν να ακούν, και να συνεργάζονται. Με αυτόν τον τρόπο λύνουν προβλήματα, συνθέτουν απόψεις, και πιάνουν τον παλμό της εποχής.
Οι δυνατότητες συμβολής τους στα κοινά αποδεικνύονται με τον καλύτερο τρόπο αν κανείς ρίξει μια απλή ματιά στη θεματολογία και το εύρος των ζητημάτων που πραγματεύεται το σημερινό συνέδριο- κοινωνικά δικαιώματα, περιβάλλον, διοικητική μεταρρύθμιση.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, πρώτου και δευτέρου βαθμού, έχει πολλά να πάρει από την εμπειρία, τη θέληση και την αποφασιστικότητα των γυναικών πολιτικών που μάχονται για την κατάκτηση της ισότιμης θέσης τους στο πολιτικό γίγνεσθαι, που ευαισθητοποιούνται για την ενίσχυση του τόπου τους, για την προώθηση των τοπικών συμφερόντων, για την κάλυψη των αναγκών των τοπικών κοινωνιών.
Στη χώρα μας, μια χώρα προοδευτική όπως η Ελλάδα, πρέπει να πάψουμε να δίνουμε στις γυναίκες μονίμως το δεύτερο ρόλο. Η απονομή ρόλων χρειάζεται ακρόαση για να επιλεχθεί ο καλύτερος. Και ο καλύτερος μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να βρεθεί στο πρόσωπο μιας γυναίκας.
Πρέπει να δοθούν ισότιμες ευκαιρίες άσκησης πολιτικής σε γυναίκες, ξέχωρα από ποσοστώσεις και κομματικά παιχνίδια. Δεν αρκεί οι γυναίκες να αναγράφονται στα ψηφοδέλτια, αλλά πρέπει και να εκλέγονται. Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες που εκλέγονται πρέπει να παίρνουν υπεύθυνα και νευραλγικά πόστα, να αναλαμβάνουν ευθύνες.
Να τους δίνεται η ευκαιρία να επιδείξουν έργο. Αυτό μπορεί να συμβεί αν τοποθετηθούν γυναίκες σε καίριους τομείς πολιτικής δράσης.
Αν πάψουμε να θεωρούμε τις γυναίκες κομπάρσους της πολιτικής ζωής, της αυτοδιοίκησης, και τους αποδώσουμε το ρόλο που τους αξίζει- τον πρωταγωνιστικό!
Εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.