Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ- ΒΟΥΛΗ

Εθνική Συντονιστική Επιτροπή
για το Κάπνισμα
Αθήνα, 18 Ιουνίου 2009
Τα μέλη της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής για το Κάπνισμα «Σπύρος Δοξιάδης - Γιώργος Γεννηματάς» συνάντησαν σήμερα το πρωί στο γραφείο του τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα προκειμένου να υπογράψει το μνημόνιο κατά του καπνίσματος, το οποίο έχουν ήδη υπογράψει οι άλλοι δύο πολιτειακοί παράγοντες του τόπου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρωθυπουργός.
Τα μέλη της αντιπροσωπείας που απαρτιζόταν από τον Καθηγητή Χειρουργικής και Πρόεδρο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας κ. Σταύρο Μπεσμπέα, τους αναπληρωτές καθηγητές της Ιατρικής Σχολής Αθηνών κυρία Αθηνά Λινού και κ. Ιωάννη Τούντα, καθώς και τον Σύμβουλο του Υπουργού Υγείας και υπεύθυνο της αντικαπνιστικής εκστρατείας κ. Αλέξη Ζορμπά, αφού επέδωσαν στον Πρόεδρο της Βουλής την ευχαριστήρια επιστολή της εθνικής συμμαχίας κατά του καπνίσματος με υπογράφοντα τον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Παναγιώτη Μπεχράκη έθεσαν υπόψη του κ. Σιούφα σημαντικά στοιχεία που έχει συλλέξει και διαθέτει η Επιτροπή.
Κατά τη συνάντηση, ο καθηγητής κ. Μπεσμπέας ευχαρίστησε, εκ μέρους της Επιτροπής, τον Πρόεδρο της Βουλής για τη συμβολή του στην εφαρμογή του νόμου για τη διακοπή του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους και στους χώρους εργασίας, αναφέροντας πως τόσο η ελληνική κοινωνία όσο και το δημόσιο υποφέρουν από το κάπνισμα, εφόσον - σύμφωνα με τα στατιστικά - μία μικρή πόλη 20.000 κατοίκων ξεκληρίζεται κάθε χρόνο συνεπεία και λόγω του καπνίσματος, που κοστίζει στο δημόσιο 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ για επτακόσιες χιλιάδες ημέρες νοσηλείας των καπνιζόντων ασθενών.
Στη δήλωσή του ο Πρόεδρος της Βουλής τόνισε:
Δ. Σιούφας:
Θεωρώ ότι η συνάντησηή μου αυτή στη Βουλή των Ελλήνων με τους εκπροσώπους της Επιτροπής της εθνικής συμμαχίας κατά του καπνίσματος για να υπογράψω ως Πρόεδρος της Βουλής μετά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρωθυπουργό αποτελεί μια σημαντική συμβολή στην κατεύθυνση της ενημέρωσης των βλαβερών συνεπειών που έχει το κάπνισμα. Σ’ αυτή βεβαίως την απόφαση με επηρεάζει και η προηγούμενη ιδιότητά μου ως Υπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Θέλω όμως, κυρία και κύριοι εκπρόσωποι της εθνικής συμμαχίας να σας πω ότι η Βουλή των Ελλήνων έχει αρχίσει να εφαρμόζει το νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση, διά του Υπουργού Δημήτρη Αβραμόπουλου, από τις 2 Φεβρουαρίου σε συνέχεια των προσπαθειών που έκανε ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης και η πρώην Πρόεδρος της Βουλής Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι οι βουλευτές, οι κοινοβουλευτικοί συντάκτες και οι εργαζόμενοι και στα δέκα κτίρια της Βουλής - εκτός από τους χώρους που έχουν οριστεί - εφαρμόζουν με συνέπεια αυτήν την απόφαση, την οποία έλαβα ως Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.
Υπέγραψα το κείμενο αυτό με όλη μου την καρδιά, γιατί συνειδητοποιώ για μια ακόμα φορά την αξία που έχει η πρωτοβουλία, την οποία έχετε πάρει και εσείς, αλλά και το γεγονός ότι πρέπει να υπάρξει αποτελεσματική εφαρμογή του νόμου. Γνωρίζουμε όλοι, το είπατε και εσείς πριν από λίγο, ότι κάθε χρόνο χάνονται χιλιάδες ζωές από το κάθε μορφής κάπνισμα, αλλά και πολλές περισσότερες είναι εκείνες που χάνουν την ποιότητα της ζωής από την ίδια αιτία. Η απομάκρυνση από το κάπνισμα είναι το καλύτερο δώρο που μπορούμε να κάνουμε και στον εαυτό μας, αλλά και τους γύρω μας.
Δηλώνω μάλιστα, ως παλιός καπνιστής, πως παίρνω σήμερα τη δύναμη να κάνω μια σοβαρή προσπάθεια να σταματήσω το κάπνισμα.
Στη συνέχεια, το λόγο έλαβε ο καθηγητής κ. Τούντας, ο οποίος μετέφερε στον Πρόεδρο το αίτημα της Επιτροπής για ανάληψη εκ μέρους του της πρωτοβουλίας ενημέρωσης των μελών του Κοινοβουλίου, ώστε να καταγραφεί και η δική τους συμβολή στην προσπάθεια της εθνικής συμμαχίας κατά του καπνίσματος.
Ο κ. Σιούφας, από την πλευρά του, διαβεβαίωσε τα μέλη της αντιπροσωπείας πως με χαρά του θα συνδράμει την προσπάθεια της Συντονιστικής Επιτροπής για τη θωράκιση της υγείας των πολιτών.