Σάββατο 20 Ιουνίου 2009

Μνημόσυνο
Ανδρέα Παπανδρέου

Το ετήσιο μνημόσυνο του Ανδρέα Παπανδρέου τελέστηκε σήμερα στον τάφο του, στο Ά Νεκροταφείο, παρουσία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου και πολλών στελεχών του κόμματος και της ιστορικής του ηγεσίας.
Με δηλώσεις τους, στελέχη του ΠΑΣΟΚ μίλησαν για τον ιδρυτή του κόμματος ενώ με την ευκαιρία των εγκαινίων του νέου Μουσείου της Ακρόπολης, κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι "ξέχασε" τη Μ. Μερκούρη.
"Πολιτικέ μας πατέρα, εσύ μας άφησες μια μεγάλη παρακαταθήκη, εμείς τα πολιτικά παιδιά άλλοτε τη σεβαστήκαμε και άλλοτε όχι. Έφυγες νωρίς, εμείς να δούμε τώρα", δήλωσε η Δ. Λιάνη Παπανδρέου.
Για "μικρότητα από πλευράς των κυβερνητικών παραγόντων", μίλησε ο βουλευτής, Ν. Σηφουνάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων για τη "μη αναφορά της συμβολής της Μ. Μερκούρη στο Μουσείο".
Κληθείς να σχολιάσει χθεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, από τις Βρυξέλλες, "για μηδενιστική κριτική του ΠΑΣΟΚ προς την κυβέρνηση, αναφορικά με τα γεγονότα τρομοκρατίας", ο κ. Σηφουνάκης είπε ότι "οι πράξεις μιλούν από μόνες τους".
"Αφήστε τον κ. Καραμανλή στη δυστυχία του και αγωνιστείτε η δυστυχία του να μη γίνεται άλλο δυστυχία και του τόπου", είπε για το ίδιο θέμα ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απ. Κακλαμάνης.
Ο πρώην υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Λιάνης, ανέφερε ότι "όσο περνάει ο καιρός ο Ανδρέας Παπανδρέου λείπει όλο και περισσότερο στον ελληνικό λαό", και τόνισε ότι είναι "σχεδόν βλάσφημο το γεγονός ότι δεν θυμόμαστε τη Μ. Μερκούρη".
Αναφορικά δε με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, τόνισε ότι "είναι τόσο δύσκολες οι στιγμές για τον κ. Καραμανλή που αυτές οι δηλώσεις ατονούν".
"Ο κ. Καραμανλής πρέπει να αρθεί επιτέλους στο ύψος των ευθυνών του και να κατανοήσει ότι με καταγγελίες στην αντιπολίτευση δεν λύνεται μια τέτοια μάστιγα", είπε σχετικά, ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Γρ. Νιώτης, και επέρριψε ευθύνες στον πρωθυπουργό για "διάλυση" της αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.
Σε σχετική ερώτηση για τη Μ. Μερκούρη, ο κ. Νιώτης είπε ότι αποτελεί "ολίσθημα για τον κ. Καραμανλή να επιχειρεί να αναβιώσει τον Κων/νο Καραμανλή ως τάχα εμπνευστή του σχεδίου".
Τέλος, η Μ. Ξενογιαννακοπούλου τόνισε ότι οι ιδέες του Α. Παπανδρέου είναι πιο επίκαιρες από ποτέ "γιατί ο τόπος αποδεικνύει κάθε μέρα ότι χρειάζεται μια βαθειά κοινωνική και πολιτική αλλαγή και αυτές οι ιδέες είναι ο οδηγός μας".
Η βουλευτής πρόσθεσε ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση της Ν.Δ. "θα έπρεπε να απολογηθούν" στον ελληνικό λαό "γιατί μέσα σε 5 χρόνια έχουν διαλύσει κάθε κρατική υπηρεσία και έχουν πάει πίσω τη χώρα όσον αφορά στην ασφάλεια του πολίτη".
"Δυστυχώς και αυτή τη μέρα ήρθε να τη σκιάσει η μικροψυχία και ο μικροκομματισμός της κυβέρνησης", δήλωσε τέλος η βουλευτής, απαντώντας σε ερώτηση για τη "μη αναφορά της συμβολής της Μ. Μερκούρη στο Μουσείο".
Μετά την τέλεση του μνημοσύνου για τα 13 χρόνια από το θάνατο του Α. Παπανδρέου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφησε συμβολικά ένα λουλούδι στο μνήμα της Μ. Μερκούρη.
Στο μνημόσυνο παρέστησαν τα αδέλφια του Γ. Παπανδρέου, Νίκος και Αντρίκος, καθώς και πολλά στελέχη και βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ άλλων, οι Ευ. Βενιζέλος, Ν. Αθανασάκης, Δ. Ρέππας, Γ. Ραγκούσης, Κ. Λαλιώτης, Γ. Αρσένης, Φ. Πετσάλνικος, Απ. Κατσιφάρας, Π. Οικονόμου, Α. Λιβάνης, Ά. Τσοχατζόπουλος και Κρ. Αρσένης.