Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

ΔΗΜΟΣ ΚΗΡΕΩΣ

Μαντούδι, 18/ 06/ 2009
Η γνωμοδότηση του ΔΣ Κηρέως
επί της ΜΠΕ της ΒΙΟMΑΓΝ
για ερευνητικές γεωτρήσεις λευκολίθου,
οι συκοφαντίες και η πραγματικότητα


Το τελευταίο διάστημα με αφορμή τη γνωμοδότηση του ΔΣ Κηρέως επί της ΜΠΕ της ΒΙΟΜΑΓΝ Α.Ε. για ερευνητικές γεωτρήσεις λευκολίθου σε χώρο έκτασης 45.779 στρεμμάτων στο Δήμο Κηρέως, γίνεται πολύς λόγος για τις μεταλλειοκτησίες, με τη συνοδεία της συνήθους πλέον, όσο και ακατανόητης επίθεσης εναντίον μου από τον Kireas.org.
Φαίνεται ότι κάποιοι που εμφανίζονται ιδιαίτερα ενημερωμένοι, κάνουν ή τουλάχιστον δείχνουν να αγνοούν ότι όλη σχεδόν η Βόρεια Εύβοια, όπως και πολλές περιοχές της Ελλάδας, βρίσκονται υπό καθεστώς μεταλλειοκτησίας, δηλαδή το Ελληνικό Δημόσιο παραχώρησε σε ιδιώτες τα δικαιώματα επί του ορυκτού πλούτου στο υπέδαφος.
Στο Δήμο Κηρέως οι περισσότερες μεταλλειοκτησίες χρονολογούνται από το έτος 1880, από τότε που ξεκίνησε η μεταλλευτική δραστηριότητα και με διαδοχικές μεταβιβάσεις έφτασαν στους σημερινούς ιδιοκτήτες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η μεταλλειοκτησία «ΚΤΗΜΑ ΜΑΝΤΟΥΔΙΟΥ» που περιλαμβάνει όλη τη γεωγραφική περιφέρεια της πρώην κοινότητας Μαντουδίου, συμπεριλαμβανομένου του οικισμού, ταυτίζεται με την ιστορία και τα όρια του κτήματος Βασίλειου Βουδούρη.
Ο Βασίλειος Βουδούρης πούλησε μεν το κτήμα Μαντουδίου στους κατοίκους το 1896, μεταβίβασε όμως τις άδειες εξόρυξης και την μεταλλειοκτησία του σε Μεταλλευτική Εταιρεία της εποχής.
Με ανάλογο τρόπο μεταλλειοκτησίες και άδειες εξόρυξης της περιοχής μεταβιβάστηκαν αρχικά στην ΑΕ ΔΗΜΟΣΙΩΝ & ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ το 1890, στην ΑΕ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ & ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ το 1913, στην ΑΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ το 1927, για να καταλήξουν όλες στη ΒΙΟΜΑΓΝ το 1996 με Νόμο που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων για την κύρωση πώλησης του πρώην συγκροτήματος Σκαλιστήρη στην τότε ΒΙΟΜΑΓΝ.
Σύμφωνα με τη μεταλλευτική νομοθεσία, η παραχώρηση της μεταλλειοκτησίας γίνεται για συγκεκριμένο χρόνο και με συγκεκριμένες προϋποθέσεις, κυρίως επενδύσεων είτε στην εξόρυξη είτε στην έρευνα κοιτασμάτων.
Φαίνεται όμως ότι ενώ τα χωράφια και τα σπίτια του Μαντουδίου που όλα είναι εντός της μεταλλειοκτησίας για 130 περίπου χρόνια, διασώθηκαν από όλες τις προηγούμενες Εταιρείες και με όλα τα καθεστώτα της Ελλάδας (Βασιλείες, Δικτατορίες και Δημοκρατία) κατά τον Kireas.org κινδυνεύουν τώρα από τη Δημαρχεία Ενωτιάδη!!!
Αν και οι πεδιάδες δεν περιλαμβάνονται στις περιοχές των ερευνητικών γεωτρήσεων, ούτε ποτέ υπήρξε εκεί εξόρυξη, οι ειδήμονες υποπτεύονται σκοτεινό παρασκήνιο με τη συμμετοχή του Δημάρχου Ενωτιάδη, ο οποίος για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της ΤΕΡΝΑ - ΒΙΟΜΑΓΝ θα συνεναίσει στην καταστροφή των αρχαιολογικών χώρων, των παραλιών, των βιοτόπων, των χωραφιών και των σπιτιών των κατοίκων του Μαντουδίου!!!
Με εγκαλούν γιατί η ΒΙΟΜΑΓΝ διαθέτει, ή τουλάχιστον διατείνεται ότι διαθέτει 46.000 στρέμματα μεταλειοκτησιών, αλλά ξεχνούν ότι από το 1996 η θέση μου, ως Κοινοτάρχης Προκοπίου τότε, ήταν οι μεταλλειοκτησίες της τότε ΑΕ Επιχειρήσεων να μην μεταβιβαστούν στην ΒΙΟΜΑΓΝ αλλά να παραμείνουν στο Ελληνικό Δημόσιο το οποίο θα τις διαθέτει όπως επιθυμεί ανάλογα με τις συνθήκες της κάθε εποχής.
Τελευταία με ενστάσεις και παραφημολογία στον ίδιο χορό μπήκε και ο κ. Τριάντης, ο οποίος παραδόξως ξεχνά τις φιλίες του, Κοινοτάρχης Μαντουδίου τότε, με τον τότε ιδιοκτήτη της ΒΙΟΜΑΓΝ κ. Βαρβούτη, ο οποίος κατείχε ακριβώς τις ίδιες μεταλλειοκτησίες.
Τότε γιατί δεν κινδύνευαν τα χωράφια και τα σπίτια του Μαντουδίου και σήμερα κινδυνεύουν;
Στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο γνωμοδοτήσαμε επί συγκεκριμένης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.) που αφορούσε τη διάνοιξη ερευνητικών γεωτρήσεων λευκολίθου. Oι Μ.Π.Ε. εγκρίνονται είτε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, είτε από το ΥΠΕΧΩΔΕ ανάλογα την κατηγορία τους.
Όλες οι υπόλοιπες υπηρεσίες γνωμοδοτούν, χωρίς δυστυχώς οι απόψεις τους να είναι δεσμευτικές για τα όργανα που αποφασίζουν.
Ενδεχομένως με την εν λόγω Μ.Π.Ε. η ΒΙΟΜΑΓΝ να θέλει να ενεργοποιήσει ή να διατηρήσει τα μεταλλευτικά της δικαιώματα.
Όμως είναι άλλο πράγμα η απόρριψη της ΜΠΕ επειδή η διάνοιξη των γεωτρήσεων προκαλεί ζημιά στο περιβάλλον και άλλο πράγμα η απόρριψη με σκοπό είτε να χαθούν τα μεταλλευτικά δικαιώματα, είτε να αλλάξουν ιδιοκτήτη, είτε να επιδιωχθεί το οριστικό τέλος της μεταλλευτικής δραστηριότητας στην περιοχή μας.
Το αν η περιοχή θα κλείσει οριστικά το κεφάλαιο «λευκόλιθος» ή θα αφήσει την μεταλλευτική της προίκα ως μελλοντικά αξιοποιήσιμο αγαθό είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα, που θέλει σοβαρή και προσεκτική αντιμετώπιση.
Παρά το γεγονός ότι ποτέ δεν τέθηκε ξεκάθαρα τέτοιο θέμα, συγκεντρώνουμε στοιχεία για να ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Επιπλέον, το επόμενο διάστημα ξεκινά η εκπόνηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δήμου Κηρέως που με ευθύνη της προηγούμενης δημοτικής αρχής καθυστέρησε για 5 χρόνια. Εκεί σίγουρα θα γίνει ένας μακρύς διάλογος, όλων των δημοτών, όλων των φορέων σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα για να καταλήξουμε στις χρήσεις γης και στις δραστηριότητες που εμείς επιθυμούμε στο Δήμο Κηρέως.
Εκεί μπορούμε να αποφασίσουμε όλοι μαζί, που, πως και με ποιες προϋποθέσεις θέλουμε, αν τελικά επιθυμούμε να υπάρξει στην περιοχή μας ξανά μεταλλευτική δραστηριότητα. Δεν είναι η πρώτη φορά που καλούμαι να αντιμετωπίσω συκοφαντίες.
Αισθάνομαι όμως ότι είναι από τις λίγες φορές που δέχομαι τέτοια επίθεση με τόσο εμπαθή τρόπο. Δεν θα μπω στον πειρασμό να ανοίξω δημόσιο διάλογο και να απαντήσω στις συκοφαντίες κάποιου, που κρύβεται πίσω από την ιστοσελίδα ενός συλλόγου.
Απ' ότι φαίνεται είτε είναι αρρωστημένα εμπαθής εναντίον μου, είτε εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία. Ένα όμως δεν ανέχομαι να αμφισβητείται η προσωπική μου εντιμότητα μέσα από συκοφαντικά υπονοούμενα και προσβλητικά σχόλια «ανώνυμων» χρηστών του Kireas.org.
Καλώ τον κ. Γιώργο Μουρτοπάλλα τον οποίο τιμώ και ως πρόσωπο και ως πρόεδρο της Διοικούσας επιτροπής του Kireas org, όπου συμμετέχουν αξιόλογοι φίλοι και συνδημότες, που και αυτοί όμως επωμίζονται την ευθύνη για τα συκοφαντικά δημοσιεύματα, να αποκαταστήσει δημοσίως το όνομά μου και να δώσει εξηγήσεις:
· Πιο είναι το Μαντούδι - πέδιο (κατά το Βατοπέδιο) και ποιοι μεθοδεύουν το ξεπούλημα 45.000 στρεμμάτων στο Δήμο Κηρέως που αναφέρει ο Kireas.org;
Πιο σκάνδαλο υπάρχει στην προκειμένη περίπτωση, ποιες οικονομικές συναλλαγές έγιναν, ποια περιουσία του Δημοσίου ξεπουλήθηκε και ποιοι πολιτικοί εμπλέκονται; Να καταθέσετε άμεσα όλα τα στοιχεία που διαθέτετε στη Δικαιοσύνη, ειδάλλως αποδέχεστε τις ευθύνες του υβριστή μου. · Που ήταν αυτός που μας κατηγορεί ότι το ΔΣ Κηρέως συνεδρίασε σε «καθεστώς συσκότισης» για να προωθήσει τις απόψεις του και να ..προστατεύσει τους «αφελείς» Δημοτικούς Συμβούλους και τους Δημότες μας; Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδρίαζε σχεδόν επί 2,5 ώρες για το θέμα της ΜΠΕ, παρουσία δεκάδων δημοτών οι οποίοι συμμετείχαν με ερωτήσεις, παρεμβάσεις και τοποθετήσεις.
· Γιατί κατηγορούμαι επειδή παραβρέθηκα στις δύο συνεδριάσεις της αρμόδιας Νομαρχιακής Επιτροπής μετά από πρόσκλησή της; Ούτε εγώ την συγκαλώ, ούτε καθορίζω το χαρακτήρα (τακτικές ή έκτακτες, παρότι που και οι δύο ήταν τακτικές), ούτε εγώ φέρω την ευθύνη για την ενδεχόμενη απουσία μελών της. Σημειώνω ότι και τις δύο φορές απουσίαζε ο Kireas.org που αρκέστηκε στην αποστολή ενός ανυπόγραφου υπομνήματος. Όμως από τον επίσης απόντα κατήγορό μου φταίω επειδή παραβρέθηκα στην επιτροπή. Πάλι όμως θα με κατηγορούσε για αδιαφορία στην περίπτωση που δεν συμμετείχα.
· Γιατί δεν εγκαλείτε και δεν προσφεύγετε στο Υπουργείο Ανάπτυξης αν θεωρείτε ότι η ΒΙΟΜΑΓΝ έχει απωλέσει τις μεταλλειοκτησίες και παρανόμως ξεκινά έρευνα σε περιοχές που δεν δικαιούται; Εγώ προΐσταμαι των υπηρεσιών του Υπουργείου, εγώ αναγνωρίζω μεταλλειοκτησίες ή εγώ νομοθετώ;
Από την 25ετή ενασχόλησή μου με τα κοινά το μόνο και πολυτιμότερο «κέρδος» που αποκόμισα είναι ο σεβασμός των συμπολιτών μου στο ήθος και στην εντιμότητά μου. Ασχολούμαι με την πολιτική, αλλά ζω την οικογένειά μου από τη δουλειά μου. Περηφανεύομαι για την εντιμότητά μου και προκαλώ οποιονδήποτε την αμφισβητεί να το κάνει ξεκάθαρα. Προσβολές και υπονοούμενα δεν ανέχομαι.
Κλείνοντας, σας προσκαλώ να δείξετε τον ίδιο ζήλο που επιδεικνύεται στην ιστοσελίδα σας, στην καθημερινή έμπρακτη δράση σας.
Το Μαντούδι είναι το μόνο κεφαλοχώρι που δεν διαθέτει εθελοντική ομάδα πυροπροστασίας. Κάθε καλοκαίρι οι σύλλογοι των υπόλοιπων χωριών μας προβαίνουν σε διάφορες εκδηλώσεις, αναμένουμε με ενδιαφέρον και το δικό σας πρόγραμμα και κυρίως την εθελοντική σας δράση στα θέματα που άπτονται του τίτλου σας:
Περιβάλλον και Πολιτισμός.
Τέλος ξεκαθαρίζω προς όλους ότι δεν έχω καμία σχέση με τα σχόλια των επίσης ανώνυμων που με επικαλούνται για να υπερασπιστούν την δική τους άποψη, αντίθετη από αυτήν του Kireas org, σε έναν περίεργο δικτυακό «διάλογο» εν αγνοία και απουσία μου, δίνοντας τροφή σε αυθαίρετες ερμηνείες και συκοφαντικές «απαντήσεις» εις βάρος μου.
Εκφράζομαι μόνο μέσω των προσωπικών μου κειμένων, των ανακοινώσεων και των αποφάσεων του Δήμου Κηρέως.
Για το λόγο αυτό, καλώ τον επίσης εκλεκτό κ. Πάνο Βασιλόπουλο υπεύθυνο του voriaevia.blogspot.com. αλλά και κάθε άλλο διαχειριστή blogs να αποκλείει την ανάρτηση οποιουδήποτε ανώνυμου σχόλιου που παραβαίνει κάθε δεοντολογία.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΗΡΕΩΣ
Πρόδρομος Ενωτιάδης