Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

ΔΗΜΟΣ ΚΗΡΕΩΣ

Η ΑΠΟΦΑΣΗ
ΓΙΑ ΒΙΟΜΑΓΝ

ΘΕΜΑ 1ο ΑΡΙΘ. ΑΠΟΦΑΣΗΣ 109/2009

Κύριοι Σύμβουλοι,
Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Νομού Ευβοίας, με το αριθ. 221/4.5.2009 έγγραφό της, μας έστειλε την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (Μ.Π.Ε.), για την έρευνα λευκολίθου εντός των μεταλλευτικών παραχωρήσεων:Μεταλλειοκτησία Κτήμα Μαντουδίου- Κτήμα Αχμέτ Αγά- Δράζι- Άδεια εξόρυξης υπ’ αριθ. 9644/1884- ΟΠ231- ΟΠ238- ΟΠ239- ΟΠ246- ΟΠ247- ΟΠ248- ΟΠ293- ΟΠ354- ΟΠ416- ΟΠ426Β΄- ΟΠ432Α΄-ΟΠ433- ΟΠ439Α΄- ΟΠ442 ΕΥΒΟΙΑΣΔ.Δ. Δαφνούσας- Δ.Δ. Κηρίνθου – Δ.Δ. Μαντουδίου- Δ.Δ. Μετοχίου – Δ.Δ. Προκοπίου- Δ.Δ. Πηλίου- Δ.Δ. Σπαθαρίου του Δήμου ΚΗΡΕΩΣ Νομού Ευβοίας.Μας ζητά λοιπόν την άποψή μας, καθ’ ότι η Νομαρχιακή Επιτροπή συνεδριάζει στις 5.6.2009, προκειμένου να προβεί στην έγκριση ή όχι των Μ.Π.Ε.Στο σημείο αυτό θα δώσω τον λόγο στους κ.κ. Ζήση Γεωργιάννη Μελετητή και Δημήτριο Γεωργαντώνη Δ/νων Σύμβουλο ΒΙΟΜΑΓΝ, για να μας αναλύσουν την πρόταση.


ΓΕΩΡΓΙΑΝΝΗΣ ΖΗΣΗΣ, Μελετητής.

Ο σκοπός της μελέτης είναι η έρευνα για εύρεση κοιτασμάτων λευκολίθου. Θέλουμε να κάνουμε εκατό (100) ερευνητικές γεωτρήσεις σε 13 περιοχές, σε όλες τις μεταλλειοκτησίες που διαθέτουμε στα όρια του Δήμου Κηρέως, για να ερευνήσουμε τα αποθέματα λευκολίθου (ποσότητες- ποιότητες).
Οι γεωτρήσεις θα γίνουν μακριά από τους οικισμούς, δίπλα από υπάρχοντες αγροτικούς ή δασικούς δρόμους.
Η διάρκεια της έρευνας θα διαρκέσει 5 χρόνια.
Η φιλοσοφία της μελέτης που μας ανέθεσε η ΒΙΟΜΑΓΝ έχει δύο άξονες.
Πρώτος να μελετήσουμε τα υπάρχοντα στο αρχείο μας στοιχεία γνωστών κοιτασμάτων και δεύτερος να διερευνήσουμε τα αποθέματα λευκολίθου που έχει η περιοχή. Ουσιαστικά ψάχνουμε για νέα αποθέματα. Είναι μια προσπάθεια που είχε γίνει στο παρελθόν από την ΒΙΟΜΑΓΝ το 1997 που όμως δεν ολοκληρώθηκε.Εάν βρεθούν κοιτάσματα θα υποβάλλουμε νέα μελέτη για πύκνωση των γεωτρήσεων.

ΓΕΩΡΓΑΝΤΩΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, Δ/νων Σύμβουλος ΒΙΟΜΑΓΝ.

Στόχος μας είναι να βρεθεί λευκόλιθος και να ανοίξουμε στο μέλλον μια νέα εξορυκτική και μεταλλευτική δραστηριότητα, η οποία θα έχει προοπτική λειτουργίας τουλάχιστον 20 έτη, έτσι ώστε να προχωρήσουμε και σε νέα μεταποιητική βιομηχανία.
Στο σημείο αυτό ακολούθησαν ερωτήσεις των παρόντων Δημοτικών Συμβούλων προς τον μελετητή και τον Δ/ντα Σύμβουλο της ΒΙΟΜΑΓΝ, οι οποίες απαντήθηκαν όλες με κάθε λεπτομέρεια.

ΕΝΩΤΙΑΔΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΗΡΕΩΣ.
Επειδή σήμερα δεν έχουμε αναλυτικούς χάρτες με τις θέσεις των γεωτρήσεων, πρέπει να βάλουμε γενικές δεσμεύσεις, που δεν θα γίνουν έρευνες. Έτσι πρότασή μου είναι:
1. Να κάνουμε δεκτή την μελέτη με τις κάτωθι δεσμεύσεις:
Οι ερευνητικές γεωτρήσεις θα γίνουν 500 μέτρα μακριά από πηγές- μακριά από ποτάμια, από αρχαιολογικούς χώρους, χώρους αναψυχής, παραλίες και καλλιεργήσιμους χώρους. Κατόπιν αυτών οι μηχανικοί της ΒΙΟΜΑΓΝ, μαζί με τους μηχανικούς του Δήμου και εμένα, θα καταγράψουν επακριβώς αυτή την πρόταση ούτως ώστε να αποκλειστούν όσες ερευνητικές γεωτρήσεις, δεν τηρούν αυτές τις δεσμεύσεις.
2. Η μελλοντική μεταλλευτική δραστηριότητα να προσανατολιστεί σε υπόγεια εκμετάλλευση.
3. Εάν κατά τις γεωτρήσεις διαπιστωθεί ικανοποιητική υπόγεια υδροφορία, να ειδοποιηθούμε ως Δημοτική Αρχή, για να ερευνήσουμε την ποσότητα και την ποιότητα του νερού μήπως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες ύδρευσης ή άρδευσης των Δημοτικών Διαμερισμάτων.

Τέλος με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο θα επανεξετάσουμε τις μεταλλευτικές περιοχές, γιατί είναι το οριστικό εργαλείο με το οποίο θα καθορίσουμε πλέον τις χρήσεις γης όλου του Δήμου.

Το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από διαλογική συζήτηση και αφού έλαβε υπόψη:
1. Την εισήγηση του κ. Δημάρχου
.
2. Την μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την έρευνα λευκολίθου,
Και με ψήφους 14 υπέρ και 1 Λευκό (Λιαγκάκης Ε.)
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ
1. Να κάνουμε δεκτή την μελέτη με τις κάτωθι δεσμεύσεις:

Οι ερευνητικές γεωτρήσεις θα γίνουν 500 μέτρα μακριά από πηγές- μακριά από ποτάμια, από αρχαιολογικούς χώρους, χώρους αναψυχής, παραλίες και καλλιεργήσιμους χώρους.Κατόπιν αυτών οι μηχανικοί της ΒΙΟΜΑΓΝ, μαζί με τους μηχανικούς του Δήμου και εμένα, θα καταγράψουν επακριβώς αυτή την πρόταση ούτως ώστε να αποκλειστούν όσες ερευνητικές γεωτρήσεις, δεν τηρούν αυτές τις δεσμεύσεις.
2. Η μελλοντική μεταλλευτική δραστηριότητα να προσανατολιστεί σε υπόγεια εκμετάλλευση.
3. Εάν κατά τις γεωτρήσεις διαπιστωθεί ικανοποιητική υπόγεια υδροφορία, να ειδοποιηθούμε ως Δημοτική Αρχή, για να ερευνήσουμε την ποσότητα και την ποιότητα του νερού μήπως μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τις ανάγκες ύδρευσης ή άρδευσης των Δημοτικών Διαμερισμάτων.