Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

Γιάννης Ιωαννίδης- Σοφοκλης Πιλάβιος

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού,
αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού κ. Γιάννης Ιωαννίδης,
συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ε.Π.Ο. κ. Σοφοκλή Πιλάβιο.

Μετά τη συνάντηση, ο Υφυπουργός Αθλητισμού απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε :
Για τις επιχορηγήσεις:
«Έχουν γίνει όλες οι ενέργειες και περιμένουμε από το Υπουργείο Οικονομικών τα χρήματα για να πληρώσουμε τη 2η δόση στις Ενώσεις, που είναι 2 εκατομμύρια ευρώ και να αποπληρώσουμε όλα τα σωματεία για τη χρονιά που πέρασε. Πιστεύω ότι σύντομα αυτό το θέμα θα λυθεί. Έχουν υπογραφεί οι αποφάσεις για τα Σωματεία, που έχουν να λαμβάνουν από 500 έως 8.000 ευρώ και τυχόν καθυστερήσεις δεν οφείλονται στο Υφυπουργείο Αθλητισμού, αλλά στη νέα διαδικασία που ακολουθείται από το Υπουργείο Οικονομικών, λόγω της κατάργησης του ειδικού λογαριασμού. Επομένως, το οικονομικό θα λυθεί. Έχουμε πει ότι οι Ενώσεις θα μοιραστούν 5 εκατομμύρια, σε τρεις δόσεις.
Τώρα λοιπόν θα πάρουν τη 2η δόση, ήδη δόθηκε η 1η δόση των 2 εκατομμυρίων ευρώ και υπολείπεται 1 εκατομμύριο ευρώ, το οποίο θα πάρουν άμεσα».
Για τις άδειες των γηπέδων:
«Υπάρχει πρόβλημα αδειοδότησης των γηπέδων, τα οποία είτε ανήκουν στους ΟΤΑ, είτε σε άλλους φορείς. Για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα γήπεδα αυτά, δίνουμε παράταση δύο ετών-ήδη από τις 15 Ιουνίου έχει υπογραφεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) από τους συναρμόδιους Υπουργούς-και είναι στο Υπουργείο Οικονομικών, στη γενική γραμματέα δημοσιονομικής πολιτικής την κ. Αρμάγου και περιμένουμε να μας το στείλουν υπογεγραμμένο, για να υπάρξει παράταση έως το 2011, ώστε να μπορέσουν οι φορείς στους οποίους ανήκουν τα γήπεδα να βγάλουν τις απαιτούμενες άδειες. Πρόκειται για ένα αίτημα όλων των συλλόγων και όλων των Δήμων».
Για τους αθλητικούς δικαστές:
«Έχει ζητηθεί, εκ μέρους της ΕΠΟ, στον υπουργό Δικαιοσύνης να ορίσει τους Τακτικούς αθλητικούς δικαστές, έως τις 20 Αυγούστου, προκειμένου να μπορούν να λειτουργήσουν τα διάφορα όργανα της ΕΠΟ».
Για τις άδειες των προπονητών ποδοσφαίρου:
«Η εισπρακτική πολιτική, που ίσχυε έως σήμερα και επιβάρυνε οικονομικά τους υποψήφιους προπονητές με ειδικότητα ποδοσφαίρου, από τα ΤΕΦΑΑ, θα αλλάξει. Όταν ένας γυμναστής τελειώνει τα ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα ποδοσφαίρου και έχουν ενσωματωθεί και οι απαραίτητες ώρες που απαιτεί η ΟΥΕΦΑ, η Ομοσπονδία θα τους δώσει το δίπλωμα του προπονητή Β΄ κατηγορίας, χωρίς οικονομική επιβάρυνση. Από εκεί και πέρα αν θέλουν να συνεχίσουν παραπάνω, θα παρακολουθήσουν τη σχολή προπονητών, για να μπορέσουν να πάνε σε ανώτερη κατηγορία. Για τους παλιούς αποφοίτους γυμναστές των ΤΕΦΑΑ, -όταν δεν υπήρχαν ειδικότητες- εφ’ όσον αυτοί έχουν προϋπηρεσία 5 ετών ως προπονητές ποδοσφαίρου σε συλλόγους-πράγμα το οποίο θα ελεγχθεί-τότε περνώντας από τη σχολή αδαπάνως, θα παίρνουν το ίδιο πτυχίο».
Για την κάρτα υγείας των αθλητών :
«Το θέμα της υγείας των αθλητών είναι ένα σημαντικό θέμα και θα πρέπει να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή δυσάρεστων περιστατικών. Έχει οριστεί συνάντηση στις 18 Αυγούστου, στη 1μ.μ. με τον κ. Παπαγεωργίου, τον υφυπουργό Υγείας, για να βρούμε λύση σε αυτό το δύσκολο πρόβλημα. Δεν είναι μόνο οι αθλητές ποδοσφαίρου, είναι όλοι οι αθλητές, που θα πρέπει να καλύψουμε και να προφυλάξουμε. Πρέπει η Πολιτεία να επιληφθεί και να λύσει αυτά τα προβλήματα, ώστε όλοι οι αθλητές να έχουν κάρτα υγείας χωρίς να πληρώνουν, γιατί ο αθλητισμός δεν είναι ταξικός, είναι και για τους έχοντες και για τους μη έχοντες. Μας ενδιαφέρει πολύ ο αθλητισμός για όλους, γι’ αυτό είμαστε έτοιμοι για την ίδρυση της Ομοσπονδίας Μαζικού Αθλητισμού. Χρειάζονται πάνω από 20 εγκρίσεις δημοτικών συμβουλίων, για να πάμε στο Πρωτοδικείο, ώστε να αναγνωριστεί η Ομοσπονδία. Επόμενο βήμα θα είναι η Βουλή, ώστε να εκφράσει και η Αντιπολίτευση τις απόψεις της, οι οποίες ελπίζουμε να είναι θετικές».
Για την κάρτα φιλάθλου:
«Το θέμα της βίας είναι ένα άλλο θέμα, το οποίο μας απασχολεί σταθερά και με την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και την κάρτα φιλάθλου, θα συμβάλλουμε αποφασιστικά στην καταπολέμηση του φαινομένου αυτού, ώστε να επιστρέψει η οικογένεια στα γήπεδα. Πλέον θα ξέρουμε ποιος κάθεται που, ποια είναι η γειτονιά του. Στο χθεσινό φιλικό Πανιώνιος-ΑΕΚ που εφαρμόστηκε, για πρώτη φορά, είχε μεγάλη επιτυχία. Σε αυτό βοηθάει και η ΕΠΟ με το νέο καταστατικό της, στο οποίο έχει συμπεριλάβει τις αρχές της UEFA, επιβάλλοντας ποινές στα σωματεία, καθιστώντας τα έτσι συνυπεύθυνα στην καταστολή της βίας στα γήπεδα».
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΕΠΟ κ. Σοφοκλής Πιλάβιος είπε:
«Η σημερινή συνάντηση με τον κ. Ιωαννίδη είναι στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων, που έχουμε καθιερώσει από την στιγμή, που ανέλαβα την προεδρία της ΕΠΟ. Για άλλη μια φορά έγινε σε πάρα πολύ καλό κλίμα και συζητήσαμε πάρα πολλά θέματα. Χαίρομαι πάντα που οι συναντήσεις μου με τον κ. Ιωαννίδη γίνονται σε ένα πάρα πολύ καλό κλίμα. Φαίνεται με τον κ. Ιωαννίδη έχουμε μια πολύ καλή χημεία μεταξύ μας και βρίσκουμε αμέσως λύσεις σε κάθε πρόβλημα, που παρουσιάζεται και για αυτό θέλω να σας ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου και της κάρτας φιλάθλου, στα γήπεδα, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού κ. Σταύρος Δουβής, τόνισε:
«Θα ήθελα να προσθέσω, στην αναφορά του Υφυπουργού για το ηλεκτρονικό εισιτήριο, ότι στο χθεσινό παιχνίδι Πανιωνίου-ΑΕΚ, όλοι οι φίλαθλοι μπήκαν από τα τουρνικέ με το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Έγινε μια πρώτη δοκιμή και ήταν πλήρως πετυχημένη. Θεωρούμε ότι είναι πολύ μεγάλη πρόοδος και με την έναρξη του πρωταθλήματος, όπως έχει αναγγείλει ο κ. Ιωαννίδης, θα έχουμε την εφαρμογή του σε 4 γήπεδα. Στην Κρήτη, στη Λιβαδειά και δύο στην Αθήνα. Στα υπόλοιπα γήπεδα, μέχρι να ενταχθούν στο σύστημα έχουν την υποχρέωση να αποστέλλουν αναλυτική κατάσταση με το ονοματεπώνυμο των εισερχομένων φιλάθλων και τη θέση που κάθονται».