Πέμπτη 6 Αυγούστου 2009

ΔΗΜΟΣ ΚΗΡΕΩΣ

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ
ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΚΗΡΕΩΣ
ΕΤΟΥΣ 2008
ΔΗΜΟΣΙΑ ΛΟΓΟΔΟΣΙΑ - ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ


Αγαπητοί Συνάδελφοι Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι
Αγαπητοί Δημότες
Η Δημόσια Λογοδοσία του Δημάρχου αποτελεί το αποκορύφωμα της δημοκρατικής διαδικασίας, του τρόπου της ανοιχτής συμμετοχικής λειτουργίας μας και κατοχυρώνει την ενημέρωση του πολίτη, το διάλογο, τη κριτική του στάση, το ενδιαφέρον του για το μέλλον του τόπου μας.
Η Λογοδοσία είναι το συμπύκνωμα της ετήσιας προσπάθειας που καταβάλλαμε όλοι μας, με τον τρόπο του ο καθένας, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι Επιχειρήσεων, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι, υπάλληλοι, εθελοντικές ομάδες, Σύλλογοι, ενεργοί πολίτες οι οποίοι με την συμμετοχή τους, τις απαιτήσεις τους, τις επισημάνσεις τους, τις υποδείξεις τους συνέβαλλαν να λειτουργήσει καλύτερα ο Δήμος μας. Τηρώντας με απόλυτη συνέπεια την ανοικτή επικοινωνία που έχουμε καθιερώσει με τους πολίτες παρουσιάζουμε σήμερα τον απολογισμό του έτους 2008.
Η απειλή του λιθάνθρακα απορρόφησε το μεγαλύτερο μέρος της ενέργειας του Δήμου μας, τουλάχιστον για το πρώτο 6μηνο του 2008. Πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις στην Προεδρία της Δημοκρατίας, στη Βουλή, στα γραφεία των Πολιτικών Κομμάτων. Συντονιστήκαμε με τους άλλους «απειλούμενους» Δήμους της Ελλάδας και συγκροτήσαμε σε συνεργασία με την WWF τη «συμμαχία κατά του λιθάνθρακα». Ήρθαμε σε επαφή με Φορείς και Κοινωνικά Κινήματα, στηρίξαμε και συνεργαστήκαμε με τους «Πολίτες κατά του Λιθάνθρακα». Οργανώσαμε όλοι μαζί το μεγαλειώδες συλλαλητήριο του Μαρτίου θυμίζοντας σε όλους ότι η περιοχή μας είναι κοιτίδα κοινωνικών αγώνων. Κάναμε ένσταση και αποστείλαμε εξώδικα στη ΡΑΕ και Υπουργεία. Προσφύγαμε κατά του Λιθάνθρακα, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και καταφέραμε να γίνει η προσφυγή μας δεκτή, κάνοντας πολύτιμο σύμμαχο στον αγώνα μας την Ε.Ε. Επισκέφθηκα ο ίδιος την έδρα της Ε.Ε. στις Βρυξέλες, συναντήθηκα με τον Έλληνα Επίτροπο για θέματα περιβάλλοντος κ. Δήμα στον οποίο έθεσα το ζήτημα, ζητώντας την βοήθεια του.
Οι προσπάθειες μας στέφθηκαν από απόλυτη επιτυχία, γιατί εξέφρασαν το σύνολο των Δημοτών μας, γιατί δημιουργήσαμε μια πλατιά κοινωνική συμμαχία, όλων των φορέων της περιοχής μας, της Εύβοιας και της Ελλάδας, και όλοι μαζί πείσαμε τις πολιτικές δυνάμεις της Χώρας και υποχρεώσαμε το Υπουργείο Ανάπτυξης και την ΗΡΩΝ ΘΕΡΜΟΗΛΕΚΤΡΙΚΗ – ΤΕΡΝΑ να ακυρώσουν τα λιθανθρακικά σχέδια στο Μαντούδι και την Ελλάδα.
Παράλληλα επειδή ο διαρκής στόχος είναι η προσέλευση υγιών επενδυτών των οποίων οι επενδύσεις εφ’ ενός θα σέβονται το τοπικό περιβάλλον , δεν θα βλάπτουν την υγεία των κατοίκων, δεν θα ζημιώνουν τους υπολοίπους παραγωγικούς κλάδους και αφ’ ετέρου θα δημιουργούν νέες θέσεις απασχόλησης έτσι ώστε να απασχοληθούν οι άνεργοι μας και να γυρίσουν πίσω οι εσωτερικοί μετανάστες μας μετά από συντονισμένες προσπάθειες μου άρχισε να δημιουργείτε μία μεγάλη επένδυση κατασκευής πολυτελών σκαφών αναψυχής από την ΛΑΜΔΑ ΝΑΥΣ σε δημοτικό χώρο που μίσθωσε το Δημοτικό Συμβούλιο στο Κυμάσι.
Ταυτόχρονα με την εξασφάλιση χρηματοδότησης για την επέκταση του Λιμανιού Κυμασίου το οποίο έργο θα αρχίσει φέτος να υλοποιείται, εντείνουμε την προσπάθεια μας για μόνιμη ακτοπλοϊκή σύνδεση με τις Βόρειες Σποράδες. Το 2008 κινηθήκαμε σε δύο βασικούς άξονες. Πρώτον στην Ποιοτική αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών στους πολίτες και δεύτερον στη μείωση του χρέους που παραλάβαμε ώστε να υπάρχει μια συνεπής συνεργασία με τους εργολάβους και τους προμηθευτές του Δήμου. Η οικονομική διαχείριση του έτους 2008 ανήλθε στα 5.620.487,00 €. Με αυτά τα χρήματα καλύφθηκε η ετήσια λειτουργία του Δήμου, πληρώθηκε ένα μέρος από τα παλαιά χρέη και εκτελέσθηκαν έργα σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΚΑΤΑ ΤΟΜΕΑ
1. ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΕΡΓΑ
→ Ασφαλτόστρωση δρόμου Μαντούδι – Πελέκι
→ Αντικατάσταση αμιαντοσωλήνων εξωτερικού δικτύου ύδρευση Προκοπίου
→ Ανάπλαση παραλίας Κυμασίου και κατασκευή πετρόχτιστου τοιχίου προστασίας
→ Τοποθέτηση Ηλεκτρογεννητριών σε όλα τα αντλιοστάσια λυμάτων
→ Προστασία μεγάλου Πλατάνου
→ Ύδρευση Δ.Δ. Φαράκλας
→ Τεχνικό προστασίας και περίφραξη γηπέδου Κηρίνθου
→ Ασφαλτοστρώσεις δρόμων Προκόπιου-Καλύβιων-Σπαθάριου –Φαράκλας-Κήρινθου
→ Ολοκλήρωση των υπόγειων έργων υποδομής στον Περαμύλο Μαντουδίου (Αποχέτευση όμβριων και Λυμάτων)
→ Αποχετευτικό ομβρίων Προκοπίου
→ Κατασκευή Πεζοδρομίου εισόδου Πηλίου
→ Τεχνικά απορροής ομβρίων Μαντουδίου
→ Tοιχίο αντιστήριξης οικοπέδου Δημοτικού Σχολείου Δαφνούσας
→ Ολοκλήρωση ναϊδρίου και νέου νεκροταφείου Πηλίου
→ Φωτισμός κόμβου Στροφυλιάς
→ Διαμόρφωση αυλής Δημοτικού Σχολείου Καλυβίων
→ Κατασκευή αναχωμάτων Κυμασιώτη, Νηλέα
→ Τσιμεντοστρώσεις Δρόμων
→ Συντήρηση Σχολείου Στροφυλιάς
→ Επεκτάσεις δημοτικού Φωτισμού σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα
→ Συντήρηση παιδικών χαρών.
→ Συντήρηση κήπων, πλατειών, νεκροταφείων.
→ Αντικατάσταση στέγης Κοινοτικού Γραφείου Προκοπίου
2. Ετοιμάστηκαν μελέτες, πάρθηκαν εγκρίσεις, πραγματοποιήθηκαν δημοπρασίες και ξεκίνησαν τα έργα.
→ Ασφαλτοστρώσεις Δρόμων Περαμύλου Δ.Δ. Μαντουδίου με αποκατάσταση παλαιών αστοχιών → Αποχέτευση λυμάτων Στροφυλιάς → Χαλικόστρωση αγροτικών δρόμων Κρύας Βρύσης, Κηρίνθου, Μετοχίου→ Νέα Υδρευτική γεώτρηση Κηρίνθου→ Τεχνικό Αντιπλημμυρικής προστασίας Φαράκλας.
3. ΕΤΟΙΜΑΣΤΗΚΑΝ ΜΕΛΕΤΕΣ
→ Νέο δίκτυο ύδρευσης Κηρίνθου – Ζωοδόχου Πηγής → Αντικατάσταση εξωτερικού δικτύου ύδρευσης Τρουπίου→ Δίκτυο Αποχέτευσης λυμάτων Πηλίου
4. Συνεργασία με την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας →Ολοκληρώνεται η μελέτη του νέου δρόμου Ψαχνά – Μαντούδι – Αγία Άννα→Ετοιμάστηκε μελέτη συνέχισης λιμανιού Κυμασίου Μαντουδίου→Ετοιμάστηκε μελέτη για την ολοκλήρωση νέου Σχολικού Συγκροτήματος Μαντουδίου, ανακαίνισης Τεχνικού Λυκείου, Αίθουσας πολλαπλών χρήσεων Δημοτικού Σχολείου Κηρίνθου, Αίθουσας πολλαπλών χρήσεων Δημοτικού Σχολείου Προκοπίου, Αίθουσας πολλαπλών χρήσεων Γυμνασίου Μαντουδίου.→Προχωράει η κατασκευή του νέου δρόμου Προκόπι – Πήλι και παράκαμψη Προκοπίου →Ασφαλτοστρώθηκε ο δρόμος Σπαθάρι – Ξανεμιά →Ασφαλτοστρώθηκε τμήμα του δρόμου Φαράκλα – Ζωοδόχου Πηγής →Εμπλουτισμός υδροφορίας κάμπου Μαντουδίου, προστατευτικά αναχώματα Κηρέα. Νηλέα, Βούδουρου
→Μελέτη οριοθέτησης προστασίας ποταμών Κηρέα, Νηλέα, Βούδουρου
→Ολοκλήρωση Αλιευτικού Καταφυγίου Πηλίου (έχει ανατεθεί σε εργολάβο)
Παράλληλα για την αναβάθμιση συνολικά του νομού μας είμαστε μέτοχοι της Αναπτυξιακής Εύβοιας ώστε να απορροφήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα κονδύλια από το ΕΣΠΑ
5. ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ – ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Για την καλύτερη αισθητική εικόνα του τόπου μας η υπηρεσία καθαριότητας παρείχε πολύπλευρες υπηρεσίες.→ Σε συνεργασία με τους Δήμους της Βόρειας Εύβοιας κάναμε ένα τεράστιο άλμα προόδου λειτουργώντας τον ΧΥΤΑ Βόρειας Εύβοιας. → Κλείσαμε τον ΧΑΔΑ Παρασκευορέμματος που επί είκοσι χρόνια δεχόταν απορρίμματα από τους Δήμους Κηρεως και Νηλέως και αποκαταστήσαμε τον χώρο με δικά μας έξοδα.
→ Ξεκινήσαμε το πρόγραμμα ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ με σημαντικά αποτελέσματα. Εγκαταστήσαμε 100 κάδους και ενημερώσαμε πόρτα-πόρτα τους δημότες μας οι οποίοι ανταποκρίθηκαν αποτελεσματικά.
→ Λειτουργούμε φορτηγό για την αποκομιδή ογκωδών αντικειμένων και μπαζών για την έγκαιρη απομάκρυνση τους.
6. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ – ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ
Είναι γνωστό ότι αποτελούμε ένα μεγάλο πνεύμονα πρασίνου της χώρας, τα 2/3 της έκτασης μας καλύπτεται από πυκνά πευκοδάση. Έτσι ρίχνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην προστασίας τους.
→ Έγιναν συσκέψεις και ενημερώθηκαν οι πολίτες για τα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος
→ Βοηθήσαμε τις εθελοντικές ομάδες πυροπροστασίας και Διάσωσης Προκοπίου και Πηλίου. Η συμβολή τους πέρυσι στην δασοπροστασία ήταν σημαντικότατη.
→ Προμηθευτήκαμε Πυροσβεστικό όχημα το οποίο έχουμε στη διάθεση της εθελοντικής ομάδας Προκοπίου.
→ Στελεχώσαμε 3 πυροφυλάκια (Δαφνούσας, Πηλίου, Βλαχιάς ).
→ Συντηρήσαμε 30 χιλιόμετρα Δασικούς δρόμους .
→ Αντιμετωπίσαμε με το μικρότερο περιβαλλοντικό κόστος τη μεγάλη δασική πυρκαγιά στο Προκόπι. Επί 11 ημέρες στηρίξαμε τις δυνάμεις Πυρόσβεσης προσφέροντας κάθε δυνατή βοήθεια (σίτιση – μηχανήματα) κατόπιν συνεννόησης και οδηγιών με τον Υπουργό Εσωτερικών κο Παυλόπουλο.
→ Συνεχίστηκε ο καθαρισμός ξερών χόρτων και σκουπιδιών που είχαν πεταχτεί ανεξέλεγκτα σε δάση και χείμαρρους για να αποφευχθεί ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς τους καλοκαιρινούς μήνες.
→ Κλείσαμε παράνομες αποχετεύσεις Λυμμάτων Στο Πήλι και το Σπαθάρι.
7. ΔΕΥΑΚ
→Επέκτεινε τα δίκτυα ύδρευσης Μαντούδι –(Πελέκι , Κυμάσι, Περαμύλο), Βλαχιά, Πήλι, Μετόχι, Φαράκλα, Στροφυλιά, Προκόπι.
→Νέα υδρευτική γεώτρηση στο Πήλι
→Αντικατέστησε αντλίες Γεώτρησης Κηρίνθου και Πηλίου.
→Τοποθέτησε υδρόμετρα στη Δαφνούσα.
→Αντικατέστησε την Ασύρματη Κεραία ελέγχου Αντλιοστασίων
→Επισκεύασε βάνες ύδρευσης και τοποθέτησε νέους πυροσβεστικούς κρουνούς
→Καθάρισε δεξαμενές ύδρευσης σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα και τοποθέτησε χλωριοτήρες
→Πραγματοποίησε 350 νέες συνδέσεις Αποχέτευσης Λυμάτων στο Μαντούδι και Προκόπι και επέκταση δικτύου.
8. Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΔΕΠΑΑΚ
Η βελτίωση της ποιότητας στην καθημερινή ζωή του πολίτη, με παρεμβάσεις σε μια σειρά από κρίσιμους τομείς βρίσκεται στις προτεραιότητες του Δήμου μας.Η εξυπηρέτηση του πολίτη μέσα από τις υπηρεσίες του Δήμου από τον ανταποκριτή του ΟΑΕΔ και το Κέντρο Εξυπηρέτησης πολιτών (ΚΕΠ), η υποστήριξη της τρίτης ηλικίας μέσα από το πρόγραμμα ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ και το ΚΑΠΗ Μαντουδίου, η βοήθεια στα μικρά παιδιά μέσα από τον ΠΑΙΔΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ, η επίλυση των προβλημάτων της νεολαίας μας είναι στις προτεραιότητες μας.
Έτσι → Δημιουργήσαμε το πρώτο Τοπικό Συμβούλιο Νέων
→ Συνεχίσαμε με μεγάλη ανταπόκριση από τους ηλικιωμένους το πρόγραμμα ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ το οποίο εξυπηρετεί 65 ηλικιωμένους.
→ Λειτουργούμε Παιδικό Σταθμό για τα παιδιά των εργαζόμενων οικογενειών.
→ Λειτουργούμε το ΚΑΠΗ Μαντουδίου για τους ηλικιωμένους
→ Συνεχίσαμε την λειτουργία της φιλαρμονικής, του χορευτικού και της ενόργανης γυμναστικής
→ Ξεκινήσαμε πρόγραμμα ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ για δημιουργική απασχόληση σε μικρά παιδιά και ενήλικες με μεγάλη επιτυχία.
→ Στηρίξαμε τις δραστηριότητες πολιτιστικών συλλόγων και αθλητικών ομάδων που έχουν στόχους την διατήρηση της Λαϊκής παράδοσης και την άθληση των παιδιών και εφήβων αντίστοιχα.
→ Τοποθετήσαμε χημικές τουαλέτες, ομπρέλες και χώρους ένδυσης στις παραλίες
→ Ενημερώσαμε τους πολίτες με προγράμματα προληπτικής ιατρικής και πραγματοποιήσαμε δωρεάν εξετάσεις σε δεκάδες συμπολίτες μας.
→ Συνεχίστηκαν οι μόνιμες εκδηλώσεις (Καρναβάλι, Δώρα Αί Βασίλη κ.λ.π.)
→ Με πρωτοβουλία του Τοπικού Συμβουλίου Νέων πραγματοποιήσαμε αγώνες Beach Volley στο Κυμάσι.
→ Φιλοξενήσαμε το Πανευβοϊκό Πρωτάθλημα ΚΑΡΑΤΕ
→ Συντηρήσαμε τα γήπεδα ποδοσφαίρου Μαντουδίου, Προκοπίου, Κηρίνθου, Στροφυλιάς και το κλειστό Γυμναστήριο Μαντουδίου.
→ Κατασκευάσαμε αρδευτικές γεωτρήσεις στα γήπεδα Μαντουδίου, Προκοπίου και Κηρίνθου
→ Τοποθετήσαμε ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΟΥΣ ΑΝΑΜΕΤΑΔΟΤΕΣ στο Μετόχι, Φαράκλα, Πήλι.
→ Ετοιμάσαμε μελέτες για Ευρυζωνικά δίκτυα και δωρεάν INTERNET σε όλα τα Δημοτικά Διαμερίσματα
→ Μετά από πιέσεις μας στο Υπουργό Υγείας και Πρόνοιας άρχισε να στελεχώνεται το Κέντρο Υγείας Μαντουδίου.
→ Συνεχίσαμε το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΡΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ανέργων.
→ Οι απολυμένοι των Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων που ήταν στην ειδική επιδότηση πήραν αναδρομικά από το 2004 και συνεχίζεται η ειδική επιδότηση μέχρι την συνταξιοδότηση και του τελευταίου απολυμένου.

Αγαπητοί Συνάδελφοι, Αγαπητοί Συμπολίτες
Αυτό είναι το έργο μας το δεύτερο χρόνο της Δημοτικής μας θητείας.Μιας θητείας που ήδη αποδίδει καρπούς προς όφελος των δημοτών και του τόπου μας.
Σίγουρα ο αντίπαλος του καλού είναι το καλύτερο. Όμως προτιμάμε να κάνουμε έργα υποδομών και όχι έργα προβολής.Δουλεύουμε με σοβαρότητα χωρίς υπερβολές και κάθε ευρώ που ξοδέψαμε έγινε έργο που βελτίωσε την ποιότητα ζωής και τις συνθήκες διαβίωσης των συμπολιτών μας.
Πλέον οι συμπολίτες μας αισθάνονται τη Δημοτική Αρχή σύμμαχο τους.Διαρκής μας επιδίωξη είναι η παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας στους δημότες μας και η βιώσιμη ανάπτυξη του τόπου μας.

Σας ευχαριστώ
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΕΝΩΤΙΑΔΗΣ