Παρασκευή 7 Αυγούστου 2009

Κ.Καραμανλής - Πρ.Παυλόπουλος

Με τη Διοικητική Μεταρρύθμιση
καταπολεμάται η γραφειοκρατία

Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχε συνεργασία με τον Υπουργό των Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος τον ενημέρωσε για την πορεία της εφαρμογής του Επιχειρησιακού Προγράμματος για τη «Διοικητική Μεταρρύθμιση».
Ο κ. Π. Παυλόπουλος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ανέφερε ότι αυτή η κυβέρνηση στο Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης (δηλαδή στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013) διαμόρφωσε Ειδικό Επιχειρησιακό για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση - το οποίο δεν υπήρχε στο Γ΄ ΚΠΣ - ύψους 630 εκατ. ευρώ με τέσσερις άξονες.
Ο Υπουργός εξήγησε ότι ο πρώτος άξονας αφορά την αναβάθμιση των δημόσιων πολιτικών και των διοικητικών δομών με ύψος 327 εκατ. ευρώ, ο δεύτερος αφορά το ανθρώπινο δυναμικό και το ύψος του είναι 213 εκατ. ευρώ, ο τρίτος άξονας αφορά πολιτικές για την ισότητα - οριζόντια τομή στη Δημόσια Διοίκηση - γύρω στα 65 εκατ. ευρώ και 25 εκατ. ευρώ στον τέταρτο άξονα, που αφορά την τεχνική υποστήριξη.
Πρόκειται, είπε, για ένα πρόγραμμα με το οποίο καταπολεμούμε τη γραφειοκρατία, που αποτελεί τη μάστιγα για τον πολίτη και η καταπολέμηση αυτή αποτελεί τη βάση για να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε και την άλλη μάστιγα η οποία είναι η διαφθορά.
Ο Υπουργός υπενθύμισε ότι στις 9 Απριλίου 2009 είχε επισκεφθεί την Αθήνα ο κοινοτικός επίτροπος κ.Σπίντλα και "θέσαμε το χρονοδιάγραμμα πάνω στο οποίο θα κινηθούμε άμεσα για την εκτέλεση αυτού του πρωτόγνωρου - όχι μόνο για την Ελλάδα άλλα και για πολλές ευρωπαϊκές χώρες - προγράμματος. Είχαμε πει ότι θα είμαστε έτοιμοι στα τέλη Νοεμβρίου σε ό,τι αφορά την εξειδίκευση του Προγράμματος και αυτό θα συμβεί.
Όπως επίσης, είχαμε πει ότι συνολικά θα είχαν συμβασιοποιηθεί έργα περίπου 85 εκατ. ευρώ και η δημόσια δαπάνη θα φτάσει στο τέλος του έτους στα 30 εκατ. ευρώ. Ήδη, αυτή τη στιγμή προχωρούμε προς αυτή την κατεύθυνση και την ξεπερνάμε από πλευράς προσδοκιών.
Οι προκηρύξεις που έχουν ήδη γίνει είναι 27 και καλύπτουν έργα πάνω από 20 εκατ. ευρώ.
Εικοσιμία προσκλήσεις έχουν ήδη γίνει για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για έργα τα οποία υπερβαίνουν τα 128 εκατ. ευρώ, ενώ οι σχετικές εντάξεις αφορούν έργα τα οποία υπερβαίνουν τα 40 εκατ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή η ενεργοποίηση του Προγράμματος έχει ξεπεράσει το 20%".
Όλο αυτό, τόνισε, δείχνει ότι στο τέλος του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς η Ελλάδα θα έχει αξιοποιήσει Κοινοτικούς πόρους για τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης και σε επίπεδο δομών και διαδικασιών και σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού και ιδίως σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του πυλώνα εκείνου που σχετίζεται με την ισότητα των φύλων.