Σάββατο 8 Αυγούστου 2009

Αυστηρές οδηγίες από τον ΕΟΦ
Μόνο με ιατρική συνταγή η χορήγηση
των αντι-ιικών από τα φαρμακεία

Στα ράφια των φαρμακείων επιστρέφουν εντός των ημερών τα αντι-ιικά φάρμακα για τη νέα γρίπη με τον Εθνικό Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) να ορίζει αυστηρό πλαίσιο και διαδικασία ελέγχου για τη χορήγησή τους, η οποία θα γίνεται αποκλειστικά με αιτιολογημένη ιατρική γνωμάτευση συνοδευόμενη από συνταγή.
Στην απόφαση που εξέδωσε την Παρασκευή ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων υπογραμμίζεται ότι η διάθεση των αντι-ιικών σκευασμάτων Tamiflu και Relenza χωρίς ιατρική γνωμάτευση και συνταγή αποτελεί παράβαση της φαρμακευτικής νομοθεσίας.
Η γνωμάτευση και η συνταγή θα φυλάσσονται επί διετία στα φαρμακεία και θα είναι διαθέσιμες ανά πάσα στιγμή για έλεγχο.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί από τους υπευθύνους κυκλοφορίας των φαρμάκων ή από την φαρμακαποθήκη υπερβολική ζήτηση των προϊόντων θα πρέπει να ειδοποιείται άμεσα ο ΕΟΦ.
Οι εταιρείες-υπεύθυνοι κυκλοφορίας των αντι-ιικών φαρμάκων και οι φαρμακαποθήκες υποχρεούνται να ενημερώνουν σε εβδομαδιαία βάση τον ΕΟΦ για τις διατεθείσες ποσότητες αντι-ιικών φαρμάκων ανά προϊόν και ανά νομό.
Ανεξαρτήτως των ανωτέρω, σε περίπτωση που διαπιστωθεί από τους υπευθύνους κυκλοφορίας των αντι-ιικών φαρμάκων ή από φαρμακαποθήκη υπερβολική ζήτηση των προϊόντων αυτών πρέπει να ειδοποιείται άμεσα ο ΕΟΦ.
Φωτοτυπίες των αιτιολογημένων ιατρικών γνωματεύσεων θα πρέπει να αποστέλλονται εβδομαδιαίως από τα φαρμακεία στο Γραφείο Νοσοκομειακών Λοιμώξεων του ΚΕΕΛΠΝΟ.
Τα αντι-ιικά φάρμακα για προληπτική και θεραπευτική χορήγηση έναντι του στελέχους Η1Ν1 επιστρέφουν στα φαρμακεία της χώρας με απόφαση του υπουργείου Υγείας κατόπιν εισήγησης των επιστημόνων του Εθνικού και Επιστημονικού Επιχειρησιακού Συμβουλίου για την Αντιμετώπιση του ιού της νέας γρίπης.
Η ελεύθερη διακίνησή τους είχε απαγορευθεί εξαιτίας του ρεκόρ-πωλήσεων που καταγράφηκε τον Ιούνιο υπό το φόβο της πανδημίας.
Την ίδια στιγμή, οι φαρμακοβιομηχανίες διεθνώς αρχίζουν τις δοκιμές των εμβολίων σε ανθρώπους και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναμένει ότι οι πρώτες εγκρίσεις του παρασκευάσματος είναι πιθανό να δοθούν τον Σεπτέμβριο.
Ο ΠΟΥ διαβεβαιώνει ότι οι διαδικασίες διανομής των εμβολίων κατά της νέας γρίπης Α (H1N1) που βρίσκονται στο στάδιο της παρασκευής δεν θα επισπευσθούν εις βάρος της ποιότητας του παρασκευάσματος.
Προσθέτει, ωστόσο, ότι «οι χρονικοί περιορισμοί σημαίνουν ότι τα κλινικά δεδομένα θα είναι αναπόφευκτα περιορισμένα όταν θα διανεμηθούν τα πρώτα εμβόλια κατά της πανδημίας».
Για τον λόγο αυτό συνιστά «σε όλες τις χώρες που θα διαθέσουν το εμβόλιο να ασκούν εντατική εποπτεία όσον αφορά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα» του παρασκευάσματος όταν θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί.
Στην Ελλάδα οι πρώτες παρτίδες των εμβολίων αναμένονται περί τα μέσα Σεπτεμβρίου, όμως δεν πρόκειται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός έως ότου υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλειά τους.
Γιατροί και φαρμακοποιοί έχουν κληθεί σε επαγρύπνηση για τυχόν παρενέργειες από το εμβόλιο ή τα αντι-ιικά φάρμακα.
Newsroom ΔΟΛ